Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

… starostlivá matka nebo vášnivá žena?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "… starostlivá matka nebo vášnivá žena?"— Transkript prezentace:

1 … starostlivá matka nebo vášnivá žena?
Božena Němcová … starostlivá matka nebo vášnivá žena?

2 Starostlivá matka Vášnivá žena
Představme si černovlasou zelenookou krasavici, která už od třinácti let uchvacuje pány na zámku v Chvalkovicích. To byla Božena Němcová. Vášnivá žena

3 Václav Bolemír Nebeský
Mladá, nádherná a poměrně inteligentní Barbara fascinuje všechny, kteří kolem ní projdou, jedná impulzivně a řídí se citem. Krátce po svatbě ji její manžel Josef Němec uvede mezi pražské vlastence, kde se seznámí se svým prvním milencem.

4 Proč milenec a ne manžel?
K Němcovi Barbaru snad před sňatkem přitahovala určitá fascinace, imponoval ji jako statečný chlap, co honil po lesích pašeráky. ….Nebeský je z jiného soudku. Umí uhodit na romantické struny její duše. Navíc ji přesvědčuje, aby začala sama psát. Jejich románek ukončí Nebeský , pro ní to znamená neskutečné zklamání, a také ten večer, kdy se dozví, že ji opouští, se zhroutí a omdlí.

5 Vilém Dušan Lambl Po třicítce se čtyřmi dětmi na krku je schopná se zamilovat do mladého lékaře Viléma Dušana Lambla. Měla možnost prostudovat lépe jeho životopis, a nejenže to byl čestný, otevřený a poctivý člověk, ale především vynikající lékař a vědec s širokým přehledem. Konec pěkného vztahu přinesla smrt nejstaršího syna Němcové Hynka. Lambl si zřejmě dával vinu za Hynkovu smrt. Oba zůstali přáteli. Němcová zůstala pravděpodobně poslední Lamblovou láskou, protože odešel do zahraničí a věnoval se pouze lékařství.

6 Z dopisu Josefu Němcovi…
Měla jsem ctitele nejednoho, - jeden měl ducha, který mne zaujal, onen tělo, ten srdce, onen rozumem, ale konečně jsem přece v nich viděla, po čem jsem toužila; muže, před nímž bych se ráda kořila. …svět haní, co je v člověku nejkrásnější; přirozenost slove mu hříchem. Kdo se nežene s obecným stádem pouze jen za korytem, toho křížujou; takový každý je mučedníkem. Ale lépe být mučedníkem než být darmochlebem, který neví, zač a proč je živ. Když jsou dva ustavičně pospolu, všecky svoje potřeby jeden před druhým vykonává, pěkné, nepěkné, tu se zevšední jeden druhému. Není pak touhy ani poezie, je to jen zvyk a potřeba, co je k sobě vábí, - a to je, co se mi protiví. B.N.

7 Odkud získala B.N. nadání a krásu?
Jak je možné, že nevzdělaný panský kočí Johann Pankl, který hovoří jen německy, a nepříliš hezká a poněkud obézní panská pradlena Terezie Novotná-Panklová mohli mít tak půvabnou a inteligentní dceru. Karolina Světlá o ní píše: „Měla někdy tušení, že dostane jmění z něčí pozůstalosti, protože, když mě navštívila jako mladou paní, řekla,  „Jaký sis to koupila ošklivý nábytek. Počkej koupím ti jiný, červeně aksamitový.““ Barunka (Božena Němcová) mohla být dcerou Kateřininy nejmladší sestry Dorothey, provdané za Edmonda de Perigord.

8 Hynek, Karel, Theodora a Jaroslav
Hynek zemřel na souchotiny 19. října Matka to těžce nesla, protože k němu měla ze všech dětí nejblíž. Božena Němcová nebyla dobrá hospodyňka – o děti nedbala a neuměla hospodařit s penězi, což při finanční situaci rodiny nebylo vhodné.

9 Němcová = povinná četba
Když se řekne Božena Němcová, všem se vybaví Babička a hodiny nudné četby. Němcová byla ale žena s velkým Ž. Byla plná lásky, kterou často dávala svému okolí znát. Měla pokrokové názory na manželství a život vůbec. Nebyla ideální matka, manželka ani milenka. O děti se moc nestarala, manžela tolik nemilovala a jako milenka se snadno zamilovávala.

10 Více informací? http://muzeumbn.cz/


Stáhnout ppt "… starostlivá matka nebo vášnivá žena?"

Podobné prezentace


Reklamy Google