Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora: Tomáš Procházka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora: Tomáš Procházka"— Transkript prezentace:

1 Jméno autora: Tomáš Procházka
Datum: Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Tematický okruh: Dějiny světové artificiální i nonartificiální hudby Téma: Hudba středověku Metodický list/anotace: prezentace určená k využití pedagogickým pracovníkem při výkladu (Výstupy: žák zařadí na základě individuálních schopností a získaných vědomostí slyšenou hudbu do stylového období a porovnává ji z hlediska její slohové a stylové příslušnosti s dalšími skladbami; vyhledává souvislosti mezi hudbou a jinými druhy umění)

2 Hudba středověku Pohybujeme se v době románské a gotické. Život člověka je poznamenán dočasností a tvrdými podmínkami, pozornost se obrací k životu věčnému na nebi jako k odměně za pozemské strádání. I hudba se soustřeďovala do duchovní oblasti. Rodilo se mnoho dětí, hodně jich ale zemřelo v prvním roce života. Průměrná délka života 40 let. Proti chorobám (mor, tuberkulóza, cholera) neexistovala žádná obrana. Hlavní obživa – zemědělství. Většina obyvatelstva – poddaní.

3 Gregoriánský chorál Jednohlasý latinský chorál. Šířil se nejprve ústně. Sepsání známých chorálů nařídil papež Řehoř (Gregor) – proto gregoriánský chorál. Zpěv je ozdobný, na jednu slabiku se zpívá víc not.

4 Počátky vícehlasu Od konce 13. století se postupně objevuje vícehlasý zpěv. Našim uším dnes může připadat podivně...

5 Jokulátoři (žertéři) Kromě církevního zpěvu existovala i světská hudba. Jokulátoři byli potulní pěvci, vystupovali v hostincích a na jarmarcích, většinou s veselými písněmi.

6 Trubadúři, truvéři, minnesängeři
Francouzští a němečtí pěvci 11. – 13. století. Pěstovali rytířský zpěv, chodili od hradu k hradu a bavili panstvo. Jejich písně opěvovaly krásu žen, statečnost rytířů, významné bitvy. Těmto rytířským písním se říkalo šanson.

7 Hudební nástroje středověku
- fidula Fidula – nástroj podobný houslím... Jen se drží maličko jinak a mají jen tři struny.

8 Hudební nástroje středověku
- niněra Niněra – nástroj se rozeznívá točením kola, jedna ruka hraje melodii klávesami, do toho znějí další struny stále stejným tónem...

9 Hudební nástroje středověku
- portativ Portativ – malé varhánky. Předchůdce pozdějších varhan. Hráč si sám tahá jednou rukou měch a druhou rukou hraje.

10 Hudební nástroje středověku
- violy Violy se už více podobají dnešním houslím. Jen mají trochu víc strun...

11 Obrázky – vše web [cit. 2011-11-04] :
Použité zdroje Obrázky – vše web [cit ] : Texty: Videa: Zvukové ukázky vyextrahované z videa:


Stáhnout ppt "Jméno autora: Tomáš Procházka"

Podobné prezentace


Reklamy Google