Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Procesory.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Procesory."— Transkript prezentace:

1 Procesory

2 Co je to Procesor a jakou funkci plní?
Procesor je bezesporu nejvýkonější komponent v počítači. Na to jak je malý plní velice důležitou funkci. Tato jednotka zpracovává všechny matematické operace, data, požadavky, úkoly, provádí všelijaké matematické výpočty a tak dále. . . Na výkonu procesoru závisí zejména frekvence. Udává se v Hz (hertz), MHz (mega hertz), či GHz (giga hertz). Pro představu 3GHz je Hz. Procesor má i svojí vyrovnávací paměť(Cache). Je to paměť o velikosti do 2MB, kterou procesor používá k meziuložení dat se kterými právě pracuje. Jeho práce se tím velice urychluje. Přeními výrobci procesorů jsou firmy AMD a INTEL. Procesory vyrábí a zejména vyrábělo více firem, ale od těch se dnes běžně procesor koupit nedá. Dříve ale byli stejné a pasovaly do stejné pratice. Dnes má každá firma pro skoro pro každý procesor svojí patici. Firma AMD je známá především svými procesory AMD Duron, AMD Athlon, AMD Sempron a AMD Athlon 64, AMD Opteron. Od firmy INTEL mužeme koupit procesory: INTEL Celeron, Pentium 4, Pentium 4-(64 bitové) a dříve Pentium I,II,III. "Procesor má i svojí vyrovnávací paměť(Cache). Je to paměť o velikosti do 2MB, kterou procesor používá k meziuložení dat se kterými právě pracuje"

3 Procesor, někdy zvaný zkráceně CPU (Central Processing Unit), je jedna z nejdůležitějších součástek počítače, hardware. Jeho funkcí je řízení běhu programů a zpracování jejich instrukcí. Tím řídí celý systém. Nejdůležitějším parametrem, který určuje výkon procesoru, je taktovací frekvence. Ta se dnes udává především v GHz (giga-hertz). Nejznámější společnosti vyrábějící procesory a ovládající 99% trhu jsou Intel a AMD (Advanced Micro Devices). Tito výrobci nabízí především procesory o frekvenci (kmitočtu) 1,6 až 3,5GHz. Na trhu však naleznete i méně výkonné procesory o nižších frekvencích, které se mohou pohybovat pod 1GHz, čili ve stovkách MHz (mega-hertz). Jenom pro informaci, 1GHz je roven 1024MHz. Druhým a v dnešní době již dost důležitým parametrem je takzvaná L2 cache nebo-li vyrovnávací paměť druhé úrovně. Co to vlastně je? Vyrovnávací paměť je jakýsi most mezi rychlým procesorem a pomalejší pamětí počítače. Obecně platí, stejně jako u frekvence, že čím více, tím lépe. L2 cache má dnes velikosti od 256KB až po 8MB. Docela velká paměť je již od jednoho megabajtu.

4

5 Intel Core 2 Q6600 BOX procesor, socket 775, frekvence jádra 2.4GHz, frekvence sběrnice 1066MHz, cache 2x4096kB, quad core, jádro Kentsfield, Virtualization Technology, Enhanced Intel Speedstep, EM64 Technology, Execute Disable Bit, boxovaný s chladičem Procesor Intel® Core™2 Quad, postavený na nové mikroarchitektuře Intel® Core™, přináší v jediném pouzdru čtyři kompletní výpočetní jednotky, a díky tomu i bezkonkurenční výkon a rychlost odezvy ve vícevláknovém a multitaskingovém prostředí moderních firem a domácností. Rostoucí sada vícevláknových multimediálních aplikací, včetně tvorby digitálního obsahu, pracuje rychlostí blesku a uživatelé mají práci rychleji hotovou. Hry jsou rázem vizuálně zajímavější a realističtější, protože výpočty související s umělou inteligencí (AI), pohyby a renderováním povrchů se rozdělí mezi čtyři kompletní výpočetní jádra a zpracují se paralelně.

6 Typ jádra Kentsfield Frekvence jádra 2.4 GHz Frekvence sběrnice 1066 MHz Patice socket 775 L2 cache 2x 4096 kB Technologie výroby 65 nm Quad Core ano Virtualization technologie EIS technologie EM64 technologie Execute Disable Bit (XD) Chladič

7 AMD Athlon 64 X2 6400+ Black Edition BOX
procesor, socket AM2, frekvence jádra 3.2GHz, frekvence HyperTransport sběrnice 2000MHz, cache 2x1024kB, dual core, jádro Windsor, boxovaný bez chladiče Typ jádra Windsor Frekvence jádra 3.2 GHz Frekvence sběrnice HyperTransport 2000 MHz Patice AM2 L1 cache 2x 128 kB L2 cache 2x 1024 kB Technologie výroby 90 nm Dual Core ano Spotřeba energie 125 W Chladič ne

8 Vytvořila : Adéla Havlíková
Použité internetové stránky :


Stáhnout ppt "Procesory."

Podobné prezentace


Reklamy Google