Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝŽIVA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝŽIVA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ"— Transkript prezentace:

1 VÝŽIVA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

2 Hlavní celosvětové problémy podle Sir Richarda Dolla
Hlad a chudoba Exponenciální přírůstek populace Změny klimatu v důsledku produkce skleníkových plynů

3 Zvýšení produkce masa 300% zvýšení

4 Hospodářská zvířata využívají většinu zemědělské půdy
Konzumují velká množství obilí, což vyžaduje nesmírnou rozlohu zemědělské půdy k jeho pěstování. Rozsáhlé plochy zemědělské půdy se využívají jako pastviny.

5 Kam se ztrácí potrava? % zkonzumované hosp. zvířaty Obilí
Kukuřice >80% Oves >95% Hospodářská zvířata zkonzumují (v USA) tolik obilí a sójových bobů, že by to více než pětkrát zajistilo potravu pro všechny obyvatele USA.

6 Kdo profituje ze zemědělství?
Méně než polovina zemědělské půdy je používána pro výrobu potravin pro člověka. Většina je používána pro výrobu pícnin. Na každých 7 kg obilí a sójových bobů zkrmených hovězím dobytkem získáme pouze 1 kg ve formě masa. Zbývajících šest nenávratně zmizí.

7 Obilí konzumujeme přes zvířata
“Recyklací” obilí přes hospodářská zvířata skončíme pouze s 10% kalorií pro lidskou spotřebu - oproti stavu, kdybychom obilí konzumovali přímo.

8 Živiny ztracené recyklací krmiv přes hospodářská zvířata
Navždy ztraceno Živiny % ztrát Bílkoviny 85-90% Uhlohydráty až 100% Vláknina 100% Bílkoviny Ztraceno Využito Kalorie

9 Neefektivnost využívání země pro pěstování krmiv
6.8 kg krmiv na kg vepřového 4.8 kg krmiv na kg hovězího 3.0 kg krmiv na kg sýra 2.8 kg krmiv na kg kuřecího 2.6 kg krmiv na kg vajec

10 Na 1 akru (0,4 ha) půdy lze vypěstovat:
75 kg hovězího masa anebo 9 tun (9 000 kg) brambor Department of Agriculture

11 Účinnost zemědělství Konzument masa Lakto-ovo vegetarián Úplný

12 Kdyby obilí spotřebovávali lidé, a ne hospodářská zvířata
Kdyby Američané snížili svou spotřebu masa o pouhých 10%, uvolnilo by se tím ročně pro lidskou spotřebu 12 miliónů tun zrní. To by samo o sobě dokázalo dostatečně nakrmit každou z těch 60 miliónů lidských bytostí, které letos na této planetě zemřou smrtí hladem. Overseas Development Council

13 Dobytek vyjídá lidi? Hovězí dobytek sám o sobě, a to nemluvíme o prasatech a kuřatech, zkonzumuje na celém světě takové množství potravy, které by dokázalo pokrýt kalorickou potřebu 8,7 miliard lidí - tedy asi 1,5násobku lidské populace na této planetě.

14 Poškození prostředí v důsledku chovu hospodářských zvířat
Mýcení lesů Ničení luk Odpad, skládky Eroze orné půdy Nedostatek vody Znečištění vody Zvýšená produkce skleníkových plynů

15 Role lesů Chrání půdu před erozí Produkují kyslík
Regulují klimatické poměry Brání záplavám Recyklují a čistí vodu Jsou domovem milionů druhů rostlin a zvířat

16 Ztráta tropických lesů
Ztráty tropických deštných lesů činí 11 milionů hektarů ročně (odhad z r. 1982). Celkové ztráty plochy tropických lesů činí 15 milionů hektarů ročně (odhad z r. 1995) - což je asi dvojnásobek plochy Rakouska. Ve Střední a Jižní Americe se ročně mění na pastviny (hovězího dobytka) 2 miliony hektarů.

17 Ztráty tropických lesů
V Latinské Americe bylo za dvacet let ztraceno 20 milionů hektarů přeměnou na ranče pro chov hovězího dobytka. V Kostarice má chov hovězího dobytka na svědomí dvě třetiny ztrát všeho lesa.

18 Chránění lesů Změna stravování by nejenom zastavila proces odlesňování; mohla by jej dokonce i zvrátit. Podle Cornellovy university je zachráněn ročně 1 akr (0,4 ha) lesa každým člověkem, který přejde na čistě vegetariánskou stravu.

19 Eroze orné půdy v USA Průměrná hloubka ornice před 200 lety = 52,5 cm
nyní = 15 cm

20 Roční ztráty ornice v USA
(Založeno na světových průměrech) Celková ztráta = téměř 7 miliard tun Ztráta na hlavu = kg na osobu

21 Kam jde všechna voda? Více než polovina spotřebované vody (v USA) jde na závlahy půdy určené k pěstování krmiv a pícnin pro hospodářská zvířata. Při výrobě 1 kg masa se spotřebuje až litrů vody.

22 Spotřeba vody v zemědělství
42% celkové spotřeby vody se využívá v zemědělství. 3% vody spotřebované v zemědělství činí přímá spotřeba zvířaty. 97% vody v zemědělství jde na závlahy plodin. 30% závlahové vody jde na krmení zvířat (seno, pastva, pícniny).

23 Subvence zavlažování v Kalifornii
Skutečná cena 40 let zavlažování: 1 miliarda $ Účtováno farmářům: 50 millionů $ Náklady nesené farmáři v %: 5% Množství závlahové vody využité pro hospodářská zvířata: 33 %

24 Voda potřebná k produkci masa a obilí
3 200 l vody na kg vepřového (bez kosti) 3 000 l vody na kg hovězího 2 800 l vody na kg drůbežího 480 l vody na kg pšenice 275 l vody na kg kukuřice

25 Potřeba vody Potrava/1 den Potřebné množství vody
Konzument masa l Lakto-ovo-vegetarián l Úplný vegetarián l Úplný vegetarián Lakto-ovo-vegetarián Konzument masa

26 Produkce skleníkových plynů v důsledku chovu hosp zvířat
Plyn Příčina zvýšení Oxid uhličitý Odlesnění Lesy spotřebovávají člověkem vytvořený CO2. CO2 je produkován zahníváním pokácených stromů a pálením dřeva. Metan Živočišný odpad Oxid dusičnatý Živočišný odpad

27 Neuvědomujeme si... John Robbins
”Když se posadíme ke stolu, většina z nás si neuvědomuje, jak to, co si k jídlu vybíráme, ovlivňuje náš svět. Nejsme si vědomi toho, že v každém Big Macu je kus tropického pralesa a že s každou miliardou prodaných hamburgerů zmizel ze Země tucet rostlinných a živočišných druhů. Nejsme si vědomi toho, že když steak na pánvi zasyčí, je v tom utrpení zvířat, dolování orné půdy, mýcení lesů, poškozování hospodářství a narušování našeho zdraví." John Robbins

28 Naše každodenní volby mají ohromný vliv!
“Volby, které každodenně činíme, mají ohromný vliv, nejenom pro naše vlastní zdraví (a vitalitu), ale také na životy ostatních živých bytostí, a v konečném důsledku i na osud života na Zemi.”

29 The information contained in this presentation may be found in
Call Toll-free


Stáhnout ppt "VÝŽIVA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google