Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Opava 13. května 2014 Ondřej Mlejnek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Opava 13. května 2014 Ondřej Mlejnek"— Transkript prezentace:

1 Opava 13. května 2014 Ondřej Mlejnek
Mezolit v Evropě Opava 13. května 2014 Ondřej Mlejnek

2 Mezolit Někdy nazývaný také konečný paleolit. Období existence lovecko-sběračských kultur v Evropě počátkem holocénu. Ve střední Evropě asi BP cal – 7500 BP cal (preboreál, boreál a počátek atlantiku). Kolonizace severní Evropy. Preboreál: Období přechodu od pleistocénu k holocénu ( BP). Postupné oteplování, ale stále celkem chladné a suché klima. Zalesnění krajiny březovými a borovicovými lesy. Boreál: Teplé a suché období na počátku holocénu ( BP). Smíšené lesy. Zpočátku rozšíření borovice, lísky a buku, později dubu, jilmu, lípy a olše. Atlantik: Postupné zvlhčování klimatu. Bylo dokonce tepleji než dnes. Rozšíření listnatých a dále k severu smíšených lesů. Datování asi BP – závěr mezolitu a neolit. Listnaté lesy postoupily k severu (dub, buk, líska, olše, lípa, jilm), více otevřené krajiny. Klimatické optimum – nástup zemědělství. Fauna: lesní společenství – jelen, srnec, prase, tur, liška, medvěd, kuna, veverka, práci, ryby, v otevřenější krajině i vlk, zubr a kůň (tarpan).

3

4 Mezolit ŠI: Mikrolitizace industrie – geometrické mikrolity: trojúhelníky (starší fáze), trapézy (mladší fáze), kruhové úseče, rhomby. Dále drobná škrabadla a rydla, odštěpovače… V Pobaltí přežívání hrotů s řapem a ve východní Evropě hrotů s otupeným bokem. KPI: Vzhledem k agresivní holocenní půdě se špatně dochovává. Hroty, harpuny, rybářské háčky, hladidla, šídla… V západní Evropě technokomplexy tardenoisienu (beuronienu) a sauveterrienu, ve východní Evropě přežívání industrií s otupenými nástroji a v Pobaltí s hroty s řapem. V oblasti Železných vrat na Dunaji žili v pozdním mezolitu rybáři z Lepenského Viru. Střední Evropa méně osídlena (podél řek, osídlení pod převisy). Roste význam rybolovu a sběru měkkýšů – odpadní hromady (køkkenmødding). V severní Evropě kultura maglemosien, východněji komplex Duvensee-Komornica a později delší přežívání mezolitu (kultura Ertebølle s keramikou).

5 Štípaná industrie

6 Složené nástroje

7 Literatura Bailey, G., Spikins, P. (eds.) 2008: Mesolithic Europe. Cambridge University Press: New York. Vencl, S. 2007: Mezolit. In: Fridrich, J., Vencl, S.: Archeologie pravěkých Čech 2. Paleolit a mezolit. Archeologický ústav AV ČR Praha: Praha, Svoboda, J. 1999: Poslední lovci. In: Svoboda, J.: Čas lovců. Archeologický ústav AV ČR Brno: Brno,

8 Přestávka

9 Severní Evropa Kultury s hroty s řapem (Kunda, Narva, swiderien) nahrazují v pozdním mezolitu kultury s mikrolitickou štípanou industrií. Kolonizace severní Evropy – jižní část již v pozdním paleolitu, severní část v mezolitu. První větší pohřebiště (Olenij ostrov). Lov sobů, losů, ptáků, ryb, sběr mušlí – køkkenmøddingy na pobřeží. Místy i dochování organických materiálů – nejstarší lyže a sáně. Užité umění na kostěné industrii (vyřezávaná hlava losa z Pobaltí, zoomorfní aplikace na kostěných předmětech), nejstarší petroglyfy. V pozdním mezolitu i keramika zdobená důlky a otisky hřebenu.

10

11

12

13 Mezolitické umění v Pobaltí

14 Mezolitické kultury severní Evropy
Maglemosien: Dánsko, jižní Švédsko (Skåne), 9-6 ky BP. Eponymní lokalita Maglemose se nachází na dánském ostrově Zealand (zkoumal George Sarauw). Mikrolitické trojúhelníky, otupené čepelky. Kultura Kongemose: Navazující kultura, , eponymní lokalita Kongemose na západním Zealandu. Mikrolitická industrie, KPI. Lov jelenů, srnců a prasat doplněný rybolovem a sběrem mušlí. Kultura Ertebølle-Ellerbek (EBK): Navazující kultura, , eponymní lokalita Ertebølle se nachází v Dánsku, Ellerbek je na předměstí Kielu. Časté hromady mušlí – køkkenmøddingy. Současná s KLnK ve střední Evropě. První keramika – nádoby s hrotitým dnem. Importy obilí z jihu v pozdní fázi. Nahrazena kulturou s nálevkovitými poháry – nástup neolitu.

