Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KBT u poruch příjmu potravy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KBT u poruch příjmu potravy"— Transkript prezentace:

1 KBT u poruch příjmu potravy
PhDr.František David Krch PhD. PK VFN a 1LF UK

2 Léčba PPP má dobré výsledky
Výsledky psych.léčby PPP se v průběhu 90 let výrazně zlepšily (až 75% vyléčených v dlouhodobější perspektivě; např. Strober a Freeman 1996: 95 MA – po 6 letech 50% úplná úzdrava, 75% po 12 letech). KBT metoda první volby (důraz na návyky a postoje nemocného). Diferencovanost PPP se přirozeně odráží v různorodém přístupu k jejich léčbě.

3 Systém diferencované péče
Manuál, svépomocné skupiny % Skup.psychoedukace, KBT % Individuální. KBT, Psychodyn (por.osobnosti), Rodinná t % Individ. ter. + farmakoterapie % Hospitalizace (nezbytná 1-10%) %

4

5 Co je ústředním problémem poruchy?

6 Nejasné vymezení poruchy
Co je příčina a co je důsledek? (Tělesná hmotnost, nespokojenost s tělem, dietní tendence, amenorea, nízké sebevědomí, neschopnost vyjadřovat svoje emoce, problematické vztahy v rodině…..) Složitá komorbidita. (deprese, pedantérie, závislosti….)

7 PPP se týkají velmi široké a různorodé rizikové skupiny
Zjednodušená interpretace některých demografických, sociálních a rodinných charakteristik; Příčinná interpretace typických charakteristik (gender, věk, rodina) skupiny nemocných – zobecnění na celou rizikovou skupinu; Nedostatečné zohlednění přiměřeného věkového a sociálního normativu

8 Klíčový příznak - intervence
Nízká tělesná hmotnost (fyziologické a psychické důsledky hladovění – realimentace, udržitelná tělesná hmotnost) Aktivní snaha snížit a udržet nízkou tělesnou hmotnost – vyhýbavé chování (dietní tendence, nadměrný pohyb, jiné nevhodné kompenzace… intervence je založena na přerušení nevhodných návyků )

9 Klíčová kognitivní porucha
Soubor postojů a hodnot týkajících se tělesného vzhledu, hmotnosti, výkonu, sebekontroly a zdraví – s tím souvisí strach z tloušťky a ze ztráty sebekontroly, nepřiměřená, často nereálná očekávání, rostoucí zájem o problémové oblasti těla a příjem potravy, oslabení sebevědomí (dlouhodobě negativní sebevědomí zejm. u bulimie)

10 Pro PPP je příznačné, že Některé příznaky přináší (alespoň krátkodobě) uspokojení a úlevu; Snadno dochází k vytvoření návyku a adaptaci na určitý sebekoncept; K rozvoji poruchy dochází v průběhu velmi významných životních změn, které jsou tím kontaminovány.

11 Logickým důsledkem je Ambivalence nemocného
Výběrové hodnocení situace (snaha vyhnout se bolestivým krokům a předmětu strachu, selektivní výběr, zdůrazňování negativní zkušenosti, černobílé myšlení, využívání běžných klišé a diet. teorií, generalizace…) Přizpůsobení se problému (narůstající „zisky“, únikové tendence)

12 Léčebné metody Edukace Co to je MA a MB
Nebezpečí a účinnost užívaných způsobu kontroly hmotnosti, typy diet Cílová hmotnost, vývoj během života, vlivy… Jídelní režim, určování porcí, stolování, nakupování…. Pohybový režim Zdravotní důsledky, problémy…. Kontrola příjmu potravy (pocity, podněty…)

13 Techniky sebepozorování
Záznamy stravovacích návyků Identifikace nevhodných myšlenek

14 Techniky aktivní kontroly podnětů
Identifikace podnětů, které spouštějí problematické jídelní chování (přejedení, redukce jídla) Modifikace jídelního chování (rychlost, práce s příborem…..) a kontextu (prostírání, společnost….) Náhradní aktivity, odklad

15 Kontrola problematického chování – nácvik
Rozšíření jídelníčku Mechanické jedení Pomalé-rychlé jedení Jídlo ve společnosti Přiměřené aktivity (relaxační aktivity, s někým, „pro radost“….)

16 Práce s rodinou Podivné jídelní praktiky, odmítání jídla a vyhublost rodiče vyděsí. Rodiče, kteří se o dítě bojí se snadno mohou chovat nepřiměřeně I v rodinách PPP platí, že problém jednoho člena rodiny ovlivní situaci a chování ostatních Rodiče jejichž dítě se léčí se závažnou poruchou, jejíž příčiny jsou nejasné zkoušejí různé možné i nemožné přístupy, hledají viníka a často se bezúčelně navzájem obviňují. Problém dítěte je zátěží i pro vztah rodičů. Je přirozené, že se rodina snaží vyhnout konfliktu s dítětem a delegovat řešení jinam

17 Některé problémy, které mohou být v rodinách PPP výraznější, by se projevily i bez ohledu na PPP. Patří k dospívání, separaci dítěte od rodiny, případně jde o koincidenci problémů Každá rodina, která je rozhádaná a nefunkční bude špatně řešit problémy, které se týkají některé z jeho členů. Nemusí to ale znamenat, že rodin. problém je v přímé souvislosti s jídelním problémem. Jsou ale určitým vzorem řešení a mohou se stát „výmluvou“.

18 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "KBT u poruch příjmu potravy"

Podobné prezentace


Reklamy Google