Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Předmět : Výchova k občanství.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Předmět : Výchova k občanství."— Transkript prezentace:

1 Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství Ročník : 6. Téma : Kalendář – měsíce v roce - 1. část Autor : Mgr. Zuzana Dosedlová, DiS

2 KALENDÁŘ – MĚSÍCE V ROCE

3 Kalendář Co je to kalendář? Kalendář
je abstraktní systém pro členění času a orientaci v čase v periodách dnů a delších v odvozeném smyslu také roční rozvrh dní, týdnů a měsíců protože v tištěných kalendářích bývala i četba pro široké vrstvy, označuje se jako kalendář také žánr lidového čtení

4 Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec Kolik máme měsíců v roce + přiřaď barvu

5 Leden je podle kalendáře první měsíc v roce má 31 dní
český název měsíce pochází od slova led – měsíc ledu původně byl tento měsíc ve východní Evropě označován jako měsíc vlka Pranostiky: Hojný sníh v lednu, málo vody v dubnu. Leden studený, duben zelený. Suchý leden, mokrý červen.

6 Únor je podle kalendáře druhý měsíc v roce
má 28 dní, v přestupném roce má 29 dní třikrát v historii měl únor i 30 dní český název měsíce vysvětlují jazykovědci tím, že se v tuto dobu při tání ledu ponořují ledové kry na řekách (únor = nořiti se). Pranostiky: Únor bílý - pole sílí. V únoru sníh a led - v létě nanesou včely med. Jestli únor honí mraky, staví březen sněhuláky.

7 Březen je podle kalendáře třetí měsíc v roce má 31 dní
český název měsíce pochází z rašení bříz a začátek březosti zvířat v období kolem 21. března nastává jarní rovnodennost slunce při svém zdánlivém ročním pohybu protíná světový rovník - přechází z jižní polokoule na severní Pranostiky: Březen – za kamna vlezem. V březnu prach a v dubnu bláto - sedlákovi roste zlato. V březnu prach - jistý hrách.

8 Duben je čtvrtý měsíc kalendáře v roce má 30 dní
slovo pochází ze slova dub první dubnový den se nazývá apríl už od 16. století je apríl spojen s různými žertíky a drobnými zlomyslnostmi aprílové počasí označuje počastí nestálé, proměnlivé a používá se i tehdy, pokud se hovoří o proměnlivém a nestálém počasí v jiný čas. Pranostiky: Prší-li na 1. dubna, bývá mokrý máj. Je-li duben pěkný, bude květen ještě lepší. Hřmí-li v dubnu, konec mrazům.

9 Květen nebo také máj je pátý měsíc kalendáře v roce má 31 dní
už od 13. století je měsíc květen spojen s lidovými oslavami, např. stavění máje nebo pálení čarodějnic a je považován za měsíc lásky 1. května je mezinárodní svátek práce a druhou květnovou neděli se slaví svátek matek Pranostiky: Mokrý máj - v stodole ráj. Suchý květen - mokrý červen. Když se v máji blýská, sedlák si výská.

10 Červen je šestý měsíc kalendáře v roce má 30 dní
kolem 21. června začíná na severní polokouli léto Název je odvozován různě: viděli jeho původ v červenání ovoce a jahod v tomto měsíci, ale také od červenosti vůbec nebo od červů, kteří v tomto období dělají škody zvláště na ovoci někteří odvozují jméno měsíce od sbírání červce, hmyzu, ze kteréhož se vyrábělo barvivo. 1. června se slaví Mezinárodní den dětí Pranostiky: Červen studený - sedlák krčí rameny. Jestli červen mokrý bývá, obilí pak málo rodívá. Jak červen teplem září, takový bude i měsíc září.

11 Seznam použitých zdrojů
[online]. [cit ]. Měsíce v roce. Dostupné z WWW: < >. (únor, březen, duben, květen, červen) [online]. [cit ]. Leden-obrázek. Dostupné z WWW: < >. [online]. [cit ]. Leden-obrázek. Dostupné z WWW < [online]. [cit ]. Únor-obrázek. Dostupné z [online]. [cit ]. Únor-obrázek. Dostupné z [online]. [cit ]. Březen-obrázek. Dostupné z [online]. [cit ]. Březen-obrázek. Dostupné z [online]. [cit ]. Duben-obrázek. Dostupné z >. [online]. [cit ]. Duben-obrázek. Dostupné z >.

12 Seznam použitých zdrojů
[online]. [cit ]. Květen-obrázek. Dostupné z WWW [online]. [cit ]. Květen-obrázek. Dostupné z WWW WWW: < [online]. [cit ]. Červen-obrázek. Dostupné z WWW [online]. [cit ]. Červen-obrázek. Dostupné z WWW [online]. [cit ]. Pranostiky. Dostupné z WWW


Stáhnout ppt "Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Předmět : Výchova k občanství."

Podobné prezentace


Reklamy Google