Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Únor 1948 Dagmar Zemanová Zdroj: http://www.radio.cz/cz/rubrika/komentar/hrozi-nam-opakovani-komunistickeho-prevratu-z-roku-1948.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Únor 1948 Dagmar Zemanová Zdroj: http://www.radio.cz/cz/rubrika/komentar/hrozi-nam-opakovani-komunistickeho-prevratu-z-roku-1948."— Transkript prezentace:

1 Únor 1948 Dagmar Zemanová Zdroj:

2 Opakování Proč bylo po válce z Československa odsunuto německé obyvatelstvo? Jak a proč dopadly volby v r.1946? Jak vypadala nově sestavená vláda a kdo byl ministerským předsedou?

3 Opakování Rozhodnutí Postupimské konference, na základě tzv.Benešových dekretů, reakce na postoj Němců v době Mnichova a protektorátu, divoké odsuny X organizované vysídlení Přesvědčivé vítězství KSČ – zklamání z předmnichovské politiky demokratických stran, sympatie k SSSR (osvoboditelé), cílevědomá kampaň a politika KSČ (pozemková reforma, znárodnění průmyslu, zvyšování platů, sociální reformy atd.) V čele Klement Gottwald, KSČ strategická ministerstva (zemědělství, vnitro, finance, informace)

4 Opakování Co znázorňuje mapka?
Zdroj:

5 Opakování Marshallův plán hospodářské a finanční pomoci Evropě.
Zdroj:

6 Marshallův plán červen 1947
Československo přijalo pozvání na konferenci o plánu do Paříže na osobní nátlak Stalina bylo pozvání odmítnutu Proč nechtěl Stalin dovolit, aby se Československo zúčastnilo Marshallova plánu? Odpověď najdeš v učebnici na str.101.

7 československá delegace při odletu z Moskvy
Co lze vyčíst z tváří zúčastněných? československá delegace při odletu z Moskvy Zdroj:

8 Co lze vyčíst z textů? Důvod, který vede Sověty k tomu, aby odmítli toto velkorysé hospodářské plánování, na němž mimochodem spočívá hospodářský život Sovětského svazu, není určován ničím jiným než obavou před hospodářskou výbojností Západu, Spojených států především. Sovětský svaz má zřejmě důvody, pro které se brání jakékoli mezinárodní hospodářské kontrole, a nepřeje si, lidově řečeno, aby západní státy a mocnosti mu viděly do jeho vlastní hospodářské a průmyslové kuchyně. Že Sovětský svaz nevedou k odmítnutí žádné důvody zásadního rázu, je zřejmo z toho, že sovětská vláda se dívá s porozuměním na hospodářskou spolupráci, ba dokonce plánování průmyslové výroby – viz Obchodní dohoda československo-polská – ovšem jen mezi státy v sovětské zájmové zóně. Pavel Tigrid Zdroj:

9 Co lze vyčíst z textů? „Bylo zjištěno, že pozvání k účasti nevyhověla řada států, zejména všechny státy slovanské, a jiné státy střední a východní Evropy…s nimiž je Československá republika v úzkých hospodářských a politických stycích…Za této situace byla by československá účast vykládána jako akt směřující proti přátelství se Sovětským svazem a ostatními našimi spojenci…“ Úřední zpráva z mimořádného zasedání vlády (10. července 1947) Zdroj:

10 Co lze vyčíst z textů? „Do Moskvy jsem jel jako československý ministr, ale vrátil jsem se jako Stalinův pohůnek.“ Jan Masaryk krátce po příletu spontánně Ivanu Herbenovi Zdroj:

11 Vysvětli karikaturu. Zdroj:

12 Vysvětli karikaturu. Zdroj:

13 Hospodářské potíže nedostatek pracovních sil (odsun Němců)
nedostatek surovin zvýhodňování znárodněných podniků vůči soukromým kritická situace v zemědělství – 1947 velké sucho  neúroda, neznalost samostatného hospodaření drobných rolníků na přidělené půdě trvalý nedostatek potravin a zboží  černý trh, „šmelina“, přídělový systém Vysvětli pojem „šmelina“. Správná odpověď:

14 Politické rozpory napětí mezi komunisty a nekomunistickými stranami – národní socialisté, lidovci, slovenští demokraté KSČ očerňuje politické protivníky (provokace, umělé aféry, údajná příprava atentátů ap.) Zdroj:

