Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Orbis pictus 21. století

2 OB21-OP-STROJ-SPS-TRE-M-2-005
Nýtové spoje OB21-OP-STROJ-SPS-TRE-M-2-005

3 Nýtové spoje Nýtové spoje patří mezi spoje nerozebíratelné,
je to spojení dvou nebo více strojních dílců (součástí) prostřednictvím nýtů nebo čepů. Eiffelova věž – nýtovaná ocelová konstrukce: Slavná pařížská dominanta postavena v letech Měří 324 metrů, je nýtovaná a až do roku 1930 byla považována za nejvyšší budovu světa.

4 Nýty, nýtové spoje, použití
Vyrábějí se s normalizovanými průměry od Ø 0,6 – 50 mm, Nýtované spoje se dnes používají jen ve zvláštních případech, Byly nahrazeny svarovými a lepenými spoji, které vyžadují méně přípravných prací a podstatně snižují hmotnost konstrukcí, svařované konstrukce jsou proti nýtovaným asi o 15 až 20 % lehčí. Minulost

5 Nýty, nýtové spoje, použití
Ve značném rozsahu se stále používá nýtování v leteckém průmyslu, nýty z vodivých materiálu se používají v elektrotechnice, Dnes je nýtování opodstatněné u spojování těžko svařitelných materiálů, u spojů na montážích, kde není přívod elektrického proudu, u spojení plechů a profilů z lehkých kovů a slitin apod.

6 Materiál a tvary hlav nýtů
Hlavy nýtů mají podle použití různé tvary (se zápustnou hlavou, s půlkulatou hlavou apod.). Mezi zvláštní nýty patří nýt rozštěpený, nýty dvoudílné uzavřené a otevřené, nýt výbušný a různé další nýty. Materiálem nýtů jsou nejčastěji oceli , , , , a dále pak slitinová ocel niklová, měď, mosaz, hliník aj. Ocelové nýty do průměru 10 mm a všechny nýty z neželezných i lehkých kovů se nýtují za studena, ocelové nýty větších průměrů jen za tepla.

7 Ruční nýtování, rotační nýtování

8 Nýty s trnem Nýty s trnem A – univerzální nýt pro statické zatížení
B – vodotěsný, nepropustný nýt C- nýt vyvinutý pro vysoké zatížení, snáší i střídavé zatížení Nýtovací kleště

9 Lisovací nýtování Polodutými nýty
nýty mění svůj tvar, použití pro spojení plechů až do tloušťky 3mm – viz obr. Plnými nýty nýty nemění svůj tvar, prolisují otvor přes spojované plechy, nakonec dojde ke stlačení plechů v okolí nýtu a zpevnění spoje – viz obr.

10 Lisy, lisovací technika
Řízení: hydraulicky pneumaticky mechanicky

11 Výpočet nýtových spojů
Volba Ød nýtu: Počet nýtů: Rozteč nýtů

12 Otázky a opakování Jak se rozdělují nýtové spoje podle požadavků, které jsou na ně kladeny? Jaké přednosti mají nýtové spoje oprati svařovaným spojům? Ve kterých případech se používají jednostranné nýty? Z jakých materiálů se vyrábějí nýty? Proč by měly být spojované materiály a nýty ze stejného materiálu? Proč a kdy se provádí nýtování za tepla? V jakých případech se provádí nýtování výbušnými nýty?

13 Použitá literatura Technologie zpracování kovů + příklady, Frischner, Skop, Knourek Moderní strojírenství, Josef Dilinger a kolektiv Strojnictví I, J. Doleček, Z. Holoubek Strojnictví II, J. Doleček, Z. Holoubek Příklady, Frischner, Piegler, Pragač Strojní montáže, K. Mička, P. Kolář Strojnické tabulky, J. Leinveber, J. Řasa, P. Vávra Stroje a zařízení I, J. Doleček, P. Gajdoš, V. Novák


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google