Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OSTATNÍ SVÁTKY dny pracovního klidu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OSTATNÍ SVÁTKY dny pracovního klidu"— Transkript prezentace:

1 OSTATNÍ SVÁTKY dny pracovního klidu
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. OSTATNÍ SVÁTKY AUTOR: MGR. JAROSLAVA SUCHÁ, ZŠ A MŠ ŠVIHOV dny pracovního klidu Obrázky v prezentac: Wikipedie, Klipart

2 25. prosinec - 1. svátek vánoční
Ostatními svátky jsou 1. leden - Nový rok Velikonoční pondělí 1. květen - Svátek práce 24. prosinec - Štědrý den 25. prosinec - 1. svátek vánoční 26. prosinec - 2. svátek vánoční

3 NOVÝ ROK 1.1. .

4 GREGORIÁNSKÝ KALENDÁŘ
V roce 1582 se namísto Juliánského kalendáře začal používat kalendář Gregoriánský, který používala Římská říše pro svoji správu Zavedl jej papež Řehoř XIII. Jednotlivé římskokatolické země jej zaváděly postupně, nekatolické země sice přijímaly nový kalendář pomaleji, některé až ve 20. století Čechy jej přijaly 6. ledna 1584, Slezsko 12. ledna 1584 a Morava 3. října 1584.

5 VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ

6 Předpokládané datum Ježíšovy smrti 3. dubna 33 a vzkříšení 5. dubna 33
VELIKONOCE Předpokládané datum Ježíšovy smrti 3. dubna 33 a vzkříšení 5. dubna 33 Pravidla pro určení data Velikonoc stanovil roku nikajský koncil. Podle koncilu připadají velikonoční svátky na neděli následující po prvním jarním úplňku. Pokud první jarní úplněk připadne na neděli, slaví se Velikonoce až další neděli. Pondělí velikonoční podle těchto pravidel může připadnout na den v rozmezí od 23. března do 26. dubna. Velikonoce podle katolické tradice začínají vigilií Neděle Vzkříšení (která završuje velikonoční triduum Zeleného čtvrtku, Velkého pátku a Bílé soboty) a trvají padesát dní až do Letnic, slavnosti Seslání Ducha svatého. První týden Velikonoc se nazývá Velikonoční oktáv. 40. den Velikonoc je slavnost Nanebevstoupení, která připomíná Ježíšův výstup ze země do nebe a jeho oslavení u Otce.

7 VELIKONOČNÍ SYMBOLY BERÁNEK VAJÍČKO
představoval v židovské tradici Izrael jako Boží stádo, které vede Hospodin. Zároveň Židé na Velikonoce pojídali beránka jako připomínku svého vysvobození z Egypta. V křesťanství je beránek jedním ze symbolů Ježíše Krista, neboť obrazně podle křesťanské víry on je beránek, obětovaný za spásu světa. VAJÍČKO symbol nového života, neboť samo zárodek života obsahuje. V mnoha kulturách je vejce symbolem plodnosti, života a vzkříšení. V souvislostí s lidovou tradicí vznikl zvyk tato vejce malovat; důvodem pojídání vajec o Velikonocích byla zřejmě i skutečnost, že vejce se nesměla jíst v postní době. V křesťanství se vejce vykládá jako symbol zavřeného hrobu, z něhož vstal Kristus, jako symbol nesmrtelnosti.

8 VELIKONOČNÍ SYMBOLY SVÍCE (PAŠKÁL) KŘÍŽ ZAJÍČEK
Bohoslužba velikonoční vigilie začíná zapálením velikonočního ohně, který symbolizuje vítězství Ježíše Krista nad temnotou a smrtí. Od tohoto ohně se pak zapaluje velikonoční svíce (paškál). Ta je v mnoha kulturách chápána jako znamení života. KŘÍŽ je nejdůležitějším z křesťanských symbolů, protože Kristus byl odsouzen k smrti ukřižováním. Tento trest patřil k trestům nejvíce krutým a ponižujícím. ZAJÍČEK Symbol pochází z předkřesťanské doby. Má původ v pohanských rituálech oslavující příchod jara, v byzantské ikonografii představoval zajíc Krista.

