Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STROJE ve službách SPOLEČNOSTI

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STROJE ve službách SPOLEČNOSTI"— Transkript prezentace:

1 STROJE ve službách SPOLEČNOSTI
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 NAKLONĚNÁ ROVINA jednoduchý stroj, který ušetří sílu potřebnou ke zvednutí břemena velikost potřebné síly závisí na délce a výšce nakloněné roviny 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 ZAPAMATUJ SI! posouváme-li těleso po strmém svahu vyvíjíme
vetší sílu po kratší dráze posouváme-li těleso po mírném svahu vyvíjíme menší sílu po delší dráze Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 ZAPAMATUJ SI! zvedáme-li sud svisle vzhůru vyvíjíme
vetší sílu po kratší dráze valíme-li sud po šikmém prkně vyvíjíme menší sílu po delší dráze Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 NAKLONĚNÁ ROVINA silnice vinoucí se svahem
stoupání závitu šroubu nebo závitu zvedáku 2 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 PÁKA jednoduchý stroj, který využíváme pro zmenšení síly
3 nejdůležitější části: opěrný bod břemeno síla ruky 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 JEDNORAMENNÁ PÁKA břemeno i síla, kterou vyvíjíme, jsou za opěrným bodem stavební kolečko, louskáček na ořechy, drtič česneku, otvírák na skleněné lahve 6 5 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 DVOURAMENNÁ PÁKA břemeno i síla, kterou vyvíjíme, jsou na opačných stranách houpačka, vesla 8 7 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 ZAPAMATUJ SI! pokud chceme zvednout těžší břemeno pomocí dvouramenné páky  rameno, na které působíme, musí být delší, než rameno, na kterém je zátěž 10 9 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 OTÁZKY? rovnováha na houpačce nastane, když se houpají
dvě stejně těžké slečny a sedí ve stejné / různé vzdálenosti od středu houpačky jedna slečna je těžší, musí si sednout blíže / dále od středu houpačky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 KLADKA jednoduchý stroj, který používáme pro zvedání těles
hlavní části: kolečko provaz nebo lano Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 1. KLADKA PEVNÁ kotouč je upevněn neušetří sílu
na jednom jeho konci je zavěšeno těleso na druhý konec působí síla člověka nebo stroje neušetří sílu působíme silou směrem dolů, což je výhodnější 11 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 2. KLADKA VOLNÁ kotouč je volný ušetří asi polovinu síly
jeden konec je pevně uvázán na druhý konec působí síla člověka nebo stroje ušetří asi polovinu síly působíme silou směrem nahoru 12 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 3. KLADKOSTROJ vznikne spojením pevné kladky a volné kladky
ušetříme polovinu síly působíme silou směrem dolů 13 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 VYUŽÍTÍ KLADEK 16 14 15 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

16 KOLO jedním ze základních vynálezů v historii lidské populace 18 17
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

17 OZUBENÉ KOLO lze využít ke změně rychlosti otáček nebo směru pohybu
ruční šlehač hnací kolo ručně poháněné zapadá svými zuby do 2 menších hnaných kol hnaná kola jsou menší, mají méně zubů  obě metly se otáčejí rychleji Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

18 OZUBENÉ KOLO 20 19 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

19 ZAPAMATUJ SI! hnané kolo hnací kolo menší méně zubů otáčí se rychleji
větší více zubů 21 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

20 NEOZUBENÉ KOLO má drážku v níž je provaz, řemen, řetěz
šicí stroj, pračka, gramofon 22 23 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

21 LOPATKOVÉ KOLO umožnilo získávat energii ze síly vody či větru
větrné mlýny vodní mlýny 24 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

22 LOPATKOVÉ KOLO turbína = mechanický stroj roztáčen např. tlakem vody
vodní turbína plynová turbína 25 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

23 PARNÍ STROJ přeměňuje tepelnou energii vodní páry na energii mechanickou vynalezl James Watt v roce 1765 parní lokomotiv parník 27 26 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

24 PARNÍ STROJE 28 29 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

25 SPALOVACÍ MOTORY nahradily parní stroje palivem je benzín nebo nafta
30 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

26 1. ZÁŽEHOVÝ MOTOR = BENZÍNOVÝ MOTOR
k zapálení je potřeba zapalovací svíčka 31 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

27 Čtyřdobý spalovací motor
Sání Stlačení Výbuch Výfuk 32 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

28 1. VZNĚTOVÝ MOTOR = NAFTOVÝ, DIESLOVÝ MOTOR
dochází k samovznícení díky stlačení 33 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

29 Použité obrázky: obr.č.1- Volně šiřitelné obr.č.2- Creative Commons Attribution 3.0 Unported license obr.č.3- obr.č.4- Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license obr.č.5- Creative Commons Attribution 2.0 Generic license obr.č.6- obr.č.7- obr.č.8- obr.č.9- obr.č.10- obr.č.11- obr.č.12- Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

30 Použité obrázky: obr.č.13- Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license obr.č.14- obr.č.15- obr.č.16- Volně šiřitelné obr.č.17- Volbě šiřitelné obr.č.18- obr.č.19- obr.č.20- obr.č.21- obr.č.22- obr.č.23- Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

31 Použité obrázky: obr.č.24- Volně šiřitelné obr.č.25- Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license obr.č.26- obr.č.27- obr.č.28- obr.č.29- obr.č.30- Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license obr.č.31- obr.č.32- obr.č.33- Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

32 Použitá literatura: BRADÁČ, Jan. KOLÁŘ, Miroslav a kol.
Přírodověda pro 5. ročník. ČLOVĚK A TECHNIKA. Všeň: Nakladatelství ALTER, 1996. ISBN s. 3 – 14. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "STROJE ve službách SPOLEČNOSTI"

Podobné prezentace


Reklamy Google