Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Japonská studia pro Univerzitu Palackého v Olomouci se zaměřením na modularitu a uplatnění v praxi CZ 1.07/2.2.00/28.0160 Japonská továrna českýma očima.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Japonská studia pro Univerzitu Palackého v Olomouci se zaměřením na modularitu a uplatnění v praxi CZ 1.07/2.2.00/28.0160 Japonská továrna českýma očima."— Transkript prezentace:

1 Japonská studia pro Univerzitu Palackého v Olomouci se zaměřením na modularitu a uplatnění v praxi CZ 1.07/2.2.00/ Japonská továrna českýma očima Jiří Patermann (listopad 2013) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Kdo vám bude přednášet? Stroje Lidé Průmyslový inženýr Energie
To jsem já! :) Stroje Lidé Průmyslový inženýr Energie Materiál

3 Bojujeme proti profesní slepotě a oborové zaslepenosti!
Proč se tady scházíme? HN ( ) Bojujeme proti profesní slepotě a oborové zaslepenosti!

4 Proč se tady scházíme? Aktualne.cz ( ) Ekonom ( ) Každý říká, že všechno se vším souvisí; málokdo je to schopen vidět!!!

5 (1) Interkulturní odlišnosti
JAPONSKÉ VNÍMÁNÍ Holistické myšlení Klíčová slova: Kontext; změna; celek; absence vztahu předmětu a jeho kategorie; paradoxní logika; dialektika. ZÁPADNÍ VNÍMÁNÍ Analytické myšlení Klíčová slova: Dílčí část; předmět a jeho vlastnosti; kategorizace předmětů dle vlastností; aristotelovská logika.

6 (1) Interkulturní odlišnosti
Experiment – interpretace zadání úlohy japonskými a americkými studenty. Zadání Interpretace Relativní velikost úsečky = kontext 3 cm 3 cm a1 a1/3 ≠ 3 cm a1 a/3 = 3 cm a Absolutní velikost úsečky = dílčí část

7 (2) Filozofie 『monozukuri』
Monozukuri má extrémně široký kontext — jedním slovem nepřeložitelné. Jednota znalosti vědy, řemeslné dovednosti a nadšení pro tvorbu reálných věcí (vývoj, výroba, servis). Reakce na deindustrializaci Japonska v 90. letech minulého století. Oslava průmyslového boomu 70. a 80. let.

8 (2) Filozofie 『monozukuri』
Výroba… je fascinující!

9 (2) Filozofie 『monozukuri』
…součástí politiky firmy Our customers’ needs change day by day. To respond to these changes, it is extremely important to offer value that is an extra step ahead. Making and delivering products to our customers that exceed their expectations through combining our wisdom. That is the essence of our “MONOZUKURI”.

10 (3)Toyota production system
Výrobní systém společnosti Toyota = vzor japonské továrny. Lean manufacturing. Proč? Špičková kvalita (#1). Největší objem prodejů na světě (#1). Extrémně zisková. Extrémně robustní. Benchmark pro výrobní a inovační procesy. Výrobce světové třídy #1. Prodej 2011/12 ↑∼23% Zisk 2011/12 ↑∼330%

11 (3)Toyota production system
1926 – vzniká společnost Toyoda, výrobce tkalcovských stavů, později nákl. automobilů. 30. léta – návštěva automobilky Ford (knížka Today and Tomorrow [H. Ford]). 50. léta – studijní cesty po USA — změna výrobního paradigmatu (Taichi Ohno). 70.—80. léta – počátek dominance na světovém automobilovém trhu.

12 (3)Toyota production system
Kiichirō Toyoda  Taichi Ohno Shigeo Shingo

13 (3)Toyota production system
Muda, murra, muri Kanban 5S Kaizen

14 (3)Toyota production system
Plýtvání Nerovnoměrnost Iracionality Eliminace Muda – Mura - Muri 1. Nadprodukce 2. Čekání 3. Transport 4. Pohyb 5. Neužitečné operace 6. Přezásobení 7. Defekty Value Stream map

15 (3)Toyota production system
Kanban znamená signál, který nám říká, kolik a jaké výrobky musíme zákazníkovi znovu vyrobit, protože si je odebral. Pull system Plán stanovený podle prodejů [signál] [signál] Vstupní materiál Hotové výrobky

16 (3)Toyota production system
Ukázka kanbanové smyčky

17 (3)Toyota production system
5S je proces a metoda pro vytvoření a udržení organizovaného, čistého a vysoce výkonného pracovního prostředí

18 (3)Toyota production system

19 (3)Toyota production system
Kaizen(改善) – „drobné“ zlepšení Západ Japonsko

20 (4) Nippon vs. Západ/Česko
A) Přístup ke zlepšování práce Není třeba nic zlepšovat, zatím to šlape docela dobře. Západ Někdy musíme utíkat, abychom zůstali na místě. Japonsko CEO

21 (4) Nippon vs. Západ/Česko
B) Důraz na vizualizaci a robustnost Vždycky jsem místo IT preferovala skutečně srozumitelná a robustní řešení! To my máme počítače!

22 (4) Nippon vs. Západ/Česko
C) Přednost má zápis rukou Papír do 21. století nepatří! K provedení tohoto zápisu potřebujete 25 sekund, 1 tužku a neuděláte ani krok navíc.

23 (4) Nippon vs. Západ/Česko
D) Systémové myšlení a zákaznická orientace Nás stroj vyrobí díl za 20 sekund, zákazník ho obdrží do 2 dnů od objednání. Náš stroj vyrobí díl za 2 sekundy

24 (4) Nippon vs. Západ/Česko
D) Tradice jako zdroj inovačního potenciálu [video] Karakuri!!!!

25 (5) A3 prezentace projektu

26 (5) A3 prezentace projektu
[praktická ukázka]

27 Vaše otázky?


Stáhnout ppt "Japonská studia pro Univerzitu Palackého v Olomouci se zaměřením na modularitu a uplatnění v praxi CZ 1.07/2.2.00/28.0160 Japonská továrna českýma očima."

Podobné prezentace


Reklamy Google