Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Michelangelo Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Michelangelo Název školy"— Transkript prezentace:

1 Michelangelo www.zlinskedumy.cz Název školy
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Michelangelo Označení DUM VY_32_INOVACE_07_2_08 Mgr. Vlastimil Hrbáček Datum Vzdělávací oblast Umění a kultura Vzdělávací obor Výtvarná výchova Tematický okruh Dějiny výtvarného umění Ročník 1. ročník a kvinta gymnázia

2 Michelangelo Buonarotti
se narodil v Caprese a zemřel v Římě. Představitel vrcholné italské renesance pocházel z Florencie, výrazně ovlivnil evropské umění. Považoval se především za sochaře, pracoval však také jako architekt, malíř, básník. Vedle Leonarda da Vinci Představuje typ všestranného renesančního génia. Byl nesmírně pracovitý a cílevědomý, zároveň nekompromisní a pečlivý, toužil po dokonalosti.

3 Michelangelo Buonarotti
Dokonalost spatřoval především v mužském lidském těle. Jeho postavy (i ženské) jsou mohutné, svalnaté, působí idealizovaně – božsky. Některé své figury ztvárňoval realističtěji. Mramor pro své sochy sám vybíral v lomu v Carraře. Tvrdě pracoval s při lámání s ostatními dělníky. Při realizaci svých návrhů byl ochoten se přít i se samotným papežem.

4 Některé jeho významné práce
Plastiky Pieta – Řím - Vatikán David - Florencie Malby nástěnné (fresky) Poslední soud - Sixtinská kaple – Vatikán Architektura Bazilika sv. Petra v Římě (Vatikán)

5 Pieta První sousoší, které mu přineslo prestiž Ztvárnil zde 2 postavy:
Pannu Marii s mrtvým Ježíšem Kristem Nachází se v Chrámu sv. Petra ve Vatikánu

6 socha Davida Vznikla v letech 1501-1504, její výška 434 cm
Rozměr Davida byl určen mohutným, ale mělkým blok mramoru, vytěženým r. 1466 Michelangelo skvěle zvládl anatomii navzdory nepříznivému stavu materiálu Jeho silné tělo působí atleticky, vznešená hlava je idealizována Socha je považována za symbol renesančního sochařství Originál Davida stojí od roku 1873 ve florentské Akademii, před Palazzo Vecchio je od roku 1910 instalována kopie

7 Úkoly 2 Jaký je rozdíl mezi sochou a sousoším?

8 Úkoly Jaké jsou významy slova pieta (Pieta)?
Umělecké ztvárnění Panny Marie s mrtvým Ježíšem Kristem Vyjádření úcty k zemřelému (pietní akt)

9 Biblické výjevy a Poslední soud
Stvoření Adama se nachází na stropě přibližně uprostřed kaple. Motiv je znám především zobrazením rukou – Bůh Otec oživuje Adama.

10 Vyhnání Adama a Evy z ráje

11 Biblické výjevy a Poslední soud
Nástěnné malby (fresky) v Sixtinské kapli ve Vatikáně. Prakticky celou kapli vymaloval Michelangelo sám. Motiv posledního soudu zabírá oltářní stěnu.

12 Bazilika sv. Petra ve Vatikáně
Roku 1547 pověřil papež Pavel III. vedením stavby dnes největšího křesťanského chrámu 72-letého Michelangela. Génius se při stavbě zasloužil o zesílení nosných pilířů a zdí, ale především je autorem majestátní kopule, i když byla dokončena - podle jeho návrhů - až po jeho smrti.

13 Bazilika sv. Petra – kopule

14 Úkol Připomeňme si Michelangelovu sochu Davida.
Kde najdeme tuto postavu? Kdo nám popíše její příběh? Které motivy autor ztvárňoval?

15 Úkol - řešení Připomeňme si Michelangelovu sochu Davida.
Kde najdeme tuto postavu? Bible - Starý zákon Kdo nám popíše její příběh? Budoucí židovský král, který jako mladík zabil Goliáše. Které další postavy autor ztvárnil? Biblické – výjevy z Bible


Stáhnout ppt "Michelangelo Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google