Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mnohačetné inteligence Jak se nejlépe učím!

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mnohačetné inteligence Jak se nejlépe učím!"— Transkript prezentace:

1 Mnohačetné inteligence Jak se nejlépe učím!
Dotazník Zpracovala Mgr. Jana Čadová Zpracovala:

2 Zpracovala: cadova.jana@jazykovaskola.cz
„ Děti se lépe učí a lépe si pamatují, jestliže zapojí všechny svoje smysly“ (Gardner) Koncepce učebnic Primary Colours Cambridge University Press vychází z teorie mnohačetné inteligence (Gardner): Zpracovala:

3 aby ses opravdu naučil to, co chceš nebo to, co potřebuješ?
Učíš se tak, aby ses opravdu naučil to, co chceš nebo to, co potřebuješ? Učitelé se tedy musí ptát: Zpracovala:

4 Zpracovala: cadova.jana@jazykovaskola.cz
Přečtěte si následující tvrzení a rozhodněte se, jestli o vás platí. Zpracovala:

5 Zpracovala: cadova.jana@jazykovaskola.cz
Každé tvrzení zkuste ohodnotit počtem bodů 0, 1 nebo 2. Napište: 0, pokud silně nesouhlasíte 2, pokud naopak silně souhlasíte 1, pokud se vidíte někde uprostřed Tabulka: Zpracovala:

6 Zpracovala: cadova.jana@jazykovaskola.cz
S paní učitelkou se domluvte, jestli budete vyplňovat písemný dotazník nebo si vytvoříte graf, do kterého budete zapisovat. Graf může vypadat třeba takto: Zpracovala:

7 Zpracovala: cadova.jana@jazykovaskola.cz

8 Můžete postupovat takto:
Pomocí kružítka vytvořte malou kružnici o poloměru 1cm a postupně přidávejte další, vždy o 1 cm větší, až získáte 12 soustředných kružnic. Pak je rozdělte na 8 výsečí a popište Vzniklý vzor můžete nakopírovat nebo si udělejte každý svoji mapu. Zpracovala:

9 Zpracovala: cadova.jana@jazykovaskola.cz
Až budete odpovídat na otázky, můžete políčka vybarvovat přímo do mapy. Maximálně můžete vybarvit všech 12 políček. Pokud se vám nelíbí kružnice domluvte se na jiném tvaru. Zpracovala:

10 Zpracovala: cadova.jana@jazykovaskola.cz
Pamatujte si: Vybarvujte nebo číslujte jen podle pravdy. Domluvte se, jaké barvy použijete, abyste všichni vybarvovali stejně. Nejde o to mít všechna políčka vybarvená, ale vybarvit SEBE podle skutečnosti. Zpracovala:

11 Zpracovala: cadova.jana@jazykovaskola.cz
Neopisujte Všechny obrázky (mapy) jsou správně – jsi to právě Ty! Výsledná mapa vám napoví, jak se nejlépe učit. Znáte slovíčko SMART? – znamená chytrý! Zpracovala:

12 Zpracovala: cadova.jana@jazykovaskola.cz
Nejprve si tvrzení přečtěte, pokud něčemu nerozumíte, požádejte o vysvětlení, abyste všemu správně rozuměli Zpracovala:

13 Lingvistická inteligence word smart
1 Rád/a čtu knihy, časopisy a noviny 2 Považuji se za dobrého čtenáře 3 Rád/a vyprávím vtipy a příběhy 4 Snadno si zapamatuji jména lidí 5 Rád/a přeříkávám jazykolamy 6 Ve svém mateřském jazyce mám dobrou slovní zásobu Zpracovala:

14 Logicko-matematická inteligence number smart
1 Často v hlavě propočítávám věci 2 Jsem zdatný/zdatná šachista/šachistka 3 Rád/a třídím věci 4 Mám rád/a hry s čísly 5 Rád/a hraji na počítači 6 Často se vyptávám, jak věci fungují Zpracovala:

15 Interpersonální inteligence people smart
Děláme-li něco společně, často se postavím do čela skupiny 2 Rád/a se bavím s kamarády/kamarádkami 3 Často kamarádům/kamarádkám pomáhám 4 Kamarádi/kamarádky se mi často svěřují se svými problémy 5 Mám spoustu kamarádů 6 Chodím do několika kroužků/klubů Zpracovala:

