Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.16 Název pro školu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.16 Název pro školu:"— Transkript prezentace:

1 Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.16 Název pro školu: EU PŘ 16 Název materiálu: Moře a oceány Autor: Mgr. Petra Bainarová Vzdělávací obor: Přírodopis Anotace: Prezentace slouží jako opakování ekosystému moře a oceány. Je možné ji zařadit na konci hodiny k procvičení učiva. Žáci si zopakuji tento ekosystém a to převážně živočichy, kteří zde žijí a jejich zařazení do kmenů a tříd. Klíčová slova: Moře, oceán, žahavci, paryby, měkkýši, členovci, ryby, savci Druh učebního materiálu: prezentace v aplikaci PowerPoint Očekávaný výstup: Žák se orientuje v klíčových slovech, pozná živočichy, kteří žijí v ekosystému moře a oceány, dovede je taxonomicky zařadit. Věková skupina: 12-13 let Ověřeno dne: Třída: VII. B, 19 žáků, 13 chlapců, 6 dívek, SVP 0, 0 chlapci, 0 dívky

2 Moře a oceány opakování
Obr.1 Maledivy v Tichém oceánu

3 Seřaď světové oceány od největšího po nejmenší
Atlantik, Pacifik, Jižní a Severní ledový oceán, Indický oceán 1. 2. 3. 4. 5.

4 Zkontroluj si své odpovědi:
1. Tichý oceán - Pacifik 2. Atlantský oceán - Atlantik 3. Indický oceán 4. Jižní oceán (jižní ledový oceán) 5. Severní ledový oceán

5 Dopiš do tabulky kmen a třídu:
Název organismu Kmen Třída 1. Humr evropský 2. Talířovka ušatá 3. Korál červený 4. Makrela obecná 5. Treska obecná 6. Žralok bílý 7. Kareta obrovská 8. Velryba grónská 9. Chobotnice pobřežní 10. Ústřice jedlá

6 Správné řešení: Název organismu Kmen Třída 1. Humr evropský Členovci
Korýši 2. Talířovka ušatá Žahavci Medúzy 3. Korál červený Korálnatci 4. Makrela obecná Obratlovci Ryby 5. Treska obecná 6. Žralok bílý Paryby 7. Kareta obrovská Plazi 8. Velryba grónská Savci 9. Chobotnice pobřežní Měkkýši Hlavonožci 10. Ústřice jedlá Mlži

7 Poznáš podle fotky, o které zvíře se jedná?
Obr.2 Obr.3

8 Obr.4 Obr.5 Obr.6

9 Obr.7 Obr.8

10 Obr.9 Obr.10

11 Řešení: Tuňák obecný Losos obecný

12 Ostranka jaderská Perlotvorka mořská Srdcovka jedlá

13 Delfín skákavý Keporkak

14 Hvězdice růžová Kreveta mořská

15 Odpověz na otázky: 1. Ze které ryby se dělají k jídlu tzv. „filety“?
Obr.11 1. Ze které ryby se dělají k jídlu tzv. „filety“? 2. Které organismy tvoří v mořích základ potravního řetězce? 3. Jak loví svou potravu chobotnice? 4. Jakou zvláštnost mají žahavci? 5. Kde se rozmnožují lososi?

16 5. Lososi táhnou kvůli rozmnožování (tření) do sladkých vod – Kanada.
Správné řešení: Obr.12 1. Treska obecná 2. Plankton – rostlinná část (řasy) a živočišná část (kryl – drobní korýši, prvoci…) 3. Kořist usmrcuje jedem, kterou si pak podává pomocí ramen k ústnímu otvoru. Vpustí do ní trávicí enzymy a kořist vysaje. 4. Na povrchu těla obsahují žahavé buňky, pomocí kterých loví svou kořist. 5. Lososi táhnou kvůli rozmnožování (tření) do sladkých vod – Kanada.

17 Použité internetové zdroje:
Obr.1: VERDIER, P.. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.2: ANATHEMA. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.3: FJELD, Hans-Peter. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.4: ZELL, H.. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.5: DESCOUENS, Didier. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.6: JEBULON. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.7: GELLER-GRIMM, Fritz. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.8: NASAS. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr.9: HILLEWAERT, H.. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Obr.10: NOAA. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.11, 12: [cit ]. Sada klipartů Microsoft Office


Stáhnout ppt "Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.16 Název pro školu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google