Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Křižáci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Křižáci."— Transkript prezentace:

1 Křižáci

2 Charakteristika Byli řádem německých rytířů a mečovitých bratrů
Bojovali pro katolickou církev Pocházeli asi z doby 1069 n.l. Byli posíláni do křížových výprav Křížových výprav bylo celkem 9 Z doby středověku Křížové výpravy vyhlašoval papež a král

3 Křižácké výpravy I.křížovou výpravu vyhlásil papež Urban ll. v roce 1095 proti muslimům v Jeruzalémě. ll.kříž.výpr. vyhlásil papež Evžen lll. v roce podpora od římského krále Konráda lll. proti Turkům z Antiochie. lll.kříž.výpr.vyhlásil papež Řehoř Vlll. v roce 1187 vedením výpravy se ujal anglický král Richard přezdívaný (lví srdce) proti sultánovi Saladinovi , který dobyl Jeruzalém.

4 lV. kříž. výpr. vyhlásil papež Inocenc lll
lV.kříž.výpr. vyhlásil papež Inocenc lll. v roce cílem výpravy bylo dobýt Egypt V.kříž.výpr.  vyhlásil papež Inocenc lll. s příslibem účastí uherského krále Ondřeje ll. v roce 1215 podnikly vpád do (Svaté země), nyní uzemí Izraele a Egyptu. Vl.kříž.výpr. vyhlásil papež  Řehoř IX. roku 1227 výpravu vedl císař Fridrich II.vedl vojsko do Palestiny ,kde dal přednos diplomacii. Roku 1229 byla dohoda stvrzena, křesťané získali nazpět Betlém Nazaret Galileu a především Jeruzalém, do kterého však měli muslimové svobodný přístup.

5 Vll. kříž. výpr. se vydal francouzský král Ludvík IX
Vll. kříž. výpr. se vydal francouzský král  Ludvík IX. Roku 1248  Vojsko vyplulo z nově postaveného přístavu v Aigues-Mortes a byla to největší námořní operace v dějinách křížových výprav. Toto tažení skončilo zajetí celé armády za kterou požadovali  Egypťané za propuštění krále a jeho armády požadovali vydání Damietty a zaplacení 800 000 zlatých bezantů. Vlll. kříž. výpr. vytáhl francouzský král Ludvík IX. roku 1267 zprvu marně hledal společníky, nakonec ho podpořil bratr, sicilský král Karel z Anjou. Ten však chtěl cíl výpravy stočit na Tunis, kde měl ekonomické a politické zájmy, a Ludvík se nechal přesvědčit. Z Tunisu se chtěl vydat na Egypt, pak přejít Sinaj a z jihu znovu dobýt Jeruzalém.

6 lX. kříž. výpr. po neúspěchu osmé křížové výpravy se Angličané rozhodli vydat do Sýrie ohrožované mamlúckým sultánem Bajbarsem. Eduard s anglickou armádou přezimoval na Sicílii a v květnu 1271 se vylodil v Akkonu, pouze s tisícem rytířů. Král Eduard vyjednal podporu  mongolského  ílchanátu v Persii, který mu poskytl desetitisícovou armádu která dobyla muslimské město Aleppo.

7 Mapa Křižácké državy ve Svaté zemi těsně po završení první křížové výpravy roku 1102

8 Za jakou církev křižáci bojovali?
Otázky k tématu Za jakou církev křižáci bojovali? Katolickou

9 Jak se jmenoval známý vojevůdce (lví srdce)? Richard l.

10 V jaké výpravě se účastnil Richard l. ? ve výpravě lll.

11 Jak se jmenoval protivník, bojující proti Richardovi,který dobyl Jeruzalém? Saladin

12 Ve které výpravě byla zajata celá křižácká armáda? v Vll. výpravě

13 Na jakém území se nacházela svatá země
Na jakém území se nacházela svatá země? svatá země se nacházela v Egyptě

14 Kdo mohl vyhlásit křížovou výpravu ? papež nebo král


Stáhnout ppt "Křižáci."

Podobné prezentace


Reklamy Google