Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585
NÁZEV: VY_32_INOVACE_473_Pamětné sčítání a odčítání AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM: 5., VZDĚL. OBOR, TÉMA: Matematika, Sčítání a odčítání ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

2 Anotace Materiál je určen žákům 5. ročníku. Pomocí jednoduchých výpočtů procvičuje pamětné sčítání a odčítání. Úkolem materiálu je procvičit pamětné výpočty. Materiál též předkládá žákům zajímavá místa Olomouckého kraje.

3 Zajímavosti Olomouckého kraje
Jaké jsou největší zajímavosti Olomouckého kraje? Zkus je nejdříve poznat podle obrázku … … potom podle textu

4 Dlouhé stráně největší přečerpávací vodní elektrárna v ČR
je název přečerpávací vodní elektrárny společnosti ČEZ, vybudované na stejnojmenné hoře u obce Kouty nad Desnou. Jedná se o největší a nejvýkonnější vodní energetické dílo u nás. Horní nádrž se nachází na vrcholu hory v nadmořské výšce ….. m.

5 V jaké nadmořské výšce se nachází Dlouhé stráně?
Vypočítej: 1 400 – 50 = 1 350 metrů

6 Rejvíz nejrozsáhlejší rašeliniště severní Moravy a Slezska
největší komplex rašeliniště, rašelinných lesů a rašelinných luk na severní Moravě a ve Slezsku. Nachází se nedaleko stejnojmenné horské osady chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Jeho nejzajímavější částí je Velké mechové jezírko, ke kterému vede naučná stezka a jeho hloubka dosahuje až … m.

7 Jakou hloubku má Velké mechové jezírko?
Vypočítej: ( ) – 276 = 3 metry

8 Jeskyně Na Pomezí nejrozsáhlejší mramorové jeskyně v České republice
představují největší jeskynní systém v ČR, vzniklý rozpouštěním mramoru – krystalického vápence. Pro zdejší jeskyně jsou typické dlouhé, úzké a vysoké chodby, které se místy rozšiřují ve větší dómy s bohatou krápníkovou výzdobou. Návštěvní trasa měří ……. metrů.

9 Kolik metrů měří návštěvní trasa Jeskyní Na Pomezí?
Vypočítej: = 530 metrů

10 Nýznerovské vodopády divoká soutěska s kaskádami a vodopády v Rychlebských horách
neboli Vodopády Stříbrného potoka je kaskádovitá soustava vodopádů. Soutěska je asi 110 m dlouhá s převýšením 14 m a nejvyšší vodopád měří cca … m. Stříbrný potok v řečišti vymlel četné skalní mísy, kotle a obří hrnce.

11 Kolik měří nejvyšší vodopád?
Vypočítej: (45 – 15) - 27 = 3 metry

12 Obří skály dominantní rulová skaliska
jsou 10 až 16 m vysoká a cca …….. m dlouhá rulová skalní hradba, nacházející se v národní přírodní rezervaci Šerák – Keprník. Na skalách jsou k vidění četné mrazové sruby s charakteristickými znaky zvětrávání - žlábky, skalní pokličky a hřiby, skalní okno apod. Severní část Obřích skal je vyhledávaným horolezeckým terénem.

13 Jak dlouhá je skalní hradba – Obří skály?
Vypočítej: = 700 metrů

14 Praděd nejvyšší hora Moravy
je se svou nadmořskou výškou metrů nejvyšší horou Moravy. Na jeho vrcholu se tyčí ….. metrů vysoký televizní vysílač s restaurací a rozhlednou. Horní plošina vysílače je nejvyšším pevným bodem na našem území.

15 Jak vysoký je televizní vysílač na Pradědu?
Vypočítej: 200 – 38 = 162 metrů

16 Venušiny misky obří skalní prohlubně na Smolném vrchu v Rychlebských horách
jsou žulové skalní prohlubně, připomínající obří mísy. Nacházejí se v malém skalním městečku na vrcholu kopce Smolný (404 m n. m.) u obce Velká Kraš v Rychlebských horách. Největší ze skalních mís má téměř dokonalý kruhový půdorys o průměru 1,5 m s hloubkou přes 1 m a pojme asi ….. litrů vody.

17 Kolik litrů vody pojme největší z Venušiných misek?
Vypočítej: 100 – 35 = 65 litrů

18 Citace Soubor:Obří skály by Pudelek.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Altvater - OT.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Vodopády Stříbrného potoka6.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:

19 Citace Soubor:Smolny vrch6.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Soubor:GuentherZ Lipova-lazne Tropfsteinhoehle Kassengebaeude Jeskyne Na Pomezí.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Jeskyně Na Pomezí krápníky.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:

20 Citace Soubor:Rejviz velke mechove jezirko.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Dlouhe strane horni nadrz.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:"

Podobné prezentace


Reklamy Google