Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Aneb jezero, které musíme zachránit

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Aneb jezero, které musíme zachránit"— Transkript prezentace:

1 Aneb jezero, které musíme zachránit
Aralské jezero Aneb jezero, které musíme zachránit

2 Kde se nachází Aralské jezero ?
Aralské jezero se nachází ve střední Asii rozkládá se mezi státy Kazachstán a Uzbekistán.

3 Největší problémy Aralské jezero bylo důležitým klimatickým regulátorem okolních pouštních a stepních oblastí, jeho vysychání výrazně změnilo klima celého regionu směrem k extrémnějším podmínkám. Přilehlé stepi se mění v poušť. Solný prach roznášený větrem, slané deště a slané mlhy obsahují škodlivé součásti umělých hnojiv a pesticidy (včetně DDT), které se používaly na plantážích. Ty samé škodliviny se nacházejí i v podzemní vodě. Voda ze studen kolem bývalého Aralského jezera je podle norem jedovatá. Mnoho studií prokázalo dramaticky zvýšený výskyt rakoviny, anémie, tuberkulózy a dětskou úmrtnost až 9 %. A také klesají výnosy bavlny. Průměrná délka života v okolí Aralského jezera je 59,5 roku.

4 Důvod zkázy Aralského jezera
V roce 1954 začali Sověti realizovat plán zúrodnění půdy. Hlavní úkol byl z pouští udělat světové centrum pěstování bavlny. Na řekách byly vystavěny zavlažovací kanály, které rozváděli vodu do vyprahlé země, ale ta voda byla zdrojem pro jezero.

5 Smutná fakta Jezero ztratilo do roku % objemu vody, 2/3 rozlohy a 22 metrů nadmořské výšky. Slanost stoupla až 12 krát. Hladina vody ustoupila od břehu o 150 km a nechala za sebou km² mořského dna. Každoročně z něho větry odnášejí do okolí asi 150 tisíc tun soli a písku.

6 Vyhlídky do budoucna Celá jižní část by měla vyschnout do roku 2020, pokuď se nic nezmění. Jezero na severu má v posledních letech šanci na záchranu, protože vláda přistavila přehradu mezi severním jezerem a jihem. V roce 2006 vzrostla hladina Severního Aralského jezera z 30 na 38 metrů. Poklesla slanita vody. Pod vyschlým jezerem se našla ložiska ropy.

7 Návrhy na řešení Philip Micklin, emeritní profesor geografie, navrhl možné řešení. Vláda by se podle něj měla pokusit nejprve o záchranu západní části jezera, přičemž by obětoval východní část. Postavila by se mezi nimi hráz se stavidlem, která umožní regulovat odtok ze západní části do východní.

8 Tady býval kdysi břeh Aralského jezera
Tady býval kdysi břeh Aralského jezera. Teď je jezero 100 kilometrů daleko.

9 Děkuji vám za pozornost, a doufám že jsem vám Aralské jezero alespoň trochu přiblížil
Aleš Kolaja

10

11


Stáhnout ppt "Aneb jezero, které musíme zachránit"

Podobné prezentace


Reklamy Google