Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: KAKOSTOVITÉ, MIŘÍKOVITÉ, TOJEŠŤOVITÉ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: KAKOSTOVITÉ, MIŘÍKOVITÉ, TOJEŠŤOVITÉ"— Transkript prezentace:

1 M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: KAKOSTOVITÉ, MIŘÍKOVITÉ, TOJEŠŤOVITÉ
Autor modulu: Ing. Radim Církva

2 ČELEĎ: KAKOSTOVITÉ plod zobanitý (za zralosti se od báze roztrhává v pět dílů) na loukách modře kvetoucí kakost luční v zahradách se pěstují pelargonie (muškáty)

3 kakost smrdutý – Geranium robertianum
V: do 40 cm S: chlupatý, načervenalý L: dlanitě 3-5dílné, křehké, po rozemnutí páchnoucí K: růžové, kvete V-IX E: nitrofilní druh (luhy, sutě), středně vlhké půdy, stinný Z:

4 kakost hnědočervený – Geranium phaeum
V: do 60 cm S: chlupatý L: dlanitě 3-7dílné, chlupaté, dolní řapíkaté, horní přisedlé K: hnědočervené, kvete V-VII, květenství dvoukvěté, korunní lístky mají na vrcholu špičku E: minerálně středně bohaté a vlhké půdy (podél potoků, olšiny), polostinný, hojnější v horách karpatské oblasti Z: v zahradách jako okrasná rostlina

5 kakost krvavý – Geranium sanguineum
V: do 40 cm S: chlupatý, poléhavý až vystoupavý L: dlanitě 5-7sečně, úkrojky kopinaté na podzim červeně zbarvené K: karmínově růžové, jednotlivé, dlouze stopkaté, kvete V-VII E: teplomilný, lesostepní druh, vápnité podloží, mělké a suché půdy, světlomilný ( Č. a M. kras, Bílé Karpaty, Chřiby, Haná) Z: oddenek na řezu červený

6 ČELEĎ: MIŘÍKOVITÉ starší název okoličnaté nebo mrkvovité
plodem je poltivá dvounažka stonek dutý a rýhovaný listy bohatě členěné s velkou listovou pochvou květy drobné, bílé a uspořádané ve složeném okolíku okolíky bývají podepřeny listeny (tzv. obaly a obalíčky) silně aromatické se uplatňují jako koření (kmín, libeček, kopr aj.) jiné druhy se pěstují jako zelenina (mrkev, petržel, celer) invazní druh z Kavkazu je bolševník velkolepý (způsobuje ekzémy)

7 žindava evropská – Sanicula europaea
V: do 40 cm S: L: dlanitě pěti-sečné s trojklanými úkrojky, přízemní dlouze řapíkaté, stonkové přisedlé a menší K: bílé, drobné, v jednoduchém okolíku, kvete V-VII E: minerálně středně bohaté až bohaté půdy, středně vlhké, bučinový druh (3.–7. vls), polostinný Z:

8 jarmanka větší – Astrantia major
V: do 80 cm S: lysý L: dlanitě pěti-sečné, vejčité úkrojky, na okraji zubaté K: bílé, listeny obalu dlouhé, okolík jednoduchý, kvete V-VIII E: minerálně středně bohaté až bohaté půdy, vlhké (břehy potoků), podhorský druh (4.–8. vls), polostinný Z:

9 bršlice kozí noha – Aegopodium podagraria
V: do 1 m S: lysý L: dolní dvakrát trojčetné, lístky podlouhle vejčité, pilovité K: bílé, ve složeném okolíku, obaly i obalíčky chybějí, kvete V-IX E: nitrofilní druh (luhy), vlhké půdy, polostinný, pospolitý výskyt Z: úporný plevel v zahradách

10 kerblík lesní – Anthriscus sylvestris
V: do 1,5 m S: dole chlupatý a hranatý L: 2-3 krát zpeřené, rub lesklý K: bílé, ve složeném okolíku, bez obalů, ale s obalíčky, kvete V-VII, plod nežebernatý E: nitrofilní druh (luhy, břehové porosty), vlhké půdy, polostinný Z:

11 ČELEĎ: TOJEŠŤOVITÉ plodem je měchýřek

12 barvínek menší – Vinca minor
V: do 60 cm, polokeř S: nekvetoucí je poléhavý a zakoře- ňující, kvetoucí je vzpřímený L: kopinaté, tmavě zelené, lesklé, kožovité, stálezelené, vstřícné K: světle modré až modrofialové, dlouze stopkaté, kvete III-VI E: minerálně středně bohaté a středně vlhké půdy, kamenité, polostinný, tvoří souvislé porosty (koberce) Z: jedovatý, lidový název brčál

13 Úkoly na příště Porovnejte ekologické nároky kakostů?
Uveďte rozlišovací znaky žindavy a jarmanky? Co je to podhorský druh bylin a některé vyjmenujte? Které rostlině se lidově říká brčál? Prostudujte si učebnici str. 72 až 74.


Stáhnout ppt "M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: KAKOSTOVITÉ, MIŘÍKOVITÉ, TOJEŠŤOVITÉ"

Podobné prezentace


Reklamy Google