Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Marcela Čápová Jitka Šťastná Edita Musilová Ilona Bártová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Marcela Čápová Jitka Šťastná Edita Musilová Ilona Bártová"— Transkript prezentace:

1 Marcela Čápová Jitka Šťastná Edita Musilová Ilona Bártová
Zdravý životní styl Marcela Čápová Jitka Šťastná Edita Musilová Ilona Bártová

2 Co je zdravý životní styl
Nejvíce svoje zdraví ovlivňujete svým vlastním životním stylem. Celkově určuje naše zdraví životní styl (dlouhodobě a v průměru) z 80 %!

3 TAK NE!

4 1)  Nekouření 2)  Zdravá výživa 3)  Vysoká pohybová aktivita

5 A dále: Dostatek spánku Optimismus a dobrá nálada, radost ze života Vyvarovat se působení škodlivých látek a obecně škodlivých a rizikových faktorů

6 Důsledky – jak se zdravý životní styl projevuje na zdraví
Přiměřená hmotnost Normální krevní tlak Nízká hladina cholesterolu v krvi Dobrá tělesná kondice a výkonnost Svěží a zdravý vzhled Dobrá psychická pohoda Vysoká odolnost vůči nemocem, nízký výskyt nemocí   

7 Zdravá výživa Proč jíme?

8 Vláknina Vláknina (balastní látky) jsou nestravitelné rostlinné složky, které tudíž nedodávají žádnou energii. Vláknina stimuluje ke žvýkání a na dlouhou dobu zasytí. Povzbuzuje činnost střev, chrání před zácpou nebo ji odstraňuje, působí preventivně proti hemoroidům a chrání před rakovinou střev. Mimoto působí preventivně proti příliš vysoké hladině cholesterolu a cukru v krvi.

9

10 Tuky Nejvydatnější zdroj energie Nasycené - živočišné
Nenasycené - rostlinné Zjevné – máslo, sádlo, margaríny Skryté – uzeniny, mléčné výrobky

11 Funkce tuků Tvorba hormonů a vit. D Rozpouští vitamíny A,D,E,K
Chrání orgány před úrazem Zdroj energie Zlepšují chuť potravin Vyvolávají pocit nasycení Zabraňují vysychání pokožky Tepelný izolátor

12

13 Bílkoviny Jsou základními stavebními kameny našeho těla.
Tvoří buňky, svalová vlákna, kosti, orgány, hormony nebo krev, Musíme je přijímat s potravou bílkoviny. Naše tělo tyto bílkoviny z potravin přeměňuje na tělesné bílkoviny.

14 Plnohodnotné bílkoviny – vejce, mléko, maso, ryby
Neplnohodnotné bílkoviny – ovoce, zelenina, luštěniny, obilniny

15 Vitamíny Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Existuje 13 základních typů vitamínů. Lidský organismus si, až na některé výjimky, nedokáže vitamíny sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy.

16 Rozpustné ve vodě komplex vitamínů B - látkové výměně ve svalech a nervové tkáni a ke krvetvorbě C - tvorbu vaziva, kosti a chrupavky, zvyšuje odolnost proti infekcím a zrychluje hojení ran

17 Rozpustné v tucích A - nezbytný při tvorbě barviv v sítnici oka D - zvyšuje vstřebávání vápníku a fosforu ve střevní sliznici E – Podporuje srdce, cévy, cévní cirkulaci, nervový systém, mozek, ženské reprodukční orgány, oči a kůži. Reguluje hladinu krevního cukru. Působí proti křečím a chrání buňky před poškozením. Je nazýván vitamínem plodnosti. K -Řídí výrobu látek nezbytných pro srážení krve

18 Zdravá výživa Obilniny jako základ Co nejvíce zeleniny a ovoce
Energie jen kolik potřebujete Maso s mírou – a vhodné druhy Mléčné výrobky Tuky ano, ale velmi záleží jaké Tekutiny cca 2l/denně

19

20 Poruchy výživy Obezita a nadváha jsou onemocnění z nadměrného ukládání tuku v organismu Mentální anorexie – psychické onemocnění charakterizované chorobným strachem z tloušťky Mentální bulimie – spočívá v záchvatech přejídání a zvracení často následuje po momentální anorexii

21 Desatero zdravé výživy
1. pestrá strava 2. 5x denně malé porce 3. různé druhy ovoce a zeleniny 4. omez příjem potravin s vysokým obsahem tuků 5. přednost libovému masu – kuřecí, ryby 6. omez sladkosti 7. dostatek tekutin 8. omez příjem kuchyňské soli 9. denně pij mléko 10. několikrát denně jez výrobky z obilovin

22 Bezpečnost potravin Dát přednost čerstvým surovinám Hygiena potravin
Číst etikety na obalech – trvanlivost, složení výrobku Neporušenost obalu

23 Pohybová aktivita Pohybovým aktivitám se věnujte pravidelně.
Vybírejte si aktivity, které Vás baví a vyhovují Vám. Pohyb pro zdraví je pohybem pro radost. Pohyb je důležitý v každém věku.

24 Pohybová aktivita

25 Ruffierova zkouška zdatnosti
POSTUP: - nejprve vsedě změřte na zápěstí počet tepů TF1 za 15 sekund - proveďte 30 dřepů v pravidelném tempu 1 dřep za sekundu - ihned po výkonu usedněte a změřte počet tepů TF2 za 15 sekund - v klidu seďte a uklidňujte se po dobu 1 minuty - pak změřte počet tepů TF3 za 15 sekund Hodnoty dosadíme do vzorce tzv. Ruffierova indexu (RI): RI= [(TF1 + TF2 + TF3) x ]/10 Výsledek značí počet bodů, kterých jsme dosáhli.                    

26 Index Zdatnost nižší než 0 výborná 0,1 - 5 velmi dobrá 5,1 - 10
průměrná 10,1 - 15 podprůměrná vyšší než 15 nedostatečná                   

27 Nevhodný životní styl Nesprávné a nepravidelné stravování Kouření
Užívání návykových látek ( alkohol, drogy,…) Sedavý způsob života Stres Závislosti – gamblerství, … Negativní pohled na svět

28 Důsledky – jak se zdravý životní styl projevuje na zdraví
Přiměřená hmotnost Normální krevní tlak Nízká hladina cholesterolu v krvi Dobrá tělesná kondice a výkonnost, nízká únavnost Svěží a zdravý vzhled Dobrá psychická pohoda Vysoká odolnost vůči nemocem, nízký výskyt nemocí   

29 Nevěřte! že, nejdůležitější pro vaše zdraví může či dokonce musí udělat někdo za vás, že za většinu nemocí může životní prostředí, které nemůžete ovlivnit, že to nejdůležitější jsou vitamínové preparáty a kvalitní léky, že nejsilnější vliv má dědičnost kterou nemůžete ovlivnit...


Stáhnout ppt "Marcela Čápová Jitka Šťastná Edita Musilová Ilona Bártová"

Podobné prezentace


Reklamy Google