Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co znamená, že máte revma?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co znamená, že máte revma?"— Transkript prezentace:

1 Co znamená, že máte revma?
Pavel Sušický

2 Co znamená, že máte revma?
revma je lidový název pro svalové a kloubní bolesti lékaři hovoří o revmatických onemocněních  -  stovky diagnóz problémy s klouby nemají jen starší lidé, ale i mladší ročníky Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

3 Možné příčiny: infekce
autoimunitní nemoci, kdy se imunitní systém obrací proti vlastním tkáním projevy opotřebování  poruchy látkové výměny  útlak nervů nebo šlach, přetížení Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

4 Artroza chronické onemocnění kloubů, postihuje kosti chrupavku
 ztenčení až ztráta chrupavky  -  trnovité výrůstky, tzv. osteofyty  - zánět kloubu  -  kloubní tekutina, obsahuje kostní úlomky  nejčastěji kolena, kyčle, krční a bederní páteř  bolesti vyzařují do svalových úponů  rtg nález vždy nesouvisí s intensitou bolestí! Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

5 Artroza – příčiny: 65% genetické příčiny 35% mechanické poškozování
pracovní faktory - těžká břemena sport obesita  - hlavně kolena  Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

6 Artroza – příznaky: bolesti, zhoršující se při pohybech
omezení pohybu, ztuhlost, zejména ráno deformity Je nutný pravidelný pohyb, aby nedošlo ke ztuhnutí kloubů. Vhodný pohyb:   kolo, rotoped menší zátěž - plavání, procházky - vhodná obuv! Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

7 Cíl léčby: 1. udržení hybnosti 2. odstranění bolesti snížení hmotnosti
vhodný pohyb pomůcky fysioterapie hydroterapie vhodná obuv,antistresové vložky akupunktura 2. odstranění bolesti    protizánětlivé léky analgetika potravinové doplňky injekce do kloubů Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

8 Operace atroskopie umělé klouby - mají životnost přibližně 15 let
Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

9 Revmatoidní artritida
Chronické zánětlivé onemocnění, postihující zejména drobné klouby. Klouby jsou oteklé a bolestivé. K diagnose přispějí krevní testy  a rtg postižených kloubů. Léčba založena na protizánětlivých lécích a lecích tlumících bolest. Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

10 Běžné příznaky bolest ztuhlost celková slabost hubnutí
únava,způsobená anemií Postiženy mohou být i další orgány plíce, oči, ledviny, srdce. Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

11 Diagnoza ranní ztuhlost symetrický zánět alespoň 6 týdnů
revmatické uzlíky změny na rtg positivní tzv. revmatoidní faktor Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

12 Prognóza - 35% se uzdraví - 65% přejde do chronicity - 5% invalidita
Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

13 Příčiny infekce autoimunitní destrukce genetická predispozice
Na nezvratné důkazy se ale stále čeká!!! Prevence - účinná není zatím známa. Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

14 Léčba fyzioterapie - odpočinek, vodoléčba, prohřívání, cvičení
pracovní  terapie - vhodné nástroje, vhodné užívání specifická terapie - léky Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

15 Osteoporoza je úbytek kostních minerálů i organické kostní hmoty
postihuje hlavně ženy staršího věku zvyšuje se křehkost a lámavost kostí Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

16 Rizikové faktory snížená hladina estrogenu alkohol kouření
užívání steroidních hormonů genetické faktory předčasná menopausa Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

17 Diagnostika kostní denzitometrie CT ultrazvuk
Diagnostika kostní denzitometrie CT ultrazvuk Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

18 Léčba a prevence hormonální vápník a vitamin D prevence:
Léčba a prevence hormonální vápník a vitamin D prevence:  zdravý způsob života pravidelné cvičení dostatečný přísun vápníku  mg za den nekouřit, málo alkoholu pravidelné cvičení pomáhá udržovat vyrovnaný proces kostní přestavby Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

19 Dna Možné potíže: - nárazovité záchvaty, většinou palce Možné příčiny:
Dna Možné potíže: - nárazovité záchvaty, většinou palce Možné příčiny: - ukládání krystalků kyseliny močové v kloubech, ledvinách a vazivové tkáni způsobené vysokou hladinou kyseliny močové v krvi Důvody:  dědičnost chybná výživa  Připraveno jako podklad pro přednášky: FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.

20 děkuji za pozornost Připraveno jako podklad pro přednášky:
FNKV Praha interní odd. MN Ústí n.L.


Stáhnout ppt "Co znamená, že máte revma?"

Podobné prezentace


Reklamy Google