Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY _12_INOVACE_D STAROVĚKÁ KRÉTA , MINOJSKÁ CIVILIZACE – 6

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY _12_INOVACE_D STAROVĚKÁ KRÉTA , MINOJSKÁ CIVILIZACE – 6"— Transkript prezentace:

1 VY _12_INOVACE_D. 6. 36 STAROVĚKÁ KRÉTA , MINOJSKÁ CIVILIZACE – 6
VY _12_INOVACE_D.6.36 STAROVĚKÁ KRÉTA , MINOJSKÁ CIVILIZACE – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 15. ledna 2013 Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh: Starověk Téma: Starověká Kréta , minojská civilizace Metodické pokyny: Prezentace slouží jako názorná ukázka pro výuku nového učiva

2 STAROVĚKÁ KRÉTA MIMOJSKÁ CIVILIZACE

3 Král Minos – podle něho se nazývá minojská civilizace KRÁL Minos pozval do země dva řecké učence DAIDALA A IKARA.

4 Daidalos měl za úkol vybudovat ve městě Knóssos LABYRINT – bludiště.

5 PALÁC V KNÓSSOS dokonalý vodovodní systém, teplá voda v koupelnách, splachovací záchody a kanalizace.

6 MINOTAURUS – bestie s lidským tělem a býčí hlavou

7 Legenda o Mínotaurovi Podle legendy manželku krétského krále Mínoa Pásifaé svedl bílý býk. Jí se pak narodil Mínotaurus, netvor s lidským tělem a býčí hlavou. Král si nechal od samotného Daidala postavit Labyrint do kterého pak syna uvěznil. Tak ho i schoval před zraky svých poddaných. Po válce mezi Krétou a Athénami byla na ně uvalena povinnost odvádět Krétě lidskou oběť - sedm dívek a sedm chlapců pro Mínotaura. Syn athénského krále Aigea Théseus se vypravil s oběťmi lodí na Krétu odhodlán zabít netvora. Krétský král ho celkem vlídně přijal, popřál mu štěstí, avšak upozornil ho, že možná Mínotaura zabije, ale sotva se dostane z labyrintu ven. S pomocí bohyně Afrodíté padla Théseovi do oka královská dcera Ariadna a i ona se zamilovala do něj. Tak se stalo, že v předvečer boje dala Théseovi kouzelný meč a přidala klubko niti, které za sebou bude rozmotávat a tak najde zpáteční cestu. Ráno byly oběti odvedeny k labyrintu aThéseus Mínotaura zabil. Dostal se šťastně ven, všemi vítán. Zapomněl ze své lodi stáhnou černé plachty a král Aigeus se žalem vrhl do moře.

8 Po přečtení legendy odpověz na následující otázky:
Kdo vybudoval labyrint? ____________________ Odkud pocházel Theseus?___________________ Co to znamená „Ariadnina niť“. ______________ Jak se jmenovala matka Minotaura? __________ Proč se Aigeus vrhl do moře? ________________ Jak velkou oběť platili Athéňané pro Minotaura? _______________________________________ Proč byl Minotaur obluda? __________________

9 ŘEŠENÍ Kdo vybudoval labyrint? Daidalos Odkud pocházel Theseus? Z Athén. Co to znamená „Ariadnina niť“. Pomoc v složité situaci Jak se jmenovala matka Minotaura? Pásifaé Proč se Aigeus vrhl do moře? Žalem, protože uviděl černé plachty a myslel si, že jeho syn je mrtev. Jak velkou oběť platili Athéňané pro Minotaura? Sedm dívek a sedm chlapců. Proč byl Minotaur obluda? Protože byl synem býka.

10 POSVÁTNÝ BÝK Býk měl v krétské kultuře důležitou rituální roli. Mladí lidé se stávali dospělými tím, že absolvovali tzv. tanec s býky. Jednalo se pravděpodobně o "akrobatické cvičení", při kterém museli před býky uskakovat (dokonce museli býky přeskočit saltem).

11 POUŽITÉ MATERIÁLY: http://sokrates. blog


Stáhnout ppt "VY _12_INOVACE_D STAROVĚKÁ KRÉTA , MINOJSKÁ CIVILIZACE – 6"

Podobné prezentace


Reklamy Google