Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZIMNÍ SPÁČI Zimním spánkem zvířata řeší nedostatek potravy. Podobně se chovají i tvorové ve stepích a polopouštích, kteří upadají do spánku po dobu největšího.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZIMNÍ SPÁČI Zimním spánkem zvířata řeší nedostatek potravy. Podobně se chovají i tvorové ve stepích a polopouštích, kteří upadají do spánku po dobu největšího."— Transkript prezentace:

1

2 ZIMNÍ SPÁČI Zimním spánkem zvířata řeší nedostatek potravy. Podobně se chovají i tvorové ve stepích a polopouštích, kteří upadají do spánku po dobu největšího horka a sucha. To se nazývá letní spánek. Zimní spánek prodlužuje zvířatům život až na trojnásobnou délku! Kdybychom tak spali i my lidé, nejenže byste nemuseli chodit v zimě do školy, ale těm starším dědečkům a babičkám by bylo přes dvě stě let… Ale nebyla by škoda přijít o zimní radovánky a o Vánoce?

3 JEŽEK Studenokrevná zvířata- žáby, hadi, ale i včely nebo čmeláci- se řídí skutečnou teplotou, která je venku. S vnitřním termostatem žije třeba i ježek. Tihle tvorové se probouzejí, když venkovní teplota vystoupí nad dvanáct stupňů. Proto občas můžeme vidět létat včely i v únoru.

4 VELCÍ SAVCI Velcí savci včetně medvědů do opravdového zimního spánku neupadají, jen si zateplí doupě a v něm tráví chladné měsíce jakýmsi podřimováním. Občas ale vylézají na záchod, nebo aby se vyvětrali a něco zakousli.

5 MALÁ ZAJÍMAVOST Hodně se polekala hospodyně na Floridě, když chtěla upéct divokou kachnu, kterou přinesl její manžel z lovu. Po několika dnech pobytu v ledničce na ní kachna zamrkala a zamávala křídly: pták byl totiž postřelený a nízká teplota ledničky u něj přivodila umělý „zimní spánek“. Když veterinář vyndal kachně broky z těla, stala se domácím mazlíčkem rodiny.

6 Které zvíře opravdu prospí celou zimu?
Vyškrtej písmenka, která jsou v řadě dvakrát a dozvíš se to… TSKDVYETAIELMDŠYAŽKLŤMŽ

7 KTERÁ ZVÍŘATA SE UKRÝVAJÍ ZA TĚMITO PŘESMYČKAMI?
KAŠLI VÁRKA PRAK NELEJ SEP LIŠKA KRÁVA KAPR JELEN PES

8

9 Učitel postupuje dle pokynů v prezentaci, je na jeho uvážení, zda některý list použije zároveň jako pracovní. METODICKÝ LIST

10 Citace Text: Mateřídouška 2/2012, vydává vydavatelství Mladá Fronta a.s. , str. 38, 39, Osmisměrka str.10, křížovka str. 21 Obrázky: Dostupný z autyStock.jpg dne Dostupný z dne Dostupný z dne Dostupný z _1152_864.jpg dne Dostupný z dne Dostupný z DFJp_2zAZRQ/TvtY5_BGc3I/AAAAAAAAB74/Va3t2S5Kpz4/s1600/winter.jpg dne


Stáhnout ppt "ZIMNÍ SPÁČI Zimním spánkem zvířata řeší nedostatek potravy. Podobně se chovají i tvorové ve stepích a polopouštích, kteří upadají do spánku po dobu největšího."

Podobné prezentace


Reklamy Google