15 Únorová krize Příčiny Komunisté Demokratické strany
tlak SSSR na KSČ, aby plně převzala moc v zemi obava z možných výsledků voleb (květen 1948) snaha ovládnutí policejního aparátu KSČ spory o zemědělskou reformu – požadavek dalšího znárodňování půdy Komunisté tlak SSSR na KSČ, aby plně převzala moc v zemi obava z možných výsledků voleb (květen 1948) snaha ovládnutí policejního aparátu KSČ spory o zemědělskou reformu – požadavek dalšího znárodňování půdy Demokratické strany růst podpory stran mezi voliči v důsledku hospodářských problémů nespokojenost s přílišnou prosovětskou politikou snaha zachovat demokratické principy odmítání policejního státu (kontrola Bezpečnosti) Demokratické strany růst podpory stran mezi voliči v důsledku hospodářských problémů nespokojenost s přílišnou prosovětskou politikou snaha zachovat demokratické principy odmítání policejního státu (kontrola Bezpečnosti)

16 Únorový převrat 20.2. – demise 12 nekomunistických ministrů (z 26)  chtějí vyvolat konec vlády KSČ svolává masivní demonstrace dělníků svolává sjezd závodních rad odborů vytváří tzv. akční výbory – odvolávají nekomunistické zástupce moci a správy (úřady, vedení továren, institucí atd.) vznik Lidových milicí – ozbrojené oddíly dělníků pohotovost komunistických policejních orgánů neutralita armády (Ludvík Svoboda) 24.2. – generální stávka na podporu KSČ – 2,5mil lidí

17 Demise ministrů Zdroj:

18 Lidové milice Zdroj:

19 Akční výbory Co je tu neobvyklé?
Zdroj:

20 Manifestace pracujících
Zdroj:

21 Jednání u prezidenta Zdroj:

22 K zamyšlení. Zkus charakterizovat atmosféru jednání
K zamyšlení. Zkus charakterizovat atmosféru jednání. Co asi říkají jednotlivé postavy? Zdroj:

23 Únorový převrat jednání Gottwalda s prezidentem Benešem (starý, nemocný) minimální odpor demokratických sil proti komunistům (pochod studentů na Hrad jako podpora Benešovi) 25.února – prezident přijal demisi ministrů, v nové vládě prokomunističtí zástupci definitivní konec demokracie v Československu

24 Prezident jmenuje novou vládu
Zdroj:

25 Prezident jmenuje novou vládu K zamyšlení
Prezident jmenuje novou vládu K zamyšlení. Jaké asi byly pocity aktérů jmenování? Zdroj:

26 Citace z projevu Klementa Gottwalda na Václavském náměstí 25
Citace z projevu Klementa Gottwalda na Václavském náměstí 25. února 1948: „Právě se vracím z Hradu od prezidenta republiky. Dnes ráno jsem panu prezidentu republiky podal návrh na přijetí demise ministrů, kteří odstoupili 20. února tohoto roku. A současně jsem panu prezidentu navrhl seznam osob, kterými má býti vláda doplněna a rekonstruována. Mohu vám sdělit, že pan prezident všechny mé návrhy, přesně tak, jak byly podány, přijal.“ Zdroj:

27 Gottwald oznamuje výsledek jednání
Zdroj:

28 Video

29 Jan Masaryk (1886-1948) syn T.G.Masaryka
diplomat, ministr zahraničí (Londýn, po r.1945) podporoval Beneše, demisi nepodal 10.března 1948 zemřel po pádu z okna údajně sebevražda s vysokou pravděpodobností zavražděn Jaký mohl být důvod zavraždění Jana Masaryka? Zdroj:

30 Video

31 Poúnorová situace konec demokratického systému nástup totalitní moci
čistky ve všech sférách politického, hospodářského a společenského života (školy, státní správa, ozbrojené složky, vedení podniků) počátek pronásledování odpůrců režimu Zdroj:

32 1947 – pod tlakem SSSR odmítnut Marshallův plán
Únor 1948 Zápis 1947 – pod tlakem SSSR odmítnut Marshallův plán – hospodářské problémy (nedostatek pracovních sil, zboží, potravin)  nespokojenost lidí snaha KSČ o ovládnutí veškeré moci (státní správa, policejní orgány) únor 1948 – demise nekomunistických ministrů s cílem ukončit vládu

33 Únor 1948 Zápis reakce KSČ – masové demonstrace, vznik ozbrojených Lidových milicí, tzv.akční výbory přebíraly moc, generální stávka Gottwald – jednání s Benešem (slabý) 25.února – Beneš přijal demisi  vznik prokomunistické vlády 10.března  Jan Masaryk (zavražděn) konec demokracie v Československu a nástup totalitního systému


Stáhnout ppt "Únor 1948 Dagmar Zemanová Zdroj: http://www.radio.cz/cz/rubrika/komentar/hrozi-nam-opakovani-komunistickeho-prevratu-z-roku-1948."

Podobné prezentace


Reklamy Google