16 Intrapersonální inteligence myself smart
1 Do kina chodím raději sám/sama 2 Studovat do knihovny chodím sám/sama 3 Mohu vyjmenovat pár věcí, které ovládám 4 Rád/a trávím čas sám/sama 5 Moji kamarádi některé mé činnosti považují za divné 6 Umím se poučit ze svých chyb Zpracovala:

17 Hudební inteligence music smart
1 Umím broukat melodie spousty písniček 2 Jsem dobrý zpěvák/zpěvačka 3 Hraji na hudební nástroj nebo zpívám ve sboru 4 Poznám v melodii falešný tón 5 Často si rytmicky poklepávám 6 Často si zpívám písničky Zpracovala:

18 Prostorově vizuální inteligence picture smart
1 Snadno se orientuji v mapách 2 Baví mě umělecké činnosti 3 Dobře kreslím 4 Video a obrazy mi usnadňují získávání informací 5 Mám rád/a knihy s ilustracemi 6 Těší mě hra s Puzzle Zpracovala:

19 Tělesně-kinestetická inteligence body smart
1 Je pro mě těžké sedět delší dobu bez pohybu 2 Lehce přesně napodobuji, co jiní lidé dělají 3 Jsem zručný/zručná v práci se dřevem, tvoření věcí, šití 4 Jsem dobrý sportovec/dobrá sportovkyně 5 Těší mě pracovat rukama, např.modelování z hlíny 6 Baví mě tělesná cvičení Zpracovala:

20 Naturalistická inteligence nature smart
1 Trávím hodně času venku 2 Rád/a naslouchám zvukům v přírodě, např.zpěvu ptáků 3 Umím pojmenovat rostliny i zvířata 4 Poznám jedovaté a jedlé houby a také jedovaté hady 5 Baví mě pozorovat rostliny nebo sbírat kameny 6 Sám/sama pěstuji květiny na zahradě nebo v květináčích Zpracovala:

21 Zpracovala: cadova.jana@jazykovaskola.cz
Porovnejte svoji mapu s mapou, která je na dalším snímku. Zpracovala:

22 Zpracovala: cadova.jana@jazykovaskola.cz

23 Zpracovala: cadova.jana@jazykovaskola.cz
Jsou stejné? Ne? V čem se liší? Který ze spolužáků má nejpodobnější mapu? Souhlasíte s výsledkem? Jaké aktivity vás opravdu baví? Zkuste udělat souhrnnou mapu pro celou třídu. Která barva převažuje? Jaké činnosti vás budou nejvíc bavit? Zpracovala:

24 Zpracovala: cadova.jana@jazykovaskola.cz
Pamatujte si: Postupným učením se bude vaše mapa měnit. Zkuste si na stejné otázky odpovědět za rok a mapy porovnejte. Zpracovala:

25 Zpracovala: cadova.jana@jazykovaskola.cz
„Většina lidí je schopná ve vhodných podmínkách rozvinout kteroukoli svou inteligenci na relativně vysokou úroveň. Výhoda Ideální příležitosti, magazín HN 23/09; text Malcolm Glandwell, Bloomberg, profimedia.cz, ČTK, nakl. Dokořán Malcolm Glandwell v roce 2005 tařazen mezi 100 nejvlivnějších lidí světa: Bod zlomu – O malých příčinách s velkými následky 2000; Jak myslet bez přemýšůení 2005; Mimo řadu – tajemnství úspěchu 2008; Mistři a hudlaři hudebníci: nejlepší 20letzí; průměrní – 8 000; budoucí učitelé 4 000; - neobjevili žádný přirozený talent!!! Virtuoza osd hudlaře odlišuje ochota a vůle tvrdě pracovat Neučíme pouze fakta, ale i způsob, jak se vzdělávat, jak najít a používat vlastní studijní strategie Zpracovala:

26 Zpracovala: cadova.jana@jazykovaskola.cz
Pokud máte další otázky kontaktujte: Zpracovala:


Stáhnout ppt "Mnohačetné inteligence Jak se nejlépe učím!"

Podobné prezentace


Reklamy Google