Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice"— Transkript prezentace:

1 Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice
jméno autora Zdeněk Bártl název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT v zeměpise předmět zeměpis pořadové číslo DUM 54

2 Anotace Rusko – zeměpisná prezentace přibližující Největší stát světa (fotografie, mapy, doprovodný text, otázky). Autor Zdeněk Bártl Očekávaný výstup Žáci si prostřednictvím prezentace zopakují, upevní a prohloubí znalosti významného euroasijského regionu. Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Aktivita Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání - druhý stupeň Typická věková skupina let (VII. ročník)

3 R U S K O (Р о с с и я)

4

5 S rozlohou 17 075 400 km² je největší zemí na světě
S rozlohou 17 075 400 km² je největší zemí na světě. Zahrnuje značnou část východní Evropy a téměř celou severní Asii.

6

7 http://cs. wikipedia. org/wiki/Rusko#mediaviewer/Soubor:Flag_of_Russia

8 S počtem 142,9 milionů obyvatel je Ruská federace devátá nejlidnatější země světa.

9 Se kterými státy sousedí Rusko ? (počet)

10 Sousedy Ruska jsou Norsko, Finsko, Estonsko, Lotyšsko, Bělorusko, Ukrajina, Gruzie, Ázerbájdžán, Kazachstán, Čína, Mongolsko a Severní Korea. Prostřednictvím Kaliningradské oblasti (strategické západní enklávy) dále sousedí s Litvou a Polskem. Ruské Kurilské ostrovy jsou na dohled od Japonska a z ruské Čukotky je velmi blízko na Aljašku (USA). (14)

11 Území Ruska je rozděleno do 9 časových pásem

12 Rusko je hlavním následnickým státem Sovětského svazu (SSSR), který se rozpadl roku 1991.

13 Převzalo jeho místo v Radě bezpečnosti OSN a je vůdčím členem Společenství nezávislých států. Je také členem G8, OBSE, OSKB, SCO, APEC a dalších mezinárodních organizací.

14 H o s p o d á ř s t v í

15 Ruské hospodářství se po vleklé krizi 90
Ruské hospodářství se po vleklé krizi 90. let opět zařadilo mezi první desítku světových ekonomik. Mezi státy světa má největší zásoby přírodních zdrojů. Je považováno za energeticky soběstačný stát. V současné době je Rusko někdy označováno za supervelmoc.

16 N e r o s t n é z d r o j e železná ruda barevné kovy fosfáty
zlato a diamanty černé i hnědé uhlí ropa a zemní plyn (síť ropovodů a plynovodů) Značným problémem při využívání nerostného bohatství je špatné dopravní propojení (zejména asijské části Ruska)

17 Co je to Transsib a BAM ?

18 nejdelší železniční trať na světě, hlavní dopravní tepna Ruska, probíhající v délce 9 288 km z Moskvy do Vladivostoku. - soustava železničních tratí v Rusku, na východní Sibiři a Dálném východě.

19

20 P r ů m y s l strojírenství ( stroje pro těžbu, strojírenství, výrobu energie, nákladní i osobní auta, lokomotivy a vagóny, traktory, letadla, kosmická technika...) hutnictví (Ural, Sibiř) chemický průmysl dřevozpracující průmysl (značné zásoby dřeva)

21 Z e m ě d ě l s t v í v nejsevernějších oblastech chov sobů a kožešinové zvěře, rybolov pro zemědělství nejdůležitější pás stepí a lesostepí → obilnářsko – bramborářský pás (brambory, žito, oves, ječmen) stepní obilnářský pás (pšenice, kukuřice, zelenina, ovoce...) živočišná výroba chová skot, prasata, drůbež

22 O b y v a t e l s t v o

23 Rozmístění obyvatelstva je nerovnoměrné
Rozmístění obyvatelstva je nerovnoměrné. Většina (asi 80 %) obyvatel žije v menší evropské části, zatímco obrovská území Sibiře jsou téměř liduprázdná. Hustota zalidnění je 8 ob./km2

24 80 % všech obyvatel tvoří Rusové
80 % všech obyvatel tvoří Rusové. Zbytek připadá na desítky menších národů.

25 Oficiálním jazykem celého státu je ruština, kterou ovládají prakticky všichni obyvatelé Ruska. Píše se azbukou. Р у с с к а я a з б у к а Celkem se v zemi hovoří 31 různými jazyky.