9 POMLÁZKA A KOLEDA nenáboženské velikonoční tradice
Označuje svazek spletených vrbových proutků, který slouží jako nástroj ke šlehání. Pomlázkou je také nazýván výsledek z koledování : „Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný,nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný…”. Pomlázka či tatar, jinde zase mrskut, dynovačka, mrskačka, mrkanda, šlehačka, kyčkovanka, sekačka, švihačka, šibačka, šibota, metla, korbáč, karabáč, kyčka, kančúch, roučačka, čugár, žila... Vždy jde o jedno a to samé, pouze se liší místem, kde se tento výraz používá. Dívky omlazovány chlapci, chlapci poléváni dívkami studenou vodou.

10 SVÁTEK PRÁCE 1.5.

11 HISTORICKÉ KOŘENY 1. MÁJE
Všechno začalo koncem 19. století, když Americká federace pracujících přišla s požadavkem uzákonit osmihodinovou pracovní dobu od 1. května 1886. Již několik měsíců před tímto datem se pracující připojovali po tisících do boje za kratší pracovní den. Centrem dění se stalo Chicago, stávek se tam zúčastnilo na 400 tisíc pracujících. Stávka dělníků byla krvavě potlačena, policie do dělníků střílela. Rozloha: 606,2 km² Počet obyvatel: (2006)

12 1. MÁJ MEZINÁRODNÍ SVÁTEK
května 1888 probíhaly v USA celý den stávky a demonstrace na památku dva roky starých událostí. O rok později (1889) přijala II. internacionála na návrh francouzských socialistů stanovit květen za oficiální Svátek práce.

13 ŠTĚDRÝ DEN

14 NADĚLOVÁNÍ DÁRKŮ připadá na 24
NADĚLOVÁNÍ DÁRKŮ připadá na 24. prosince, je posledním dnem přípravy na vánoční svátky Nadělování dárků bylo původně spjato s 6. prosincem, památkou sv. Mikuláše, avšak postupně se tento zvyk přesunul právě na Vánoce. Tradičně je ten, kdo „naděluje dárky“, nazýván Ježíšek, čímž se zřejmě vyjadřuje víra, že vše dobré, co člověk dostává, má od Boha.

15 VÁNOČNÍ ZVYKY, TRADICE, POVĚRY
Zvyky, tradice, obyčeje: Zdobení stromečku, lití olova, pouštění lodiček, šupiny kapra, kosti z ryby, Pověry Hlas půlnočních zvonů má prý kouzelnou moc, jejich hlasem se o štědrovečerní noci otevírají poklady a probouzejí mrtví.

16 1. svátek vánoční BOŽÍ HOD VÁNOČNÍ 25.12. obrázek: Klipart

17 BOŽÍ HOD VÁNOČNÍ Slavnost Narození Páně či Boží hod vánoční (lat. nativitas Domini) je vlastním dnem oslavy narození Ježíše Krista, Vánoc. V západní liturgické tradici slavnost připadá na 25. prosinec.

18 2. svátek vánoční sv. ŠTĚPÁN 26.12. obrázek: Wikipedie

19 PRVOMUČEDNÍK první mučedník křesťanství
Štěpán Narozen kolem roku 1. Kázal křesťanství a byl pro své názory souzen. Na svých kázáních kritizoval judaismus:“Byl kdy nějaký prorok, aby ho vaši otcové nepronásledovali…“ Hlásal o vzkříšení Ježíše Krista. Při kázání se na něj přítomní vrhli, vyvlekli jej za město a ukamenovali ho. Zemřel mezi lety v Jeruzalémě. Pohřben je údajně v Římě. Uctíván všemi křesťanskými církvemi. Svátek má 26. prosince. Je patronem kameníků a zedníků.

20 CO SI PAMATUJEME? KOLIK MÁ ČESKÁ REPUBLIKA OSTATNÍCH SVÁTKŮ ?
K JAKÝM UDÁLOSTEM SE OSTATNÍ SVÁTKY VZTAHUJÍ ? KDY SLAVÍME SVÁTEK SV. ŠTĚPÁNA ? KDY SLAVÍME BOŽÍ HOD VÁNOČNÍ ? JAKÉ JSOU SYMBOLY VELKONOC ? K JAKÉ HISTORICKÉ UDÁLOSTI SE VZTAHUJE SVÁTEK PRÁCE ?

21


Stáhnout ppt "OSTATNÍ SVÁTKY dny pracovního klidu"

Podobné prezentace


Reklamy Google