Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Wolfgang Amadeus Mozart

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Wolfgang Amadeus Mozart"— Transkript prezentace:

1 Wolfgang Amadeus Mozart
Narodil se v 27. ledna 1756 v Salcburku. Zemřel 5. prosince 1791 ve Vídni.

2 Životopis Wolfgang Amadeus Mozart se narodil v rakouském městě Salcburk, kde jeho otec Leopold působil jako hudebník a skladatel. Mozart pocházel ze 7 dětí, dospělosti se však kromě něj dožila pouze starší sestra Maria Anna. Od raného mládí vynikal ve hře na klavír, sestru však Wolfgang již ve 4 letech předčil.

3 Dětství W.A.Mozarta Mozartovi se dostalo netradiční výchovy. Vyučoval ho velmi vzdělaný otec, proto byl chlapec ve srovnání se svými vrstevníky o mnoho napřed. Nebývalé však bylo především jeho nadšení pro hudbu - ve 3 letech se naučil na cembalo, ve 4 hrál na housle a o rok později již komponoval vlastní drobné skladby.

4 Aby zapůsobili na publikum, hrávali se sestrou duety.
V 6 letech se vydal s rodinou na své první turné. Aby zapůsobili na publikum, hrávali se sestrou duety. Mozart se vrátil do Vídně, kde žil u skladatele Webera, zamiloval se do jeho dcery Konstance, pak se s ní oženil. Během 9 let společného života se jim narodilo 7 dětí, jen 2 se dožily dospělosti.

5 Mozart byl plodným skladatelem, přestože se jeho zdraví zhoršovalo, stále komponoval koncerty, opery, mše a komorní skladby. Posledním Mozartovým dílem je nedokončené Requiem. Skladatel zemřel v naprosté chudobě.

6 Dílo: Opery: Serenáda: Komorní a náboženské skladby Figarova svatba
Don Giovanni (věnoval Pražanům) Kouzelná flétna Serenáda: Malá noční hudba Komorní a náboženské skladby Wolfgang Amadeus Mozart je považován za jednoho z největších skladatelů klasické hudby všech dob.

7 Zajímavosti o WAM Mozart byl člověk velmi malé tělesné výšky, s velkou hlavou, modrooký, světlých vlasů, obličej pouze slabě poďobaný od neštovic, v žádném případě se prý nejednalo o nějakého atraktivního krasavce Mozart byl nicméně člověk nesmírně společenský a ve společnosti (zejména v té dámské) byl velice oblíben pro svoji zvláštní povahu, a to ve všech společenských vrstvách bez rozdílu Mozart byl člověk také dosti náruživý, je známo, že byl vynikajícím karetním hráčem a ovládal prý velice nadprůměrně až několik desítek různých karetních her, které prý byly vedle samotné hudby jeho další velkou osobní vášní Mozart měl fenomenální hudební paměť, většinu tehdejších hudebních skladeb si dokázal kompletně zapamatovat (a to už od raného dětství) na jediný poslech, skladbu pak dokázal rychle zaznamenat v notách Mozart mluvil plynně několika světovými jazyky Mozartův kult je v Rakousku stále velice živý, jsou po něm pojmenovávány nejen hudební festivaly, ale i výrobky naprosto nehudební (kupř. cukrovinky)

8 Z díla: Opera: Figrova skladba Serenáda: Malá noční hudba Rekviem-nestihl dokončit Turecký pochod (rondo)


Stáhnout ppt "Wolfgang Amadeus Mozart"

Podobné prezentace


Reklamy Google