Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_52_INOVACE_PŘV.5.29 Označení vzdělávacího materiálu (kód):

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_52_INOVACE_PŘV.5.29 Označení vzdělávacího materiálu (kód):"— Transkript prezentace:

1 VY_52_INOVACE_PŘV.5.29 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 – inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět): Člověk a jeho svět - Přírodověda Tematický okruh - téma: Třídění živočichů obratlovci a bezobratlí Autor vzdělávacího materiálu/DUM: Mgr. Jaroslava Vorlová Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 5. Datum : Metodický list/anotace: Na základě svých znalostí a nových poznatků třídí živočichy do základních skupin. Určují společné znaky živočichů, místo jejich výskytu, způsob života, potravu. Práce s internetovým vyhledávačem.

2 Živočichové Živočichové se živí rostlinami nebo živočichy.
Podle jejich základních znaků je třídíme do několika skupin. Nejhlavnějším znakem je přítomnost kostry složené z kostí. Potom je dělíme na obratlovce a bezobratlé. Pokuste se určit společné znaky těchto živočichů. Když nebudete znát odpovědi na otázky, použijte encyklopedii nebo učebnici.

3 data:image/jpeg;base64

4 Ryby Popište prostředí, ve kterém ryby žijí
Čím mají ryby pokryté tělo, má to pro ně nějaký význam? Čím se ryby živí? Čím ryby dýchají? Vyhledejte na obrázku ryby, které žijí v potoce a v rybníku.

5 Jakou skupinu asi tvoříme?
data:image/jpeg;base64,/9j/4AAQSkZJRgABAQ Jakou skupinu asi tvoříme? data:image/jpeg;base64

6 Obojživelníci Proč mají obojživelníci takové pojmenování?
Čím obojživelníci dýchají? Popište prostředí, ve kterém žijí. Kam kladou svá vajíčka? V jakém prostředí se vyvíjejí jejich mláďata a čím dýchají?

7 Najdete naši skupinu? data:image/jpeg;base64

8 Plazi Jakým způsobem se pohybujeme? Čím dýcháme?
Jakým způsobem se vyvíjejí naše mláďata a kde? Čím je pokryté naše tělo? Jsou mezi námi nějací jedovatí plazi? Kdo z nás se vyskytuje v České republice?

9 Naši skupinu naleznete asi velice snadno

10 Ptáci Čím je pokryté naše tělo? Jak máme uzpůsobené končetiny k letu?
Jak máme uzpůsobené kosti? Čím dýcháme? Máme čelisti? Co se nám s nimi stalo? Vyjmenujte naše zástupce. Znáte našeho největšího a nejmenšího ptačího zástupce?

11 Poslední skupina, kterou tvoří několik tisíc druhů.
data:image/jpeg;base64,/ data:image/jpeg;base64,/ Poslední skupina, kterou tvoří několik tisíc druhů. data:image/jpeg;base64 ,

12 Savci Proč zrovna savci? jak přicházejí na svět naše mláďata?
Čím dýcháme? Popište naše životní prostředí ( žirafa, orangutan, ptakopysk, zajíc polní) Patří do naší skupiny i člověk? Patří do naší skupiny i nějaké ryby?

13 Bezobratlí Nemají kostru složenou z kostí, nemají páteř.
Oporu těla zajišťují svaly a tělní obaly. Je jich více než obratlovců. Někteří jsou vidět pouze mikroskopem Naši nejpočetnější skupinou je hmyz

14 Jsme krásní, hebcí a lehoučcí

15 Motýli Jak se rozmnožujeme? Jsou housenky naši příbuzní?
Čím se živíme? Jsme vidět po celý rok? Kam se schováváme? Můžete vyhledat našeho největšího žijícího exempláře?

16 Jsme malí, tělo máme kryté pevnou schránkou a jsme:
data:image/jpeg;base64

17 Správně - brouci Víte, čím máme chráněné tělo?
Jsme užiteční i škodliví Vyjmenujte naše škodlivé i užitečné zástupce. Pokuste se napsat na papírek během jedné minuty co nejvíce našich zástupců? Kdo vyhrál?

18 Blanokřídlí Naši skupinu budete asi těžko hádat.
Máme blanitá křídla, která hodně využíváme k létání. Jsou mezi námi zástupci užitečného hmyzu Včela, čmelák, vosa, mravenec lesní …. Pokuste se vyhledat v encyklopediích naše další zástupce.

19 Blanokřídlí – včela medonosná
data:image/jpeg;base64

20 Dvoukřídlí Máme dvě velká křidélka Dokážeme být někdy pěkně nepříjemní
Lidé se nás zbavují různými mucholapkami a pesticidy. Přesto se dokážeme velice rychle rozmnožovat Vajíčka klademe naprosto všude, kde se dá i do vody.

21 Naši zástupci

22 Poslední skupina bezobratlých
Vážka obecná

23 Vážky Krásně se vznášíme nad vodou
Oproti ostatním máme poměrně větší křídla Někdy vydáváme bručivý zvuk Vyhledejte naše zástupce a nějaké zajímavosti o nich.


Stáhnout ppt "VY_52_INOVACE_PŘV.5.29 Označení vzdělávacího materiálu (kód):"

Podobné prezentace


Reklamy Google