Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Joseph Haydn rakouský hudební skladatel často označován jako

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Joseph Haydn rakouský hudební skladatel často označován jako"— Transkript prezentace:

1 Joseph Haydn rakouský hudební skladatel často označován jako
„ otec symfonie˝ nebo „ otec smyčcového kvarteta˝

2 Životopis J.Haydna Narodil se ve zcela chudé muzikantské rodině.
V osmi letech se stal zpěvákem chlapeckého sboru při chrámu sv. Štěpána ve Vídni. V sedmnácti letech ztratil svůj „andělský chlapecký hlas“ a byl ze sboru vyloučen. Deset let se pak protloukal životem jako příležitostný muzikant a skladatel. Roku 1759 přijal místo kapelníka a divadelního ředitele u hraběte Josefa Morzina. Později byl 30 let dvorním kapelníkem ve službách hraběte Esterházyho. Dvakrát navštívil Anglii, byl mu udělen čestný doktorát oxfordské univerzity za hudbu. Pro svou přátelskou povahu byl nazýván též Papá Haydn. Otcovský vztah k Haydnovi měl například W. A. Mozart.

3 Haydnova sázka Joseph Haydn se vsadil se svým mladým přítelem Mozartem, že zahraje každou jeho klavírní kompozici z listu. Wolfgang Amadeus napsal za pět minut skladbičku a Haydn se posadil sebejistě k pianu. Už po několika taktech se však zarazil. Mozart ve své skladbě požadoval, aby pravá ruka vzala velmi vysoký tón a levá naopak tón velmi hluboký a zároveň se měla zahrát jedna nota uprostřed klávesnice. Haydn se vzdal a podotkl, že by to přece nikdo nezahrál. Mozart mu ale bez meškání dokázal, že se mýlí. Zahrál „ nemožnou“ notu nosem.

4 Dílo Josepha Haydna zkomponoval : 104 symfonií Londýnské symfonie
( posledních 12 symfonií ) oratoria: Stvoření světa Roční doby 83 smyčcových kvartet Císařský kvartet ( melodie německé národní hymny ) 52 klavírních sonát 24 oper vokální, světská i církevní hudba

5 Velký šprýmař Haydn Sedmnáctiletý Haydn ustřihl zpěváčkovi stojícímu v řadě před ním povinný cůpek. Za tento vtip byl ze sboru svatoštěpánského dómu ve Vídni propuštěn. Joseph Haydn si zažertoval v poslední větě symfonie č. 45 – Na odchodnou. Jednou kníže Esterházy zapomněl dát hudebníkům dovolenou, aby jeli ke svým rodinám.Při uvedení tohoto díla zprvu hudebníci hráli jako obvykle, ale potom nástroje jeden po druhém umlkaly. Jeden hráč za druhým sbalil svůj nástroj, sfoukl svíčku a odešel ze sálu. Skladbu dohráli docela tiše do konce pouze dva houslisté. Kníže Esterházy narážku pochopil a poslal všechny domů. Skladatel občas provokoval své posluchače. Začalo mu prý vadit, že mnozí z pánů při odpoledních koncertech podřimují, vložil do melodie připomínající ukolébavku tak silný úder tympán, až mnozí přítomní téměř spadli ze židlí - symfonie č S úderem kotlů).

6 Haydn a Dolní Lukavice Když byl Haydn kapelníkem u hraběte Morzina, zajížděl s ním i do Dolní Lukavice v západních Čechách na hraběcí letní sídlo. Zde vznikla první Haydnova symfonie D dur „Lukavická“ . Haydn na dolnolukavickém zámku pobýval pravděpodobně čtyři roky. Každoročně se v Dolní Lukavici a v okolí konají Haydnovy hudební slavnosti.

7

8 „penzion Haydnův dům“ v Dolní Lukavici

9 „penzion Haydnův dům“ v Dolní Lukavici
byla slavnostně odhalena busta J. Haydna, který v Dolní Lukavici pobýval a komponoval.

10 Dolní Lukavice - zámek

11 Dolní Lukavice - zámek Na tomto zámku působil jako kapelník zámecké hudby u hraběte Morzina rakouský hudební skladatel Joseph Haydn.

12 Haydnovy hudební slavnosti
Mezinárodní hudební festival „Haydnovy hudební slavnosti“ jsou významnou kulturní událostí Plzeňského kraje. Konají se od roku 1993 v upomínku na působení tohoto skladatele jako kapelníka zámecké hudby hraběte Morzina na zámku v Dolní Lukavici.

13 Haydnovy hudební slavnosti se konají pravidelně ve druhé polovině měsíce září. Zpočátku byly v Dolní Lukavici a nejbližším okolí, postupně se rozšířily i do dalších zámků a kostelů jižního Plzeňska. plakát z jubilejního 20. ročníku HHS

14 Odpověz na otázky: 1. Jaké národnosti byl J.Haydn? 2. V kolika letech se stal zpěvákem v chlapeckém sboru při chrámu sv. Štěpána ve Vídni? 3. Čím byl Haydn u hraběte Morzina? 4. Kolik let byl dvorním kapelníkem u hraběte Esterházyho? 5. Který stát skladatel dvakrát navštívil? 6. Kolik napsal Haydn symfonií? 7. Jak se jmenuje kvartet, ve které zní melodie německé národní hymny? 8. Do které obce na jižním Plzeňsku zajížděl Haydn, když byl ve službě u hraběte Morzina? 9. Jak se také říká jinak Haydnově první symfonii D dur? 10. Co se každoročně koná v Dolní Lukavici a v jejím okolí?

15 Odpověz na otázky: 1. rakouské národnosti 2. v 8 letech 3. kapelníkem a divadelním ředitelem 4. 30 let 5. Anglii symfonií 7. Císařský kvartet 8. do Dolní Lukavice 9. Lukavická 10. Haydnovy hudební slavnosti


Stáhnout ppt "Joseph Haydn rakouský hudební skladatel často označován jako"

Podobné prezentace


Reklamy Google