Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_12_INOVACE_ČJ_4.1 VY_12_INOVACE_ČJ_4.1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_12_INOVACE_ČJ_4.1 VY_12_INOVACE_ČJ_4.1."— Transkript prezentace:

1 VY_12_INOVACE_ČJ_4.1 VY_12_INOVACE_ČJ_4.1

2 Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_12_INOVACE_ČJ_4.1
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k čtenářské a informační gramotnosti Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět): Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk Tématický okruh - téma: Základy literatury- spisovatel Vojtěch Steklač Autor vzdělávacího materiálu/DUM: Bc. Eva Janíčková Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 5. Datum: Metodický list/anotace: Žáci se v powerpointové prezentaci seznamují se spisovatelem Vojtěchem Steklačem, v závěru odpovídají na testové otázky, které se týkají spisovatele a jeho knih.

3 VOJTĚCH STEKLAČ

4

5 je český překladatel a spisovatel, autor 30 knih, dlouholetý redaktor
největší popularitu získal sérií dětských románů z prostředí pražských Holešovic, v nichž popisuje starosti a problémy party kluků, cílem knih není poučovat či vychovávat, ale pobavit

6 Vojtěch Steklač po maturitě v roce 1963 krátce studoval na VŠE, poté přešel na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, kde absolvoval filozofii a sociologii. Od roku 1969 působil jako redaktor dětských časopisů např. Ohníček, Pionýr, posléze jako šéfredaktor Pionýra. V letech byl dramaturgem v Čs. televizi, poté spisovatelem z povolání.

7

8 LITERATURA PRO DĚTI Boříkovy lapálie Velké Boříkovy lapálie
Pekelná třída Pekelná třída řádí Jak jsme udělali ohňostroj Pekelná třída a ďábelský víkend Jak jsme se učili slušně nadávat Jak jsme putovali za dobrodružstvím

9 Literatura pro dospělé
Vojtěch Steklač se ve svých dílech představil jako živý, nápaditý vypravěč. Díla: Zrcadla , povídková kniha Samota Blažejov Sbohem lásko

10

11 Boříkovy lapálie Autor vypráví především o životě Boříka a o jeho nerozlučných přátelích: Mirkovi, Alešovi a Čendovi, kteří jako správní kluci nemají o dobrodružství a maléry nouzi. Pořád jim jen někdo otravuje život a to především rodiče, učitelé a někdy i holky, protože jen brečí. Stejně jako jejich úhlavní nepřítel a největší šplhoun pod sluncem Bohoušek, který je taky nepřekonatelný v žalovaní.

12

13 Pekelná třída Pekelná třída je jednou z nejzdařilejších knih o Boříkovi, protože zahrnuje napínavý hlavní příběh a také celou řadu veselých vedlejších příhod. Bořík a jeho kamarádi Mirek, Čenda a Aleš přišli o svou klubovnu, a proto se rozhodnou získat si jinou. Požádají o pomoc Čendova bráchu Romana, který je jejich pionýrským vedoucím, a po nějaké době se jim podaří získat starou kůlnu na Zátorách. Na konci knihy se Mirek zamiluje do Palhounové. V dalších knihách už se klubovna kluků nevyskytuje, takže se nedozvíme, jaký byl její další osud, ale zřejmě i o tuto klubovnu kluci přišli.

14

15 Holky a spol. Bořík po prázdninách nastupuje do nové třídy, kde mezi jeho spolužáky patří Zuzana Šírová, do níž se Čenda během prázdnin zamiloval. Kromě toho je ve třídě také flákač Miki, třídní šplhoun se shodou okolností se opět jmenuje Bohoušek, jako v Boříkově staré třídě. Hlavní příběh se ovšem zabývá problémy Boříkovy rodiny, kde Boříkova máma udržuje důvěrné kontakty s inženýrem Delongem a Bořík se snaží – především za pomoci Zuzany – své rodiče dát znovu dohromady. Na konci knihy spolu Bořík se Zuzanou začnou chodit.

16 Test Konec

17 1. Kolik knih napsal Vojtěch Steklač ?
B) 30 C) 40

18 2. Jak se jmenují kamarádi Boříka ?
A) Mirek, Adam, Čenda B) Marek, Čenda, Aleš C) Mirek, Čenda, Aleš

19 3. Do koho se zamiluje Mirek v knize Pekelná třída
A) Palhounová B) Šplhounová C) Kalhounová

20 4. Čím se zabývá hlavní příběh v knize Holky a spol.
A) flákače Mikim B) problémy Boříkovy rodiny C) zamilováním Čendy

21 Výborně

22 Špatně

23 Použité odkazy :


Stáhnout ppt "VY_12_INOVACE_ČJ_4.1 VY_12_INOVACE_ČJ_4.1."

Podobné prezentace


Reklamy Google