15 Vývoj ŠI

16

17 Mezolitické jezero Ancylus

18

19 Ertebølle

20 Mezolitický lyžař – Bøla, Snåsa, Nord-Trøndelag, Norsko

21 Petroglyfy

22 Južny olenij ostrov Jižní jelení ostrov, Karelie, Oněžské jezero – mezolitické pohřebiště zkoumané (V. Ravdonikas). Datování kolem 5300 BC. Bohatě vybavené hroby – lovecké a rybářské potřeby, šperk, ŠI, umělecké předměty – skulptury hadů, losů, lidí… Rozvinuté duchovní představy – ptačí kosti v hrobech (labutě). V poslední době projekt zaměřený na studium DNA zde pohřbených lidí (M. Zvelebil).

23 Mezolit Britských ostrovů
Souvislé lesy , rybolov, používání luku - mikrolitické industrie, KPI – hroty, harpuny… Star Carr – sídliště u jezera v severním Yorkshire. Pokrývky hlavy z jeleních lebek, harpuny z jeleních parohů. Rašelinný pokryv umožnil dochování organických materiálů. Využívání dřevěných prken z topolového a osikového dřeva. Aktivní management krajiny. Severn Estuary – Goldcliff - sídliště ve Walesu s dochovanými stopami lidí. Využívání mořských zdrojů. Mt Sandel – sídliště v severním Irsku. Dochované sídlištní objekty.

24

25 Star Carr

26 Goldcliff footprints

27 Mt Sandel

28 Star Carr - Video https://www.youtube.com/watch?v=EfFMRsv7gP8
Goldcliff footprints:

29 Mezolit ve Francii Bohaté mezolitické osídlení, častá sídliště pod převisy. Známé jsou také mezolitické pohřby. Mikrolitické industrie – komplexy sauveterrienu, tardenoisienu (beuronienu), a regionální facie castelnovienu a montadienu. Pohřebiště Téviec s 20 hroby: Zkoumáno na ostrově Téviec v Bretani. Dvojhrob dvou násilně usmrcených žen ve skrčené poloze s výbavou náhrdelníků z mušlí a s jelením parožím.

30 Auneau, Parc du Château

31 Sauveterrien Mikrolitická industrie. Termín vytvořil L. Coulonges pro pojmenování industrie mezi azilienem a tardenoisienem v Abri du Martinet u obce Sauveterre-la- Lémance. Datování BP (starší mezolit). Více regionálních variet. Lokality: Roc Allan, Roc du Barbeau, Cro du Cluzeau, Fieux… Zasahuje až do střední Evropy a východní Anglie. Hroty typu Sauveterre, trojúhelníky, trapézy, kruhové úseče atd. KPI někdy zdobená geometrickými vzory. Lov prasat, jelenů, bobrů, někde i sběr hlemýžďů.

32 Tardenoisien Zvaný také beuronien (podle německé lokality). Mikrolitická štípaná industrie s množstvím trapézů. Pojmenovaná podle regionu Tardenois, kde roku 1885 E. Taté odkryl mezolitické sídliště u obce Coincy. Známý je zejména z pařížské pánve, ale podobné industrie se vyskytují i ve Španělsku, Itálii, jižní Anglii a střední Evropě. Datování BP (mladý mezolit). Jako tardenoisien bývá někdy klasifikován také mladší sauveterrien s trapézemi z jihozápadní Francie.

33 Mezolit v Beneluxu Bohaté osídlení zejména v údolích nizozemských řek (např. údolí Vlootbeek – pozdě glaciální průběh řeky Roer). Mikrolitická industrie, KPI, místy i dochování dřeva, používání okrového barviva. Drobné doklady umění – např. rytiny na oblázcích z lokalit Geldrop a Wanssum nebo dřevěná figurka z Willemstadu.

34 Mezolit v Německu Velký počet lokalit. Kultura Maglemose v severním Německu. Později kultury Kongemose a Ellerbek. Ve středním a jižním Německu místní varieta tardenoisienu zvaná beuronien ( BC) – zejména údolí horního Dunaje. Mikrolitické industrie. Ve starším mezolitu převažují trojúhelníky, v mladším mezolitu trapézy. KPI. Pohřby: Šamanka z Bad Dürrenberg (Sachsen-Anhalt) – pohřbená s kojencem v březovém háji ve skrčené poloze na boku, pokrytá okrem, 9000 BP. Bohatá výbava – KPI, ŠI, provrtané zuby, srnčí parohy… Hnízda lebek v jeskyních Kleine a Große Ofnet v Bavorsku. Snad doklad genocidy posledních lovců a sběračů spáchané prvními zemědělci?

