Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis"— Transkript prezentace:

1 ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
VY_32_INOVACE_11_Les (SADA ČÍSLO 3)

2 INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Věra Kratochvílová, Mgr. Ilona Pauzová Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen: červenec 2012 Ročník, pro který je VM určen: 7. – 10. ročník ZŠ speciální Vzdělávací obor: Člověk a příroda Učivo: významní zástupci vybraných skupin živočichů podle životního prostředí, v němž žijí (země - les). Metodické poznámky: Výukový materiál slouží k seznámení a k opakování učiva o lese. Prezentace obsahuje výukovou část i část vhodnou pro procvičení daného učiva. Použité zdroje: DVD 320 000x obrázky – Terasoft, kliparty MS Office, MS Powerpoint

3 Ahoj kamarádi! Tentokrát otevřeme Moudrou knihu na stránkách, na kterých si budeme číst o mém domově a všech mých sousedech. Kde to je? Přece v lese a jeho okolí. A kdo to je? To se hned dozvíte. Začínáme listovat.

4 Obsah: Kdo žije v lese? Co sis zapamatoval?

5

6 SOVA My, sovy, jsme noční ptáci. Je nás 200 druhů. Máme výborný zrak i a sluch. To nám umožňuje ve tmě lovit menší živočichy, hlodavce, drobné ptáky a hmyz. Některé z nás také loví ryby. Jsme dravci a proto máme zahnutý zobák a nohy se silnými drápy. Nohám říkáme pařáty. Naše peří je nenápadně zbarvené a je velmi jemné. Proto létáme úplně potichu a kořist nevyplašíme. Protože máme peří načechrané, vypadáme větší, než jsme ve skutečnosti. Kolem očí máme vějířovitě uspořádané peří - závoj. Naše oči směřují dopředu. Vidíme velmi dobře do všech stran, dokážeme otočit hlavu dokola až ke druhému rameni. Hnízda si stavíme v dutinách stromů. Dost o nás, sovách. Rozhlédneme se, kdo další žije v lese. .

7 Jelen lesní Jelen je největší zvíře, které žije v našich lesích. Jeleního samce poznáme podle parohů, které mu vyrůstají na hlavě. Každý rok na konci zimy je shodí. V lese jsou slyšet rány, jak si je otlouká o strom. Na jaře mu vyrostou nové, vždy o jeden výrostek bohatší. Jelení parohy jsou oblíbenou loveckou trofejí. Říkáme jim koruna. Jeleni se ozývají hlasitým troubením. Samci žijí osamoceně. Samice – laň parohy nemá. Samice žijí ve skupinách. Mládě jelena se jmenuje kolouch. Jelen je býložravý přežvýkavec. Živí se trávou, okusuje kůru a větvičky mladých stromků. Proto je často považován za škůdce. V zimě se o jelení zvěř starají myslivci. Nosí jim do krmelců seno, bukvice, žaludy a kaštany. Důležitá je také sůl, kterou jeleni olizují. Jeleni patří mezi lovnou zvěř.

8 SRNEC OBECNÝ Srnec je menší než jelen. Má také menší parohy, říkáme jim parůžky. Jsou špičaté a mají krátké výsady. Samice je srna. Jeho srst má hnědou barvu. Má velmi krátký ocas. Živí se bylinami, trávou a plody, často okusuje plodiny na zahrádkách na kraji vsi. Za potravou vychází za soumraku. Většinu života žijí srnci osamoceně. Srnec obecný je plachý a při ohrožení se ozývá zvukem podobným psímu štěknutí. Mládě – srneček má na srsti světlé fleky, které mu pomáhají schovat se v hnízdě a porostu na krajích lesa a na loukách. Na srnčata nesmíme sahat, matka by ucítila lidský pach a mládě by opustila.

9 PRASE DIVOKÉ Prase divoké, žije ve starých lesních porostech, má rádo bažiny. Jeho tělo je porostlé tvrdými chlupy, říkáme jim štětiny, které ho chrání před špatným počasím. Z horní čelisti mu vyrůstají čtyři mohutné špičáky. Říkáme jim kly. Prase divoké má skvěle vyvinutý čich a sluch, hůře vidí. Má nápadně velikou hlavu a krátké nohy. Umí hodně rychle běhat a v době, kdy má selata, je velmi nebezpečné. Prase divoké je lovná zvěř, loví se pro maso. Selátka poznáme podle pruhované srsti. Samice se nazývá bachyně. Je to všežravec, živí se rostlinami, drobnými živočichy, hmyzem, nepohrdne ani obilím a kukuřicí. Často přichází k lidským obydlím a žere zbytky z popelnic.

10 BAŽANT OBECNÝ Bažant obecný je pták, který žije nejčastěji na okraji lesa blízko luk a polí. Poznáme ho podle dlouhých ocasních per a korunky z peří na hlavě. Bažantí samice je méně barevná. Bažant má silné nohy s prsty přizpůsobenými k hrabání a chůzi po zemi. Jeho křídla jsou krátká, je špatný letec. V nebezpečí dovede vyletět na strom nebo přeletět krátkou vzdálenost. Většinu života stráví na zemi, kde si staví na kraji lesa hnízdo. Samice snese vejce a vysedí z nich mláďata – kuřata. Učí je hledat potravu a chrání je před nepřáteli, hlavně liškami. Bažanti jsou všežravci, jejich hlavní potravou jsou semena, plody a pupeny bylin i dřevin. Sežerou také drobné živočichy, které většinou vyhrabávají z měkké půdy nebo z listí spadaného pod stromy. Bažanty lidé loví pro maso a peří.

