Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1. světová válka (1914-1918).

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1. světová válka (1914-1918)."— Transkript prezentace:

1 1. světová válka ( )

2 Začala v červenci roku 1914 atentátem na následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este v Sarajevu. Během jednoho měsíce se Evropa ocitla ve válečném konfliktu. Proti sobě bojovalo: Velká Británie Francie Rusko Srbsko Rakousko-Uhersko Německo Jejich spojenci X Češi neměli chuť bojovat za císaře pána a jeho rodinu, často přebíhali do ruského zajetí.

3 Do války bylo zavlečeno:. 28 států světa
Do války bylo zavlečeno: 28 států světa 70 miliónů lidí 10 miliónů lidí ve válce zahynulo 20 miliónů lidí zůstalo zmrzačeno

4 Život lidí Život za války se velmi zhoršil.
Byl zaveden polovojenský režim - vše české bylo potlačeno (nevycházely české noviny, časopisy, byla zakázána činnost Sokola). Mnozí politici byli uvězněni. Muži museli narukovat na frontu. Na jejich pracovní místa v továrnách a na polích museli nastoupit ženy a mladiství. Válka přinesla velkou bídu a hlad.

5 Politici, kteří zůstali doma, se v této době snažili o smír s rakouskou vládou. Politici , kteří emigrovali, bojovali za samostatný československý stát. Tomáš Garrigue Masaryk Edvard Beneš Milan Rastislav Štefánik Zahraniční odboj

6 Představitelé zahraničního odboje:
Jednali s vládami USA, Velké Británie, Francie a Ruska o osamostatnění Československa. Od roku 1917 začali vytvářet v Rusku, Francii a Itálii československé legie.

7 Současně s těmito aktivitami v zahraničí se rozvíjelo v českých zemích hnutí odporu proti rakouské vládě. Lidé se bránili demonstracemi a stávkami, rakouská vláda se snažila nepokoje potlačit. Po těchto ozbrojených konfliktech často zůstávali na ulicích ležet mrtví a ranění.

8 Konec války K porážce Rakouska- Uherska a Německa pomohl vstup USA do války. 1. světová válka skončila v listopadu v 11 hodin nastalo na všech frontách příměří. Skončením války se začalo Rakousko- Uhersko rozpadat. Cesta k samostatnému státu byla otevřená.

9 1. světová válka (1914 – 1918) Vypukla v červenci 1914
Zápis do sešitu 1. světová válka (1914 – 1918) Vypukla v červenci 1914 Bojovalo v ní: Rakousko - Uhersko a Německo proti Velké Británii, Francii, Rusku a Srbsku. Čechům se nelíbilo bojovat za rakouského císaře a jeho rodinu, proto často raději přebíhali do ruského zajetí. Život obyčejných lidí za války se velmi zhoršil - byla bída a hlad - muži museli narukovat - ženy a mládež místo nich pracovali v továrnách a na polích - vše české bylo potlačeno Začalo hnutí odporu k rakouské vládě (demonstrace, stávky, vzpoury). Zahraniční odboj (T. G. Masaryk, E. Beneš a M. R. Štefánik) jednali v zahraničí o vzniku samostatného československého státu a zakládali československé legie. Válka skončila v listopadu 1918 porážkou Rakouska – Uherska, které se po válce začalo rozpadat. Cesta k samostatnému československému státu byla volná.

10 Otázky: Kdy vypukla 1. světová válka?
Které velmoci proti sobě bojovaly? Na které straně bojovali Češi? Jak se žilo obyčejným lidem za války? Jak projevovali lidé odpor k rakouské vládě? Kdo vedl zahraniční odboj? O co představitelé zahraničního odboje usilovali? Jak a kdy skončila 1. světová válka?

11 Použité prameny Vlastivěda pro 4. a 5. ročník ZŠ, Nová škola
Čítanka pro 4. a 5. ročník, Nová škola Dětská ilustrovaná encyklopedie Má vlast, Slovart , přístupné k , přístupné k , přístupné k , přístupné k , přístupné k , přístupné k


Stáhnout ppt "1. světová válka (1914-1918)."

Podobné prezentace


Reklamy Google