Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přírodní látky - systematizace a opakování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přírodní látky - systematizace a opakování"— Transkript prezentace:

1 Přírodní látky - systematizace a opakování

2 Sacharidy Tuky Bílkoviny Enzymy Vitamíny Hormony

3 Sacharidy 1 2 3 4 5 6

4 Tuky 1 2 3 4 5 6

5 Bílkoviny 1 2 3 4 5 6

6 Enzymy 1 2 3 4 5 6

7 Vitamíny 1 2 3 4 5 6

8 Hormony 1 2 3 4 5 6

9 Sacharidy 1 Kde a jakým procesem vznikají v přírodě sacharidy? Z jakých látek?

10 Sacharidy 2 Uveďte 2 zástupce monosacharidů.

11 Sacharidy 3 Uveďte 3 zdroje monosacharidů v přírodě.

12 Sacharidy 4 Uveďte 1 významný disacharid a jeho 2 zdroje v přírodě.

13 Sacharidy 5 Uveďte 3 zástupce polysacharidů.

14 Sacharidy 6 Uveďte 3 potraviny, které obsahují škrob a jeho 1 využití.

15 Tuky 1 Co jsou z chemického hlediska tuky?

16 Tuky 2 Čím se liší mazlavé tuky od olejů?

17 Tuky 3 Uveďte 3 významy tuků pro organismus.

18 Tuky 4 Co rozumíme pod pojmem žluknutí tuků?

19 Tuky 5 Co je podstatou ztužování tuků?

20 Tuky 6 Jak se z tuku vyrábí mýdlo?

21 Bílkoviny 1 Bílkoviny jsou makromolekulární sloučeniny. Jak se nazývají jejich stavební látky?

22 Bílkoviny 2 Uveďte 3 funkce bílkovin.

23 Bílkoviny 3 Uveďte 5 potravin, které jsou zdrojem bílkovin.

24 Bílkoviny 4 Uveďte 1 možnost, jak je možné dokázat přítomnost bílkovin.

25 Bílkoviny 5 Uveďte 3 podmínky, za kterých dochází
k denaturaci (nevratnému porušení struktury bílkoviny).

26 Bílkoviny 6 Mezi odpadní látky v kanalizaci patří i bílkoviny
a močovina, které podléhají rozkladu vlivem mikroorganismů. Proč bývá v blízkosti kanálů i na záchodech cítit amoniak?

27 Enzymy 1 Enzymy urychlují chemické reakce
v živých organismech. Jak se takovéto látky jinak označují?

28 Enzymy 2 Jakou chemickou podstatu mají enzymy? Jsou to sacharidy, tuky nebo bílkoviny?

29 Enzymy 3 Uveďte 3 děje, kterých se účastní enzymy.

30 Enzymy 4 Mezi enzymatické děje patří alkoholové kvašení? Jaké látky vznikají při kvašení cukerných šťáv a kde se těchto dějů využívá?

31 Enzymy 5 Pokud organismus netvoří enzym laktázu, která štěpí mléčný cukr (laktózu), je alergický na jednu potravinu. Kterou?

32 Enzymy 6 Pomocí enzymů se z ethanolu (lihu nebo vína) vyrábí ocet. Která látka při tomto ději vzniká?

33 Vitamíny 1 Na jaké 2 skupiny se dělí vitamíny?

34 Vitamíny 2 Který vitamín je důležitý pro dobrý zrak?

35 Vitamíny 3 Který vitamín brání proti křivici?

36 Vitamíny 4 Uveďte 3 významné zdroje vitamínů řady B.

37 Vitamíny 5 Z nedostatku vitamínu C vznikaly u námořníků kurděje. Jaké jsou 3 významné zdroje tohoto vitamínu.

38 Vitamíny 6 Uveďte 3 významné zdroje vitamínu D.

39 Hormony 1 Kde se vytváří hormony a k čemu slouží?

40 Hormony 2 Uveďte 3 žlázy s vnitřní sekrecí.

41 Hormony 3 Uveďte 4 příklady hormonů.

42 Hormony 4 Uveďte 2 nemoci spojené se špatnou funkcí žláz s vnitřní sekrecí nebo se špatným působením hormonů.

43 Hormony 5 Uveďte 2 příklady negativního působení hormonů (steroidů), které berou sportovci ke zvýšení výkonnosti.

44 Hormony 6 Pro správnou funkci štítné žlázy je důležitý dostatečný přísun jodu. Jaký je jeho významný zdroj v potravě?

45


Stáhnout ppt "Přírodní látky - systematizace a opakování"

Podobné prezentace


Reklamy Google