Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bičíkovci Kořenonožci Dírkonošci Mřížovci

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bičíkovci Kořenonožci Dírkonošci Mřížovci"— Transkript prezentace:

1 Bičíkovci Kořenonožci Dírkonošci Mřížovci
Ostatní prvoci: Bičíkovci Kořenonožci Dírkonošci Mřížovci

2 BIČÍKOVCI Mají jeden nebo více (až několik tisíc)
Bičíky slouží k několika účelům, zejména k pohybu organismu, k jeho ukotvení v substrátu nebo k zachycování a přísunu potravy Nalézáme je v nejrůznějších prostředích, žijí prakticky všude (včetně těl mnohobuněčných živočichů) Vyskytují se jednotlivě nebo v koloniích Někdy tvoří schránky.

3 Trypanozoma spavičná střední a jižní Afrika
původce africké spavé nemoci začátek se projevuje horečkou, která trvá jen tři dny a přichází po deseti dnech. Nemocný se nesmírně potí, má silné bolesti hlavy a přepadá ho ospalost. Za rok dosahuje nemoc vrcholu a pacient slábne a umírá. Přenašečem choroby je moucha tse-tse. Zdroj obrázků:

4 KOŘENONOŽCI na povrchu svých buněk mají panožky (výběžky cytoplazmy), díky kterým se mohou pohybovat a přijímat potravu pomocí mechanismu zvaného fagocytóza Mohou mít 1-2 bičíky, které jim pomáhají v pohybu. Někteří kořenonožci mohou vytvářet schránky. Žijí volně nebo parazitují v ústech, střevech. Mohou změnit tvar těla.

5 Video: http://www.youtube.com/watch?v=JBGrWKgkzew
Měňavky: Měňavka velká Měňavka úplavičná Video: Zdroj obrázků: www. guh.cz , slayeress.blog.cz

6 DÍRKONOŠCI A MŘÍŽOVCI jednobuněční mořští prvoci
vytvářejí vápnité, často velmi ozdobné schránky s mnoha drobnými otvůrky, z nichž vychází panožky vyskytují se od prvohor dodnes po uhynutí se vápenaté schránky hromadí na mořském dni a tak vznikají vápencové vrstvy Zdroj obrázků: www. guh.cz


Stáhnout ppt "Bičíkovci Kořenonožci Dírkonošci Mřížovci"

Podobné prezentace


Reklamy Google