Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prevence bolestí zad a kloubů Rekondiční pobyt Beskydy květen 2005

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prevence bolestí zad a kloubů Rekondiční pobyt Beskydy květen 2005"— Transkript prezentace:

1 Prevence bolestí zad a kloubů Rekondiční pobyt Beskydy květen 2005
Přednáší: Jana Konečná, Pracovnice preventivní péče, Absolventka Institutu životního stylu v Norsku a USA

2 Trpíte bolestmi hlavy, únavou, ztuhlými klouby, zažívacími
potížemi,úrazy, bolestmi zad či nízkým sebevědomím? Potřebujeme vědět, JAK ZBAVIT NAŠE TĚLO ZBYTEČNÉHO STRESU NAPĚTÍ. To, jak obvykle stojíme, sedíme nebo se pohybujeme, může být příčinou všech výše uvedených příznaků.

3 Nejčastější příčiny bolesti zad Špatné držení těla Nedostatek pohybu
Vrozené vady Nedostatečná výživa Podchlazení

4 ZVYK JE ŽELEZNÁ KOŠILE...? Většina z nás si osvojila
ŠKODLIVÉ NÁVYKY držení TĚLA, které vyvolávají a posilují ZATÍŽENÍ A NA-PĚTÍ v každodenním životě. Pokud jsme se je naučili, můžeme se je i odnaučit.

5 Držení těla a psychika Způsob pohybu a držení těla do určité míry vyjad-řuje náš psychický stav. Např. Přehnaně vypjaté držení ukazuje na potřebu silně se kontrolovat či dá- vat najevo svou nadřaze-nost; postoj s povolenými svaly a šouravou chůzí budí dojem rezignace,slabé vůle. ZLEPŠENÍ POHYBOVÝCH NÁVYKŮ SE PROJEVÍ I NA PSYCHICE. Pružné pohyby vyvolávají pocit mladistvé hbytosti, zlepšují náladu.

6 Stlačení plotýnek Zásada Lehni a dobíjej

7

8 zvedání břemen

9 zvedání břemen

10 prolaps ploténky

11 správné držení těla

12

13 HORKÉ ZÁBALY - Infekční onemocnění (dutin, hltanu a hrtanu, průdušek, zápal plic) - Oslabený orgán Neuralgie, nespavost - Artritida, deprese, toxiny ve tkáních Bolesti zad, zánět svalů a vaziva Celková léčba zahrnuje horký zábal na páteř, sérií 3 horkých zábalů na hruď, co nejteplejší lázeň nohou a studený obklad na obličej, hlavu a krk.

14 Zábal cibule s anýzem 20 dkg cibule nakrájet, 3 lžíce anýzu, podlijeme 2 lžícemi vody, dusit 10 min. Přiložit teplé na 5 nocí za sebou na 2 hod. Prostata: Dát do gázy, na to vatu a staré kalhotky s gumičkami. Anýz rozpouští vápník, cibule uvolňuje záněty. Lze užít i při tvrdnutí dělohy. Zmírnění artrózy Odvar: do 1-2 l vody dáme 1 lžíce nastrouhané mrkve, 1 lžíce nastr. křenu a 1 lžička kmínu. Vše 5 min.vařit. Během dne se bolestivá místa natírají.

15 odvar z bobkového listu
Očista kloubů Vaříme 5 g bobkového listu ve 3 dcl vody (10minut) a minimálně 3-4 hod. (lépe však přes noc) louhujeme (nejlépe v termosce). Odvar přecedíme a pijeme malými doušky během 12 hodin. Pokud bychom vypili vše najednou, mohlo by dojít ke krvácení! Proceduru opakujeme po třech dnech, po týdnu a během prvního roku každé čtvrtletí. Celkově budeme potřebovat asi 30 g bobkového listu. Později, podle pot- řeby, provádíme očistu kloubů jednou ročně, ale vždy po dokonalé očistě střev.

