Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitalizace výuky Příjemce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitalizace výuky Příjemce"— Transkript prezentace:

1 Digitalizace výuky Příjemce
Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy 1/1.1 Předmět Fyzika Téma Archimedův zákon Ročník sedmý Autor Jakub Dušek

2 Archimedův zákon 7. třída

3 Opakování, zkoušení Vypočti, jakou plochu má ocelový nosník potopená v 5 m v řece, jestliže na něj působí hydrostatická síla 105kN. S = ……(m2) Fh = 105kN = N g = 10N/kg ς = 1000 kg /m3 h = 5m S = Fh : (h * g * ς) S = : (5*10*1000) = : 50000 S = 2,1m2

4 Motivace Video plující lodi

5 Problémová otázka Jak je možné, že plaveme?
Jak to, že plave loď a nepotopí se, dřevěná deska, polystyren? Existuje totiž síla, která je nadnáší, nazývá se vztlaková síla.

6 Problémová otázka Jak je ale možné, že malý hřebík klesne ke dnu a několikanásobně větší a těžší dřevěná kláda plave na hladině? To si řekneme v další části hodiny.

7 Pokus Důkaz, že existuje vztlaková síla.
Akvárium s vodou, závaží, siloměr.

8 Výklad Na každé těleso, které ponoříme do kapaliny, působí hydrostatický tlak ze všech směrů. Z bočních směrů se účinky jeho působení vyruší. Protože ale závisí na hloubce, hydrostatický tlak, který působí na těleso ze shora a ze spodu nejsou stejné. Tlak působící ze spodu je vždy větší – tím vzniká vztlaková síla.

9 Výklad - pokračování Proč ale některé těleso klesá ke dnu a jiné stoupá? Protože na všechna tělesa, i když jsou ponořená do vody, působí ještě shora síla gravitační. Pokud je vztlaková větší, těleso stoupá, pokud jsou stejné, říkáme, že těleso plove, pokud je větší gravitační, těleso klesá ke dnu. Definice je ale jednodušší.

10 Zápis – Vztlaková síla Vztlaková síla vzniká tím, že na ponořené těleso působí shora i ze spodu hydrostatický tlak, protože závisí na hloubce, je ten ze spodu vždy větší. Jejich rozdíl tvoří vztlakovou sílu. Definice: Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno vztlakovou silou, která se rovná tíze (Fg) kapaliny tělesem vytlačené.

11 Co se může s tělesem v kapalině stát?
Název: vztlaková síla Značka: Fvz Jednotka: N Co se může s tělesem v kapalině stát? Potopí se – těleso má větší hustotu než kapalina, vztlaková síla je menší než gravitační Bude se vznášet – těleso má stejnou hustotu jako kapalina, síly jsou vyrovnané Vyplave – těleso má menší hustotu než kapalina, vztlaková síla je větší než gravitační

12 Četba Učebnice str Loď


Stáhnout ppt "Digitalizace výuky Příjemce"

Podobné prezentace


Reklamy Google