Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dobrovolnictví jako sociální služba, nebo příspěvek ke zdravotní péči?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dobrovolnictví jako sociální služba, nebo příspěvek ke zdravotní péči?"— Transkript prezentace:

1 Dobrovolnictví jako sociální služba, nebo příspěvek ke zdravotní péči?
PhDr. Jiří Tošner HESTIA, o.s.

2 1. Dobrovolnictví v organizacích
Obecně: Dobrovolnictví je svobodně zvolená činnost ve prospěch druhých, kterou poskytují občané bezplatně. V organizaci: Dobrovolník dává část svého času, energie a schopností ve prospěch činnosti, která je časově i obsahově vymezena. Dobrovolnictví je profesionálně organizováno, aniž by ztratilo svoji spontaneitu.

3 1. Dobrovolnictví v organizacích
Komunitní dobrovolnictví – založeno na vztazích Manažerské dobrovolnictví – založeno na profesionálním vedení: koordinátorů dobrovolníků dobrovolníků (např. dle zákona o dobrovolnické službě)

4 „Proč jsem se stal dobrovolníkem?
Jednou budu o berlích, na vozíčku a zapomnětlivý, budu potřebovat pomoc. Tím, že takovou pomoc poskytuji, získávám radost z uplatnění a důležitý pocit součásti lidského kolektivu.“ (dobrovolník Domova pro seniory, 70 let)

5 2. Dobrovolnictví jako sociální služba
Uplatnění dobrovolníků ve zdravotnickém zařízení je široké a stále se objevují nové možnosti jejich zapojení. Nejrozšířenější se stala pomoc dobrovolníků v přímém kontaktu s pacienty - dobrovolník v roli hosta, společníka. Dobrovolník přichází ze „zdravého světa“ a přináší pacientovi lidský kontakt, posiluje jeho duševní pohodu a cestu k uzdravení.

6 3. Dobrovolnictví jako součást komplexní péče
Dobrovolnictví je možné vykonávat tak, aby nenarušovalo léčebný provoz a zároveň aby doplňovalo práci odborného personálu a postupně se stalo součástí komplexní péče. Zásadou zůstává, že dobrovolník nemůže nahrazovat odbornou práci profesionála a neměl by být využíván k neprofesionálním pomocným pracím.

7 3. Dobrovolnictví jako součást komplexní péče
Dobrovolnictví v nemocnici záleží na dobrém porozumění jeho principu vedením i personálem Rozhodující je personál, který může nejlépe najít činnosti: vhodné pro dobrovolníka prospěšné pro pacienta usnadňující práci zdravotníkům

8 3. Dobrovolnictví jako součást komplexní péče
Bariéry dobrovolnictví: probíhající personální či organizační změny nepřesná informovanost a mýty o dobrovolnictví obavy personálu z „pracovní konkurence“ nedostatečné porozumění vlastním kompetencím u personálu

9 3. Dobrovolnictví jako součást komplexní péče
Příležitosti dobrovolnictví: více času zdravotníků na odborné činnosti příspěvek ke zvyšování kvality péče převzetí garance nad dobrovolnickým programem ze strany zdravotnického zařízení

10 Dobrovolník je laický a neformální, ale velmi pozorný hodnotitel celkové atmosféry v organizaci, a tedy sekundárně i kvality péče. (postřeh dobrovolníka)

11 HESTIA občanské sdružení
Metodické a vzdělávací centrum Národní dobrovolnické centrum Na Poříčí 12, Praha 1 tel.: fax:


Stáhnout ppt "Dobrovolnictví jako sociální služba, nebo příspěvek ke zdravotní péči?"

Podobné prezentace


Reklamy Google