Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cyklista a chodec.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cyklista a chodec."— Transkript prezentace:

1 Cyklista a chodec

2 Cyklista i chodec jsou účastníky silničního provozu, proto musí dodržovat předpisy, značky, doporučení a nařízení.

3 Jak se chovat na pozemních komunikacích?
1.Cyklista i chodec se musí chovat ukázněně, aby nikoho a nic neohrožovali. 2. Řídit se pravidly provozu na pozemních komunikacích a pokyny policisty. 3. Řídit se světelnými, někdy i doprovodnými akustickými signály a dopravními značkami.

4 Chodec Musí užívat především chodník nebo stezku pro chodce.
Kde není chodník, chodí se po levé krajnici vozovky. Chodci smějí jít po krajnici nejvýše dva vedle sebe. Na nebezpečných nebo špatně viditelných místech mohou jít chodci pouze za sebou. Tam, kde je přechod pro chodce nebo semafor, musí chodec přecházet pouze v těchto místech. Jakmile vstoupí chodec na přechod, nesmí se zde bezdůvodně zdržovat. Chodec nesmí překonávat zábradlí nebo jiné zábrany na vozovce.

5 Kdo přechází vozovku správně a kdo špatně?

6 Cyklista Na vozovce se jízdním kolem jezdí po pravém kraji silnice.
Je-li zřízen jízdní pruh pro cyklisty nebo stezka pro cyklisty, je cyklista povinen jich užít. Cyklisté smějí jet jen jednotlivě za sebou. Cyklista mladší 18 let je povinen za jízdy použít ochrannou přilbu. Dítě mladší 10 let smí na silnici, jet pouze v doprovodu osoby starší 15 let. Cyklista nesmí jet bez držení řídítek nebo se držet jiného vozidla.

7 světlomet s bílým světlem svítícím dopředu a zadní svítilnu se
Cyklista je povinen za snížené viditelnosti mít za jízdy rozsvícen světlomet s bílým světlem svítícím dopředu a zadní svítilnu se světlem červené barvy nebo přerušovaným světlem červené barvy.

8 Řekni, je toto kolo správně vybavené?

9 Co všechno musí na kole být.

10

11 Jak vypadala kola dříve.

12 A co oblečení?  I to je při jízdě na kole, či chůzi, velmi důležité. Nejlepší a (pro všechny nemotorizované účastníky silničního provozu) nejbezpečnější oblečení je bezesporu reflexní vesta či alespoň oblečení s reflexními prvky. Ty jsou totiž i ve tmě díky světlům auta vidět až na 200 metrů. Pokud reflexní vestu nemáme, stačí použít na ruku nebo nohu reflexní pásku. Nepoužívat tmavé oblečení, je totiž ve tmě po osvětlení autem vidět pouze na 20 metrů.

13 Reflexní oblečení

14 Použité zdroje:

15 http://www. google. cz/imgres. imgurl=http://kolari. olomouc

16 http://www. google. cz/imgres. imgurl=http://www. zemedelske-potreby

17 http://www. google. cz/imgres. imgurl=http://www. reflexni-obleceni


Stáhnout ppt "Cyklista a chodec."

Podobné prezentace


Reklamy Google