Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Planetky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Planetky."— Transkript prezentace:

1 planetky

2 Co jsou to planetky Planetky (asteroidy) jsou shluky skal o velikostech desítek metrů až stovek kilometrů, které obíhají kolem Slunce většinou po drahách podobných planetárním. Nejvíce z pozorovaných planetek se nachází mezi drahami Marsu a Jupiteru, v poslední době jsou však objevovány i větší planetky za drahou Neptunu. Naopak některé planetky se přibližují k Zemi a mohou na ni i dopadnout. Malé úlomky planetek k nám dopadají často jako meteority, několikakilometrové skály mohou znamenat i ohrožení naší civilizace. Pokud je však dobře poznáme, mohou být naopak užitečné pro příští generace, například jako zdroj surovin. Už dnes máme informace o některých planetkách i z kosmických sond, které kolem nich prolétly.

3 Nebezpečná dvojčata Kolem Slunce obíhá více než dva a půl tisíce blízkozemních planetek. Několik stovek těchto objektů se k Zemi přibližuje obzvlášť blízko; mnohé z nich jsou přitom binární - tedy dvojité. V případě, že by na nás takový dvojitý objekt mířil, bylo by mnohem obtížnější srážku s ním odvrátit. Naštěstí nám nic podobného zatím nehrozí.

4 NEJSTARŠÍ ZNÁMÉ PLANETKY ?
Na počátku sluneční soustavy byl diskovitý oblak horkého plynu zvaný sluneční pramlhovina. Jak plyny na okraji tohoto mlhovinného disku chladly, začaly z nich kondenzovat první pevné částice, které byly bohaté na vápník a hliník. Astronomové proto předpokládají, že nejstarší tělesa sluneční soustavy budou více obohacená právě těmito prvky. Jejich stopy, takzvané CAIs světlé částice, které mohou být až centimetr velké, hledali odborníci nejprve v meteoritech. Bílé inkluze zaznamenali poprvé v meteoritu Allende z dopadu roku 1969.

5 meteorit Allende

6 Kolik je planetek ? Planetky jsou malá tělesa sluneční soustavy, pohybující se kolem Slunce po eliptických drahách a nejevící kometární aktivitu. Názor na to, jak velká tělesa ještě budeme považovat za planetky, se vyvíjel v závislosti na zdokonalování pozorovací techniky.V celkových počtech jsou zařazeny i v Praze nově "vytvořené" "trpaslíkoplanety", kam kromě velkých transneptunických těles jako je Pluto a Eris patří i například Ceres v hlavním pásu mezi Marsem a Jupiterem.

7 konec


Stáhnout ppt "Planetky."

Podobné prezentace


Reklamy Google