Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

INTERPRETACE GRAFŮ a KARTODIAGRAMŮ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "INTERPRETACE GRAFŮ a KARTODIAGRAMŮ"— Transkript prezentace:

1 INTERPRETACE GRAFŮ a KARTODIAGRAMŮ
OBYVATELSTVO ČR - INTERPRETACE GRAFŮ a KARTODIAGRAMŮ Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: prosinec 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ 9. třída

2 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma: Obyvatelstvo ČR Anotace: Interpretace grafů a kartodiagramů z Českého statistického úřadu

3 Věková skladba obyvatelstva ČR 1945-2011
Věkové pyramidy z let 1945, 1980 a 2011. Jak se změnila struktura obyvatelstva v ČR? Proč je v r.1945 chybí velké množství lidí kolem 30let? Proč je v roce 2011 velké množství lidí věku mezi 30-40let?

4 Živě narození a zemřelí v ČR
Popiš populační vývoj České republiky od roku 1989 do roku 2012.

5 Průměrný věk matky při porodu v okresech ČR v r.1993
Pracuj s tímto a následujícím snímkem. Jak se změnil průměrný věk žen při prvním porodu v průběhu 17 let ( od r.1993 do r.2010) Přijdeš na důvody? Ve kterých regionech jsou matky nejstarší? Má to své důvody?

6 Průměrný věk matky při porodu v okresech ČR v r.2010

7 Míra nezaměstnanosti Ve kterých krajích a oblastech ČR je nejvyšší nezaměstanost? Proč? Ve kterých krajích a oblastech ČR je nejnižší nezaměstanost? Proč?

8 Průměrná hrubá měsíční mzda zaměstanců v národním hospodářství podle krajů v roce 2010
Ve kterých krajích si obyvatelé vydělají největší mzdy. Zamysli se nad důvody.

9 Zjisti z legendy co vyjadřuje index stáří
Zjisti z legendy co vyjadřuje index stáří. V jakých krajích(městech) najdeme nejstarší a naopak nejmladší populaci? Vymyslíš důvody?

10 Zdroje dat: [online]. [cit ]. Dostupné z: vraceji.html#.UU9vWjesySp Živě narození a zemřelí v České republice: ČSÚ. [online]. [cit ]. Dostupné z: Míra registrované nezaměstanosti: ČSÚ. [online]. [cit ]. Dostupné z: 6 Kartogramy,mapy - práce a mzdy: ČSÚ. [online]. [cit ]. Dostupné z: Věková skladba obyvatelstva ČR, : ČSÚ. [online]. [cit ]. Dostupné z: Porodnost a plodnost: ČSÚ. [online]. [cit ]. Dostupné z: Porodnost a plodnost: ČSÚ. [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "INTERPRETACE GRAFŮ a KARTODIAGRAMŮ"

Podobné prezentace


Reklamy Google