Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročníková práce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročníková práce."— Transkript prezentace:

1 Ročníková práce

2 Vliv hudby na lidskou psychiku

3 V dnešní době je hudby všude dost, setkáváme se s ní snad na každém kroku, z rádií a televizí se na nás valí nepřeberné množství různých stylů a je jen na každém z nás, který si vybereme. Bohužel i přes tento dostatek různé hudby z celého světa jen málo lidí ví, jaké další účinky kromě zábavy hudba přináší. Jen málo lidí ví, a využívá toho, že hudba léčí, aspoň léčila, dnes již tento svůj dar často díky levné západní produkci ztrácí.

4 Působení hudby na tělo  Zvuky a hudba způsobují pozitivní změny krevního tlaku, ovlivňují srdeční tep a tedy i rychlost a kvalitu krevního oběhu, snižují hladinu cukrů v krvi, pozitivně ovlivňují stav srdečních věnčitých tepen i periferního prokrvení, vylučování žaludečních šťáv a žaludeční a střevní peristaltiku, membránovou výměnu iontů vápníku a neurotransmiterů, endorfinů i pohlavních hormonů, ale také přesné vidění, svalové uvolnění a tedy lepší psychomotoriku.

5 Léčba psychiky Coby nadšená violoncellistka, dr. Bonnyová popisuje GIM jako "techniku, která zahrnuje poslech uklidňující hudby v relaxovaném stavu tak, aby vznikající iluze, symboly nebo pocity bylo možno použít terapeuticky pro účely zvýšení tvořivosti, terapeutické intervence, sebepochopení a náboženských nebo duchovních zážitků.

6 Hudba pro umírající Duchovní aspekt hudby se uplatňuje při práci s umírajícími. Hudba pomáhá takové lidi zklidnit, usmířit, otevřít duchovním rovinám smrti. Hudba byla oním oknem do budoucnosti, jakýmsi posvátným prostředkem mezi jednotlivými dimenzemi.

7 Vliv hudby na plod dítěte
Relaxační, uklidňující hudba pozitivně působí na těhotnou ženu, ale i na nenarozené miminko, které je schopné vnímat tuto hudbu.  Během těhotenství můžete v určité míře ovlivnit, jak se bude dítě jako novorozenec chovat, zda bude klidné, či plačtivé.

8 Hudba ovlivňuje chování dětí
Děti, které hrají na hudební nástroj či zpívají, dosahují lepších školních výsledků, jsou sebevědomější, lépe jednají s příslušníky opačného pohlaví a ke starším lidem udržují hezčí vztah. Kromě toho je hudba rovněž chrání před nebezpečnou konzumací drog.

9 Hluk Lekařské i statistické studie dokazují, že hluk má nepříznivý vliv na lidské zdraví. Sluch prvotně slouží člověku především jako varovný systém. Organismus kvůli tomu reaguje na hluk jako na poplašný signál a spouští celou řadu mechanismů.

10 Rozhovor Co pro vás znamená muzikoterapie? A jak jí vnímate?
Muzikoterapii vnímám jako svébytnou a specifickou terapeutickou metodu. Muzikoterapie může být orientovaná čiře psychoterapeuticky a včleňuje se pak do proudu psychoterapií. V čem spatřujete přínos muzikoterapie v dětské psychiatrii? Především muzikoterapie může pomoci při diagnostice i terapii proto, že dítě často není schopné verbalizovat to, co prožívá - především nepříjemného, a po čem touží. Skrze hudbu se ale dítě vyjádří obdivuhodně přesně. Hudba reprezentuje na symbolické úrovni vnitřní život člověka. Jakým způsobem může náboženství vstoupit do muzikoterapeutického procesu? Muzikoterapie reprezentuje obyčejný život člověka a člověka v životě. Člověk touží po dobru, krásnu, spravedlnosti, jistotě, radosti, tvoření a lásce. To vše se děje jen tehdy, když se člověk vydává v šanc, pokud je třeba, životu a bytí. Co říkáte na šamanské hudební rituály? Mám zkušenost s rituály šamanů. Mnohdy jde o zcela přirozené záležitosti. Jindy, a nejen u šamanů, se jedná právě o rituální vstup do nadpřirozeného světa, odkud se ovlivňuje svět přirozený.

11 Konec Děkuji všem za pozornost


Stáhnout ppt "Ročníková práce."

Podobné prezentace


Reklamy Google