Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hammondovy varhany, Syntetyzéry, Keyboardy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hammondovy varhany, Syntetyzéry, Keyboardy"— Transkript prezentace:

1 Hammondovy varhany, Syntetyzéry, Keyboardy
David Šuba

2 Hammondovy varhany Tyto varhany nesou jméno svého vynálezce Laurense Hammonda , který je vynalezl roku 1936. Vznikly původně jako levnější varianta chrámových varhan. Dnes je však máme spojené především s jazzovou a rockovou hudbu.

3 V těchto varhanách je využit princip rotačního elektromagnetického generátoru.
Na permanentním magnetu je navinuta cívka. Proti tomuto magnetu se otáčí železné kolečko s vlnovitě tvarovanými ozubenými výstupky po obvodu. Při otáčení kolečka se tak mění vzdálenost mezi kolečkem a jádrem cívky. Tím se mění i magnetický tok a v cívce se indukuje střídavé napětí ( elektrický zvukový signál ).

4 Syntetyzéry Syntezátor nebo syntetizér je elektronický hudební nástroj, který tvoří výsledný zvuk syntézou. První elektromechanický hudební nástroj, který používá aditivní syntézu, vytvořil v roce 1900 Thaddeus Cahill. Jeho Dynamophone či Telharmonium bychom dnes označili jako elektrofonické varhany. Podobný způsob generování zvuku používají také Hammondovy varhany. V současné době jsou analogové syntezátory vytlačovány digitálními, a to i takovým způsobem, že procesor digitálního syntezátoru neprovádí samotnou softwarovou syntézu nýbrž simuluje činnost analogového syntezátoru.

5 Keyboardy Klávesy (keyboard) je elektronický, obvykle digitální klávesový nástroj vybavený automatickými doprovody, generátory rytmů a dalšími doplňky. Na keyboardu lze vybírat z množství zvukových rejstříků. Zvuky je většinou možné doplnit efekty jako dozvuk, chorus, echo apod. Na klávesách je možné využívat doprovody s rytmy popových žánrů i klasických hudebních stylů, u nichž je možné nastavit tempo, hlasitost a další zvukové vlastnosti. Na některých modelech kláves je možnost nahrát vlastní skladbu, přidat do skladby další zvukové stopy, propojit ji s jinou skladbou či přidat různé zvukové efekty.

6 Ukázky Hammondovy varhany: www.youtube.com/watch?v=_dWHhSTpq9Q
Syntezátor: Keyboard:

7 Stránky: www.youtube.com https://images.google.cz


Stáhnout ppt "Hammondovy varhany, Syntetyzéry, Keyboardy"

Podobné prezentace


Reklamy Google