11 TETŘEV HLUŠEC Tetřev je pták, který žije osamoceně v místech, kde není rušen přítomností člověka. Obývá slunné smíšené a jehličnaté lesy nebo rašeliniště. Je to všežravec, sbírá a vyhrabává bobule, traviny, jehličí a mravence. Tetřev je známý svým tokáním. Na jaře, při námluvách samičky a při zápasech mezi samci vydává hlasité zvuky. Toká. V této době je nevšímavý ke svému okolí – je jako hluchý. Proto mu říkáme tetřev hlušec. Samice snáší do hnízda několik vajec. Po jejich vysezení se vylíhnou mláďata, o která se sama stará. Chrání je a učí hledat si potravu. Jejich nepřáteli jsou lišky, které je loví. Straky jim vybírají z hnízd vajíčka.

12 LIŠKA OBECNÁ Znáte písničku „Běží liška k Táboru, nese pytel zázvoru?“ Tak to je ona. Ale nenosí zázvor. Je to šelma, která loví menší zvířata a ptáky, mláďata zajíců, srnek nebo i uloupí drůbež. Chytá myši a hraboše, ale i brouky a žížaly. Liška je psovitá šelma, podobá se malému psovi. Má dlouhý huňatý ocas, krátké špičaté uši. Její hustý kožich má rezavou barvu, na břiše a pod krkem je bílý. Liška žije v noře, kterou si vyhrabe pod zemí nebo pod kořeny stromů. Lišky patří mezi škůdce. Říká se „Je chytrý, jako liška“. Znáte pohádky „O chytré kmotře lišce“, nebo “O ptáku Ohniváku a lišce Ryšce“? Také si můžete zahrát pohádku „O Budulínkovi“.

13 VEVERKA OBECNÁ Veverka patří mezi hlodavce. Najdeme ji v lesích, ale i v městských parcích. Poznáme ji podle dlouhého huňatého ocasu a štětiček chlupů na konečcích uší. Veverky si staví hnízdo v dutinách stromů, někdy i na silnějších větvích. Hnízdo si vystelou mechem a trávou. V hnízdě žijí po celý rok. Jejich potravu tvoří semena šišek, oříšky a jiné plody, houby, které si suší ve svých hnízdech. Občas vybírá ptačí vejce. Část potravy si veverky schovávají do zásoby na dobu, kdy je potravy méně, na zimu. Veverky se nechají ochočit a můžeme je často krmit v parku.

14 JEŽEK Ježek je všežravec. Do jeho jídelníčku patří slimáci, žížaly, brouci nebo jiný hmyz, občas i žáby, malí hlodavci a ptáci, ptačí vejce. Někdy sežere plody rostlin. Potravu vyhledává díky svému výborně vyvinutému čichu. Žije na okrajích lesů, v křovinách, ale můžeme ho vidět v parcích a v zahradách blízko měst. Jeho tělo je pokryté ostrými tvrdými chlupy – bodlinami. Na břiše má chlupy měkké. Bodliny ho chrání před nepřáteli. Když je ohrožený, stočí se do pichlavého klubíčka. Mláďata se rodí holá, slepá a bez bodlin. Bodliny jim začnou růst už hodinu po narození. Ježek umí dobře plavat a běhat, dokonce i šplhat. Zimu přečká schovaný v teplém hnízdě pod listím. Spí zimním spánkem. Na jaře se probudí a vydá se za potravou.

15 Kamarádi, skončila naše výprava za obyvateli lesa. Nyní je čas na přemýšlení. Zkuste vyřešit několik úkolů, které jsem pro vás připravila. Vaše Agáta

16 Další úkol Největší zvíře našich lesů je: srnec jelen liška jelen
Odpověz na otázky a správnou odpověď barevně označ Pro kontrolu klikni na obdélník. Největší zvíře našich lesů je: srnec jelen liška jelen Sova má dobrý čich: ano ne ne Liška je býložravec: ano ne ne Srnec má na hlavě : parohy růžky rohy růžky Ježčata se rodí: holá s bodlinami holá Prase divoké je: všežravec býložravec dravec všežravec Sova je: býložravec všežravec dravec dravec Veverka se živí hmyzem: ano ne ne Další úkol

17 Další úkol Jelen má na hlavě parohy. ANO NE Ano
Je to správně? Ano? Ne? Jak to má být? Označ správnou odpověď Odpověď najdeš pod obdélníkem. Jelen má na hlavě parohy ANO NE Ano Liška je kočkovitá šelma ANO NE Ne. Je psovitá šelma. Ježek je býložravec ANO NE Ne. Je to všežravec. Laň je samice jelena obecného ANO NE Ano. Kolouch je mládě srnce obecného ANO NE Ne. Je mládě jelena obecného. Matka srnčete je laň ANO NE Ne. Je to srna. Bažant patří mezi lovnou zvěř ANO NE Ano. Veverka si dělá na zimu zásoby potravy. ANO NE Ano. Tetřev hlušec toká ANO NE Ano.Volá tak samičku. Prase divoké člověk loví pro maso ANO NE Ano. Další úkol

18 Hádej, kdo se zde schovává?

19 Samozřejmě, uhodli jste, za stromky v lese jsem se schovávala já, Agáta. Kamarádi, věřím, že nyní se v lese budete chovat tak, abyste nás, jeho obyvatele, nerušili. Děkujeme Vám a těšíme se na Vaši návštěvu. Ahoj někdy příště u Moudré knihy. Vaše Agáta.

20 POUŽITÉ ZDROJE: DVD x obrázky – Terasoft, multimedia s.r.o.


Stáhnout ppt "ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis"

Podobné prezentace


Reklamy Google