Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KICH – JIP,FN Brno Eva Nováková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KICH – JIP,FN Brno Eva Nováková"— Transkript prezentace:

1 KICH – JIP,FN Brno Eva Nováková
Lumbální punkce KICH – JIP,FN Brno Eva Nováková

2 Co je to za výkon? Nabodnutí páteřního kanálu, což je prostor mezi obratli, ve kterém je uložena mícha, a následný odběr mozkomíšního moku( tzv.likvoru) Provádí se za účelem: diagnostickým- vyšetřujeme kvalitu mozkomíšního moku, jeho příměsi -na základě laboratorního vyšetření a klinického nálezu, lépe lékař stanoví stávající dg. a další léčebný postup evakuačním(odlehčovacím)- jedná se o odčerpání mozkomíšního moku (např. při nitrolební hypertenzi)

3 Co výkonu předchází? Vyšetření očního pozadí – metoda,pomocí které může oční lékař prohlédnout zadní část oka ( tam se nachází sítnice, zrakový nerv a cévy). Užívá k tomu tzv. oftalmoskop nebo štěrbinovou lampu. Je nutné pac. řádně poučit a rozkapat mu oči – očními kapkami (Mydrum). Kapeme v intervalech po 30minutách než dorazí oční lékař. Kapky způsobí, že zhruba za minut dochází k mydriáze zornic do patřičné velikosti. Je nezbytné pacienta včas upozornit, že nějakou dobu po vyšetření bude vnímat světlo pouze v podobě světelných záblesků, zrak bude rozmazaný než se zrak vrátí do původního stavu. !!! Nelze v tomto stavu obsluhovat jakékoli stroje, řídit motorová vozidla, ani číst!!!

4 Jaké potřebujeme pomůcky?
dostatečně dlouhá lumbální jehla- normální,atraumatická sterilní tampony sterilní peán či pinzeta(štětičky) emitní miska 2ks roztok k očištění a odmaštění místa vpichu dezinfekční roztok(nutné předem zjistit pac. alergie) rukavice 2 páry ústní rouška 2ks dostatek sterilních zkumavek lepení

5 Pomůcky u nás :

6 Příprava pacienta k výkonu
pac. musí být řádně poučen lékařem i sestrou tomuto výkonu předchází vyšetření očního pozadí Vysvětlit pac.: polohu,průběh výkonu,režim po výkonu a zodpovědět mu na všechny otázky. Pac.musí podepsat a dát souhlas s výkonem.

7 Asistence sestry poučit pac.,zeptat se na alergie, dát pac. podepsat souhlas, uklidnit pac. nachystat potřebné pomůcky uložit pac. do určité polohy samotná asistence při výkonu(důležitá je především spolupráce a domluva s ošetřujícím lékařem)

8 Jaká je poloha během výkonu?
pac. v umělém spánku: na boku pac. při vědomí: v sedě na lůžku, obkročmo na židli

9 Místo vpichu: Se nachází mezi trny 4. a 5. bederního obratle(L4-L5) nebo mezi trny 3. a 4. bederního obratle(L3-L4).Je to přibližně pod místem, kde protíná bederní páteř pomyslná spojnice mezi hřebeny kyčelních kostí.Páteřní mícha končí u 2.beder.obratle(L2).Vak mozkomíšních plen , v němž je uložena, končí u 2. křížového obratle(S2),proto je možné provést výkon bez nebezpečí, že bude nabodnuta mícha.

10 Péče o pacienta po výkonu
pac. musí po výkonu dodržovat tzv. klidový režim délka se liší podle typu jehly kterou je punkce prováděna: normální lumbální jehla- 24 hod vodorovná poloha na lůžku, max. 30° pod hlavou atraumatická lumb.jehla- vodorovná poloha pouze 2-3 hodiny na boku, břichu či zádech, poté může hned chodit

11 Komplikace punkce se nedaří a pac. je stresu z výkonu vystavován opětovně pac. nedodržuje klid. režim a dojde k postpunkčním potížím (např. nepříjemné bolesti hlavy dlouho přetrvávající, nauzea či zvracení, závratě) pozitivní oční vyšetření a výkon nelze provést

12 Kam odesíláme odebraný vzorek likvoru?
Likvor K+C – standartní bakteriologické a mikrobiologické kultivační vyšetření (kvůli možným příměsím odebíráme jako první) Likvor na cytologii a biochemii (mikroskopické vyšetření buněk), posíláme tam vždy likvor nejčistší, bere se tedy vždy jako poslední Likvor do lednice (2ml moku)- pokud lékař doordinuje ještě nějaké vyšetření, nemusíme pac. znovu tímto výkonem zatěžovat Likvor na další různá vyšetření ordinovaná lékařem ( např. serologie – herpesviry, neuroviry, borelie aj. spec. vyšetření)

13

14


Stáhnout ppt "KICH – JIP,FN Brno Eva Nováková"

Podobné prezentace


Reklamy Google