Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Okupace Československa 1968

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Okupace Československa 1968"— Transkript prezentace:

1 Okupace Československa 1968

2 Otázky a úkoly Proč došlo roku 1968 k setkání delegací KSSS a KSČ v Čierné nad Tisou? Jaký byl výsledek tohoto jednání? Vysvětli tzv. Brežněvovu doktrínu.

3 Čierná nad Tisou Pražským jarem byl velmi znepokojen SSSR, a tak se na přelomu července a srpna 1968 v Čierné nad Tisou setkaly delegace KSSS a KSČ. Zde Brežněv tvrdil, že se Československo odklání od socialismu, což čeští představitelé v čele s Alexandrem Dubčekem odmítli.

4 Leonid Brežněv V srpnu 1968 při dalším jednání byla přijata tzv. Brežněvova doktrína = zásada mezinárodního zásahu na podporu komunistických režimů, socialismus má bránit celá Varšavská smlouva.

5 Otázky a úkoly Proč byl napsán tzv. zvací dopis?
Pokus se zaujmout stanovisko k tomuto dopisu? Zasloužili by si autoři zvacího dopisu trest?

6 vojenský zásah na záchranu socialismu v Československu.
V Bratislavě předalo pět členů komunistického vedení tajně Brežněvovi tzv. zvací dopis, v němž žádali o vojenský zásah na záchranu socialismu v Československu.

7 Text zvacího dopisu Vážený Leonide Iljiči,
s vědomím plné odpovědnosti za naše rozhodnutí se na Vás obracíme s následujícím prohlášením. Náš v podstatě zdravý polednový demokratický proces, náprava chyb a nedostatků minulosti i celkové politické řízení společnosti se vymykají postupně ústřednímu výboru strany z rukou. Tisk, rozhlas a televize, které jsou prakticky v rukou pravicových sil, ovlivnily veřejné mínění natolik, že se do politického života naší země začínají nyní bez odporu veřejnosti zapojovat živly nepřátelské straně. Rozněcují vlnu nacionalismu a šovinismu a vyvolávají antikomunistickou a protisovětskou psychózu.

8 Text zvacího dopisu Náš kolektiv - vedení strany - se dopustil řady chyb. Nedokázali jsme správně obhájit a realizovat marxisticko-leninské normy stranického života, především principy demokratického centralismu. Vedení strany už není dále schopno úspěšně se hájit před útoky proti socialismu, není s to organizovat proti pravicovým silám ani ideologický, ani politický odpor. Sama existence socialismu v naší zemi je ohrožena. Politické prostředky a prostředky státní moci v naší zemi jsou nyní už do značné míry ochromeny. Pravicové síly vytvořily příznivé podmínky pro kontrarevoluční převrat.

9 Text zvacího dopisu V této těžké situaci se obracíme na vás, sovětské komunisty, vedoucí představitele KSSS a SSSR, s prosbou o poskytnutí účinné podpory a pomoci všemi prostředky, které máte k dispozici. Jedině s vaší pomocí lze dostat ČSSR z hrozícího nebezpečí kontrarevoluce. Uvědomujeme si, že pro KSSS a SSSR by tento poslední krok k ochraně socialismu v ČSSR nebyl snadný. Proto budeme ze všech sil bojovat vlastními prostředky.

10 Text zvacího dopisu V případě, že by však naše síly a prostředky byly vyčerpány nebo nepřinesly pozitivní výsledky, považujte toto naše prohlášení za naléhavou prosbu a žádost o vaši akci a všestrannou pomoc. Vzhledem ke složitosti a nebezpečnosti vývoje situace v naší zemi vás žádáme o maximální utajení tohoto našeho prohlášení. Z tohoto důvodu píšeme osobně přímo Vám v ruštině. Alois Indra, Drahomír Kolder, Oldřich Švestka, Antonín Kapek, Vasil Biľak

11 Otázky a úkoly Kdy došlo k okupaci Československa?
Které země Československo okupovaly? Proč odletěl Ludvík Svoboda do Moskvy? Co znamenal tzv. moskevský protokol?

12 Okupační tanky na Václavském náměstí
V noci z 20. na 21. srpna 1968 vpadla do Československa vojska pěti států Varšavské smlouvy – SSSR, Polsko, Maďarsko, Bulharsko a NDR.

13 Před obchody s potravinami
se začínají od rána tvořit fronty. Je proto zaveden přídělový systém. Tanky okupantů před budovou ÚV KSČ

14 Na této fotografii jsou patrné stopy po kulkách na omítce muzea.
Zbloudili - ať zbloudí ...

15

16 Desatero 1. Nevím 2. Neznám 3. Nepovím 4. Nemám 5. Neumím
  6. Nedám   7. Nemohu   8. Neprodám   9. Neukážu 10. Neudělám

17 Rok 1968 - některé nápisy ze srpnových ulic
Poznali jste civilizaci, táhněte domů! Z tanků se dá střílet - ne vládnout ! Rudí bratři! Vraťte se do svých rezervací. Vinetou. Báli jsme se Západu, napadli nás z Východu. Až budeme umírat          budeme vzpomínat na Mnichov, na Lidice          a na vás nejvíce!!! A proč že nejvíce?-          a proč ne kytice? To, že jste nás objali          až kosti praskaly, to, že jste nám zákeřně          nůž do zad vrazili! Soudruzi sověti,          pročpak i do dětí? Copak vám dělají?          Ty zbraně nemají!

18 V zápětí byl Alexandr Dubček zatčen a odvlečen do Moskvy.
Ludvík Svoboda V zápětí byl Alexandr Dubček zatčen a odvlečen do Moskvy. Poté odletěl do Moskvy prezident Ludvík Svoboda, aby dosáhl propuštění Dubčeka a odchodu cizích vojsk. Výsledkem této cesty bylo podepsání tzv. moskevského protokolu. Alexandr Dubček

19

20 relax.lidovky.cz nezapomente.cz


Stáhnout ppt "Okupace Československa 1968"

Podobné prezentace


Reklamy Google