Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KAM S NÍM ? prezentace nového soutěžního systému

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KAM S NÍM ? prezentace nového soutěžního systému"— Transkript prezentace:

1 KAM S NÍM ? prezentace nového soutěžního systému
třídění odpadu na ZŠ Bernarda Bolzana

2 Co je odpad a jak jej likvidovat?
Odpadem je každá hmotná věc, kterou již nepotřebujeme a chceme či musíme se jí zbavit. Možnosti likvidace: 1) skládkování ( uložení) 2) recyklace ( přeměna) 3) spalování ( přeměna) 4) kompostování ( přeměna)

3 SKLÁDKY Hyzdí krajinu, mnohý odpad leží na skládkách celá desetiletí a nerozloží se Je nutné, aby na skládkách komunálního odpadu končilo jen to, co tam patří

4 RECYKLACE - ZNOVUZPRACOVÁNÍ
Je z hlediska ochrany našeho životního prostředí nejdůležitější: Suroviny se vrací do výroby a znovu zpracují ( tzv. druhotné suroviny) Úspora primárních surovin Méně odpadu končí na skládkách

5 TŘÍDĚNÍ Recyklaci předchází TŘÍDĚNÍ Třídit může opravdu KAŽDÝ Z NÁS:
DOMA V ZAMĚSTNÁNÍ VE ŠKOLE NÁŠ PROJEKT a proto

6 JAK TŘÍDIT?

7 HLINÍK Se sběrem hliníku jsme už začali. Ačkoli pro něj nejsou ve městě kontejnery, sbíráme jej zvlášť a odvezeme na sběrná místa. PROČ? Hliník se vyrábí z bauxitu, který se těží. Při zpracování 4 tun bauxitu vznikne 3 tuny odpadu. Při recyklaci se ušetří bauxit a zároveň i nebezpečný odpad.

8 BOLZANOVA KREATIVNÍ ŠKOLA
CÍL SOUTĚŽE: Naučit se smysluplně třídit odpad Uvědomit si, jak důležité je třídění pro naše životní prostředí Nová soutěž je součástí velkého projektu naší školy, který je podporován fondy Evropské unie.

9 POZOR, ZAČÍNÁME ! V každé třídě budou umístěny nové nádoby na tříděný odpad. Samozřejmě mají své barevné označení: PAPÍR TETRA PACK PLAST HLINÍK

10 POZOR, ZAČÍNÁME ! Dvakrát týdně, v úterý a ve čtvrtek během velké přestávky zajistí určená služba ve třídě vysypání plných nádob do pytlů v konírně. Jakmile bude plastový pytel dané třídy v konírně plný, učitel se zástupcem žákovského parlamentu jej zváží, hmotnost přepočítá s ohledem na počet žáků ve třídě na body a služba jej vynese do nádob na tříděný odpad před školu.

11 JSME SOUTĚŽIVÍ? Začali jsme hliníkem, teď rozšíříme soutěž i na papír, plasty a krabičky tetrapack. Každý z Vás může sledovat, jak si třída vede v nové soutěži. Každý žák se může přičinit o vítězství své třídy v dlouhodobé soutěži. !!ODMĚNA VÍTĚZE NEMINE!!

12 BEZ KONTROLY TO NEJDE! Během celého projektu budou probíhat namátkové kontroly: Najdeme - li např. plastovou láhev v nádobě na papír nebo krabičku od džusu v normálním koši na odpadky, udělíme Vaší třídě trestné body.

13 ZÁVĚR S jakýmikoli dotazy se obracejte na koordinátora EVVO, p. Nejedlou. Systém služeb, které budou organizovat třídění, si domluvte s třídním učitelem. Snažte se být nejlepší, pomáháte sami sobě a své krásné zemi. Jen s naší pomocí zůstane naše planeta zelená a zdravá. HODNĚ ŠTĚSTÍ A VYTRVALOSTI !


Stáhnout ppt "KAM S NÍM ? prezentace nového soutěžního systému"

Podobné prezentace


Reklamy Google