26 Největší zastoupení má v zemi pravoslavné křesťanství
Největší zastoupení má v zemi pravoslavné křesťanství. Dominantní církví je Ruská pravoslavná církev, k níž se hlásí více než ½ obyvatelstva a která je uznávána i nevěřícími jako symbol kulturního dědictví Ruska. Kavkazské a altajské národy patří ke stoupencům islámu.

27

28

29 P ř í r o d n í p o m ě r y

30 http://cs. wikipedia. org/wiki/Rusko#mediaviewer/Soubor:Russland_topo

31 Sibiř území ležící mezi Uralem a Verchojanským pohořím
Sibiř území ležící mezi Uralem a Verchojanským pohořím. Zaujímá většinu rozlohy Ruska, (asi 10 mil. km²). V širším slova smyslu se však k Sibiři někdy počítá i území mezi Verchojanským pohořím a Tichým oceánem. Známá je hlavně silně kontinentálním podnebím a velkým nerostným bohatstvím. Je velice řídce osídlena a mnoho oblastí je dostupných pouze nebo především letecky. Výjimku tvoří oblasti přiléhající k Transsibiřské magistrále, mohutným říčním tokům nebo k Severnímu ledovému oceánu (v letním období)

32 Sibiřská tajga

33 Sibiřská tundra

34 Povrch N í ž i n y Východoevropská rovina – nížiny, pahorkatiny
Kaspická nížina (proláklina, m) Západosibiřská rovina

35 http://geografiapreziakov. webnode

36 Pohoří Kavkaz (Elbrus m – nejvyšší ruská hora) Ural (východní evropská hranice, km) Altaj (Belucha) Sajan, Bajkalské, Verchojanské a Kolymské pohoří Na Kamčatce činné sopky (Ključevskaja m)

37 http://cs. wikipedia. org/wiki/Elbrus#mediaviewer/Soubor:Elbrus_2008

38

39 Vodstvo Pobřeží Ruska omývají vody 3 oceánů a 12 moří J a k ý c h ?

40 Atlantský, Severní ledový, Tichý - Černé, Azovské, Baltské, Bílé, Barentsovo, Karské, Laptěvů, Východosibiřské, Čukotské, Beringovo, Ochotské, Japonské,

41 Ř e k y Severní Dvina, Ob, Jenisej, Lena, Kolyma Něva, Západní Dvina, Dněpr, Don Amur Volha J e z e r a Kaspické moře (největší bezodtoké slané jezero světa – 368 tis. km2) Bajkal (nejhlubší – m) Ladožské (největší v Evropě), Oněžské, Čudské

42 http://cs. wikipedia. org/wiki/Bajkal#mediaviewer/Soubor:26_swiatoinos

43 Bělomořsko-baltská vodní cesta

44 Podnebí Rusko je rozsáhlou zemí, proto jsou zde rozdílné klimatické oblasti. Severní a střední Rusko - velké střídání teplot v průběhu roku. Jaro a podzim jsou o něco studenější než ve střední Evropě. Na druhé straně jsou zimy podstatně chladnější a to nejen na severu, ale také v centrálním Rusku. Jihovýchod(oblast stepí) - velmi nízké teploty v zimě a naopak velmi vysoké v létě, kdy také málo prší. Černomořské pobřeží – mírné zimy, léta příjemně teplá. Sibiř - velice nízké teploty v zimě, léta krátká s četnými srážkami. Celá Sibiř a Dálný východ - pásmo věčné zmrzlé půdy - která působí značné problémy při výstavbě.

45 Čtyři podnebné pásy polární subpolární mírný subtropický
Na většině území převládá vnitrozemské mírné podnebí Extrémně kontinentální klima má východní Sibiř (Ojmjakon = -70ºC až +30ºC) Nejchladnější je pobřeží SLO Subtropické-středomořské podnebí je na pobřeží Černého moře

46 M ě s t a

47 Velkoměsta (nad 1 mil. ob.)
M o s k v a (10,5 mil. ob.) P e t r o h r a d (4,9) Novosibirsk Jekatěrinburg Nižnij Novgorod Samara Omsk Kazaň Čeljabinsk Rostov na Donu Ufa

48 M o s k v a

49 chrám Vasila Blaženého

50 Kreml

51 Rudé náměstí

52 Petrohrad Něva,Petropavlovská pevnost,katedrála sv. Petra a Pavla


Stáhnout ppt "Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice"

Podobné prezentace


Reklamy Google