Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vodopády Radim Maciuch VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vodopády Radim Maciuch VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc"— Transkript prezentace:

1 Vodopády Radim Maciuch VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc
Třída: 1L Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar 2013/2014

2 Co to vlastně je??? je příkrý až svislý stupeň v říčním korytě,  přes který přepadá vodní tok

3 Dělení vodopádů: Dělí se na:
Kaskády:  voda překonávající překážky v podobě skalnatých prahů Katerakty: úseku řeky s velmi vysokým spádem. Peřeje: proudící voda překonává přírodní kamenné překážky, zejména balvany a prahy.

4 Největší Vodopád na světě :
Salto Angél: Název dostal podle amerického pilota, hledače zlata a diamantů Jimmiho Angela, který ho objevil v roce 1935. Je vysoký 979 metrů a voda v něm absolvuje nepřerušený volný pád dlouhý 807 metrů.Nalézt ho lze ve Venezuele, padajícího z hory Auyantepui (Ďáblova hora), na řece Churún.

5 Nejznámějí vodopády na světě:
Vodopády jsou staré přibližně let. Byly vytvořeny v době tání ledovců, které tvořily ledovcová jezera. Niagarské vodopády se nacházejí v Severní Americe na hranicích mezi USA a Kanadou. Slovo Niagara pochází z řeči původního obyvatelstva ze slova Onguiaahra, což znamená Hromový hluk. Jedná se o dva vodopády na řece Niagara, která vytéká z Erijského jezera a vtéká do jezera Ontario. Rozdíl ve výšce hladin obou jezer je 100 metrů, vzdálena jsou od sebe 40 kilometrů. Niagarské vodopády tedy zdaleka nejsou nejmohutnější ani nejvyšší, drží však rekord v návštěvnosti. Ročně je navštíví přibližně 12 miliónů turistů.

6 Nejznámější vodopád u nás:
Rešovské vodopády:  jsou vodopády v údolí na horním toku říčky Huntavy, asi 1,5 km od vsi Rešov, největší v Nízkém Jeseníku. Říčka zde prochází hlubokým, úzkým kaňonem přes několik vodopádů a kaskád.

7 Největší vodopád u nás:
Pančavský vodopád: je vodopád v obci Špindlerův Mlýn v Královéhradeckém kraji. Jedná se o nejvyšší vodopád v Česku. Měří 148 metrů a název vznikl z německého slova pantschen-cákat,šplíchat.

8 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vodop%C3%A1d


Stáhnout ppt "Vodopády Radim Maciuch VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc"

Podobné prezentace


Reklamy Google