Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co je na světě nejsladší?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co je na světě nejsladší?"— Transkript prezentace:

1 Co je na světě nejsladší?
Božena Němcová „ O chytré horákyni“ (uleželý soudek medu) Jan Werich „ Královna koloběžka“ (spravedlivý spánek

2 Zvolání „ten je sladký“
Značka kvality Sladká chuť vnímaná jako velmi příjemná, v přeneseném slova smyslu označuje vysoce kladné hodnocení. Zvolání „ten je sladký“ sladké polibky honeymoon - líbánky sweetheart – milenka sladká pomsta osladit život

3 Sladká chuť = kvalitní potravina
Proč ji máme tak rádi? Sladká chuť = kvalitní potravina Zralé ovoce, mnohá zelenina, med, rostlinné šťávy, mateřské mléko, chlebová kůrka, brambory, batátym topinambury, jedlá semínka, oříšky … Mají ji rádi i diabetici, tlouštíci (i hubnoucí), mlsalové (odhodlaní neztloustnout). Sladké máme rádi i tam kde by být nemělo(zubní pasta, ústní voda, pastilky, žvýkačky)

4 Jak sladké jsou cukry? Mnohé cukry jsou nestravitelné, jiné bez chuti a další chutnají všelijak jenom ne sladce. Sladce chutnají pouze sacharidy, které jsou miliony let zdrojem energie. Příjemný chuťový zážitek je odměnou za vynaloženou energii a povzbuzením pro další hledání. Příjemný vjem začíná až při vyšších koncentracích. Nesmí trvat příliš dlouho (aby nezkreslil další sousto)

5 Některá podobná cukrům, jiná mají úplně jinou stavbu.
Necukerná sladidla Některá podobná cukrům, jiná mají úplně jinou stavbu. Některé látky mají vysokou afinitu k receptorům chuti, ucítíme je i při obrovském zředění. Sladkost necukerných sladidel ale často bývá doprovázena nějakým dalším chuťovým tónem (něco se nám nezdá) Často se sladidla kombinují aby se vlastnosti vyrovnaly nebo maskovaly

6 Alkoholy Glykol (ethylenglykol, ethandiol) složka nemrznoucích směsí, jed, vylepšování vín. Glycerol Polyalkoholy C5-C6 (xylitol-E964, sorbitol-E420, manitol-E421) žvýkačky, bonbony, sladidla pro diabetiky Sladkost alkoholů není vyšší než u sacharózy, na rozdíl od ní nepodporují vznik zubního kazu.

7 Glykosidy terpenoidů Lékořice lysá = sladké dřevo
sladidlo, léčivo, dochucovadlo kyselina glycyrrhizová stokrát sladší než sacharoza není však zcela neškodná Sotorek obecný-ang. Indian licorice sladké listy a kořen Stevia rebaudiana, obsahuje mnoho sladkých látek mimo jiné i steviosin dvěstěkrát sladší než sacharóza.

8 Osladič obecný – osladin (1971)
Steroidní glykosidy Osladič obecný – osladin (1971) O dvacet let později, zcela bez chuti, oprava vzorce. Telosma procumbes – telosmosid tisíckrát sladší než sacharoza

9 Naringin a neohesperidin - hořká chuť grepů
Chalkony Naringin a neohesperidin - hořká chuť grepů Jejich hydrolýza v alkalickém prostředí – dihydrochalkony těchto látek Dihydrochalkon neohesperidinu 1800 krát sladší než sacharóza, znatelný ovocný dozvuk. Použití sladidlo (E959), džus, džem, jogurt

10 Sladké proteiny (bílkoviny)
Obrovské množství Thaumatin (207 AMK), plody africké rostliny Thaumatococcus daniellii 3000 – krát sladší než sacharóza Použití (E957) žvýkačky bonbony Mirakulin z africké rostliny Synsepalum dulcificum sám je bez chuti, ale z kyselé dělá sladkou Stačí rozžvýkat jednu bobuli a příští hodinu, dvě můžete sladit octem nebo citrónovou šťávou. :-)

11 Sacharin (1878) 500 krát sladší než sacharóza
Umělá sladidla Sacharin (1878) 500 krát sladší než sacharóza

12 Co je tedy na světě nejsladší?


Stáhnout ppt "Co je na světě nejsladší?"

Podobné prezentace


Reklamy Google