35

36

37 Mezolit na Balkáně Nejbohatší nálezy pocházejí z oblasti Železných vrat na Dunaji na hranicích Rumunska a Srbska. V této oblasti se rozvinula mezolitická kultura Lepenski Vir – lokality Lepenski Vir, Vlasac, Schela Cladovei, Cuina Turcului, Hajdučka Vodenica atd.) Kultura místních rybářů, kteří zde zřejmě přežívali až do časného neolitu, kdy přejali zemědělství (kultura Starčevo-Körös- Križ. Nejznámější lokalitou je Lepenski Vir v Srbsku, kde vzniklo i muzeum představující tuto unikátní lokalitu mezolitických rybářů na Dunaji.

38

39 Lepenski Vir Osada mezolitických rybářů v oblasti Železných vrat na Dunaji (Srbsko). Pravidelné pozdně mezolitické a časně neolitické trapezoidní chaty s ohništi z kamenů a s kamennými oltáři se sochami rybích bohů. Trapezoidní tvar chat mohl být odvozen od tvaru hory Treskavac na protilehlém břehu Dunaje. Dvě větší obydlí mohly sloužit ke scházení komunity. ŠI – mikrolity a čepelky z balkánského medového pazourku. KPI dokládající rybolov (háčky) i lov (hroty). Pohřby v žabí poloze pod podlahou chat v neolitu nahrazují pohřby ve skrčené poloze. S nástupem neolitu zřejmě roste role žen ve společnosti.

40 Lepenski Vir

41 Lepenski Vir - video https://www.youtube.com/watch?v=I03Oxiyd6_w

42 Mezolit jižní Evropy Bohaté mezolitické osídlení hlavně při pobřeží v Kantábrii, Portugalsku, Katalánsku, v Itálii a Řecku. Časté osídlení jeskyní. Španělsko: Nerja, El Collado, Cocina… Itálie: Riparo Blanc, Grotta Erica, Grotta della Madonna… Řecko: Jeskyně Theopetra (Chalkidiki), jeskyně Franchti (Argolis), ostrov Melos (obsidián)… ŠI: geometrické mikrolity a hroty s obloukovitě otupeným bokem, krátká škrabadla. U skalních maleb problémy s datování. Lovecké scény levantského umění v jižním Španělsku jsou nově datovány spíše do neolitu. Mezolitické by snad mohly být ryté výjevy skupin lidí a zvířat z italských lokalit na ostrově Levanzo a na Sicílii (Grotta dell´Addaura).

43 Grotta dell´Addaura

44 Mezolit východní Evropy
Ve východní Evropě rozlišujeme několik biotopů: tundra a lesotundra, lesní oblasti (boreální les), lesostep a suchou step. Jedná se o oblasti méně příhodné pro zemědělství, proto zde mezolitické obyvatelstvo přežívá déle. ŠI: geometrické mikrolity, otupené čepelky a hroty, na sz. přežívání hrotů s řapem, škrabadla… KPI: harpuny, hroty, šídla… Např. lokalita Nižné Veretě. Pohřebiště s kostrovými hroby: Dereivka, Ospovka, Vasylevka… Nevýrazné umění – např. geometrické vzory na harpunách.

45

46 Přechod od mezolitu k neolitu
Mladomezolitické nálezy ve střední Evropě nijak nepředznamenávají nástup neolitu. Hmotná kultura KLnK se od mezolitické značně liší. Přesto jsou některými badateli spatřovány podobnosti mezi mezolitem a neolitem např. ve ŠI (Mateiciucová) nebo v genofondu (Zvelebil). Autochtonní teorie: Předpokládá vývoj neolitu pouze z místních mezolitických kořenů. Dnes zavržena jako nepravděpodobná. Alochtonní teorie: Počítá s příchodem neolitu s novou populací z jihovýchodu, která vyhladila, případně asimilovala původní mezolitickou populaci. Difuzní teorie: Počítá s příchodem omezeného počtu zemědělců z jihovýchodu, kteří předali znalosti a technologie související s neolitickou populací místnímu mezolitickému obyvatelstvu. Zdá se nejpravděpodobnější. Panují rozpory, jestli většinu v neolitických osadách tvořili nově příchozí zemědělci (Vencl) nebo spíše potomci místních mezolitců (Zvelebil, Maticiucová).

47 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Opava 13. května 2014 Ondřej Mlejnek"

Podobné prezentace


Reklamy Google