16 JAK ELIMINOVAT BOLEST HLAVY?
JAK UVOLNIT SVALOVÉ NAPĚTÍ ? JAK ELIMINOVAT BOLEST HLAVY? MASÁŽ ŠÍJE

17 MASÁŽ ŠÍJE 1) Jednoduché použití kdekoliv 2) Potřebujeme židli (stůl)
3) Není nutné sundávat lehký oděv hmaty je možné dělat i přes něj (při hlubokých hmatech-neklouže)

18 PROCEDURA ZAHŘÁTÍ třením dlaněmi či malíkovou hranou
Vyhledávání spazmů kroužky podél páteře Hnětení palci ve stejné oblasti Tření dlaní podél páteře Roztírání pěstí za lopatkou Tření krku Kolečka na krku a tylní kosti Hnětení ramen, sevření dlaní Tepání Závěrečné tření a nervový hmat

19 LÉČEBNÉ ÚČINKY BYLINEK
Třezalkový olej: Na 100g nerozvitých květů nalejeme 250g olivového nebo slunečnicového oleje (panenského). Láhev s olejem a květy postavíme na 3-4 týdny na slunce. V té době obsah občas promícháme. Po té olej scedíme přes pláténko do neprůhledných lahví. POUŽITÍ: 1 č. lžička 1-2x denně. Působí příznivě na látkovou výměnu,zmírňuje dráždění, zlepšuje krevní oběh. Používá se na popáleniny (i od slunce), těžce se hojící rány a hemoroidy. Hemoroidy: po omytí konečníku vstříkneme do střeva olej. Pak se z venku konečník natře hojivou mastí nebo Perubalzámem z lékárny. To se opakuje 2x denně – ráno a večer. Úspěch je zaručen!

20 ČESNEK - ZABIJÁK MIKROBŮ
I INFARKTŮ Česnek JE ŠIROKOSPEKTRÉ ANTIBIOTIKUM. Má posilující a uvolňující účinek, upravuje tlak. - Léčí špatné zažívání, desinfikuje obsah žaludku u lidí nemajících dostatek solné kyseliny v žaludeční šťávě, ničí hnilobné bakterie v tlustém střevě a neutralizuje jedy v organizmu. - Česnek snižuje hladinu krevního cukru, užívá se při srdečních obtížích a arterioskleróze. POUŽITÍ: ráno a večer spolu s ovocem - pomáhá předcházet nachlazení, onemocnění horních cest dýchacích, chronických zánětech mandlí, slinných žláz, bronchitida atd. Při zevním použití způsobuje prokrvení kůže. Česnekový čaj k obnově střevní flóry: 3 týdny přeléváme 1-2 rozmačkané stroužky česneku 3/4 l vařící vody. Necháme odstát cca 15 min. Čaj účin- kuje na degenerovanou střevní flóru. Začínáme jen 1 stroužkem a později zvýšíme na dva. Ničí spoustu mikrobů, což by mohlo přechodně zhoršit zdrav. stav. I při zředění 1: stále zabíjí bakterie.

21 Zábal Anýz s cibulí proti angíně
20 dkg syrové cibule nadrobno, na mírném ohni 10 min. pod pokličkou podusit se 2 lžícemi vody a 4 lžícemi anýzu Nasypat na plátno a na 2 hod. přiložit na krk. Obklad má být příjemně teplý. Opakovat 1x denně u čepů na mandlích. Když bolí 1 mandle či mand. oblouky, když začne škrábat v krku: 1 kostka tvarohu tučného a 4-6 stroužků česneku. Nejdříve nahřát, zabalit do gázy, na to vatu a na 2 hod. přiložit na mandle. Připevnit šátkem, dětem dát kulicha. Dětem do roku, stačí 2 stroužky česneku. 1x denně do úlevy. bez horeček: na noc obklady na krk ze syrové cibule dkg, opakovat denně, dokud bolesti nezmizí.

22

23

24 Závěrem Smutné je, že bylinky již téměř opustily naše kuchyně a tak se ochuzujeme nejen o důležité živiny, ale i o pestrost chutí a barev.. I když je tedy někdy reorganizace naší kuchyně náročným opatřením, neuškodí i v oblasti koření. Rozhodně pak pocítíme příjemný vliv na naši chuť, zdraví i psychiku.


Stáhnout ppt "Prevence bolestí zad a kloubů Rekondiční pobyt Beskydy květen 2005"

Podobné prezentace


Reklamy Google