Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ptáci parků a sídlištní zeleně.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ptáci parků a sídlištní zeleně."— Transkript prezentace:

1 ptáci parků a sídlištní zeleně

2 Vrabec domácí Řád: pěvci
Potrava: všežravci – ovoce, obilí, hmyz; mláďata krmí výhradně hmyzem Stálý Zajímavosti: je celosvětově rozšířený žije ve velkých hejnech zdržuje se téměř vždy u země vyhýbá se lesům staví velká neupravená hnízda ze všeho, co najdou mláďata nemají prachové peří v současnosti mizí z přírody Pohlavní dvojtvárnost: ano Vzhled:

3 samec Vrabec domácí samice

4 samice Samec nebo samice? samec

5 Hnízdo vrabce domácího

6

7 Holub domácí Řád: měkkozobí
Potrava: býložravec – semena, obilí, luštěniny, lesní plody; mláďata krmí holubím mlékem Stálý Zajímavosti: zdomácnělá forma holuba skalního chovaný pro maso i zábavu zdivočelí přemnožení holubi škodí ve městech i na polích žije v hejnech je výborný letec, má vynikající orientační schopnosti mláďata se líhnou nevyvinutá, rodiče je krmí holubím mlékem přes 1000 vyšlechtěných plemen Pohlavní dvojtvárnost: ne Vzhled:

8 Holub domácí

9

10

11

12 Mláďata holuba krátce po vylíhnutí Hnízdo holuba domácího

13 Hrdlička zahradní Řád: měkkozobí
Potrava: býložravec – semena, obilí, luštěniny, bobule i odpadky; mláďata krmí holubím mlékem Stálá Zajímavosti: tvoří trvalé páry, které se sdružují do hejn v ČR hojná, nepůvodní – z jižní a jihových. Asie neupravené hnízdo – kupa větviček ve městě se chovají krotce, nechají se krmit z ruky Pohlavní dvojtvárnost: ne Vzhled:

14 Hrdlička zahradní

15

16 Hnízdo hrdličky zahradní

17

18 Chocholouš obecný Řád: pěvci
Potrava: v létě – hmyz, drobní živočichové; v zimě – semena, hlavně obilí Stálý Zajímavosti: nenápadně zbarvený s chocholkou na hlavě na suchých travnatých plochách hnízdo je na zemi, výborně ukryté dovede napodobit různé zvuky dříve hojný, dnes ohrožený Pohlavní dvojtvárnost: ne Vzhled:

19 Chocholouš obecný

20

21 hnízdo chocholouše

22 Drozd zpěvný Řád: pěvci
Potrava: všežravec – hmyz, plži, bobule, semena tažný Zajímavosti: do ČR přilétá brzy na jaře, na přelomu února a března přezimuje ve Středomoří (Francie, Itálie) mají instinkt házet ulity s plži na kámen, až se ulity rozbijí a maso snědí – tzv. šnečí kovadliny samička staví velmi trvanlivé hnízdo (z rozžvýkaného dřeva) Pohlavní dvojtvárnost: ne Vzhled:

23 Drozd zpěvný

24

25 Hnízdo drozda zpěvného vyniká velkou trvanlivostí

26

27

28

29 Poštolka obecná Řád: dravci
Potrava: masožravec – hlodavci (hraboši, myši), hmyz Stálý Zajímavosti: nejběžnější dravec i ve městech třepetavý let na jednom místě (vyhlíží kořist) kořist usmrtí klovnutím do šíje loví dva až tři hlodavce denně nestaví hnízdo (jen hnízdní důlek) při nedostatku potravy samice přeruší sezení na vejcích – regulace počtu samice mláďatům porcuje ulovenou potravu (samec to neumí) Pohlavní dvojtvárnost: málo – samec je menší, má šedou hlavu Vzhled:

30 Poštolka obecná - samec

31 Poštolka obecná - samice

32 samice samec

33 samice samec Samec nebo samice?

34

35

36

37

38 Hnízdo poštolky obecné

39 Mládě poštolky obecné

40 Třepetavý let poštolky

41

42

43 Hýl obecný Řád: pěvci Potrava: býložravec – hlavně semena a pupeny, mláďata krmí i hmyzem a pavouky Stálý Zajímavosti: v korunách stromů, na zem slétá výjimečně v zimě tvoří hejna, létá na krmítka odchovaní člověkem jsou velmi přítulní zpívají na požádání, naučí se zazpívat melodii písničky Pohlavní dvojtvárnost: málo (samice je světlejší) Vzhled:

44 Hýl obecný

45 samec

46 samice

47 Samec nebo samice? samice samec

48

49

50

51 Sýček obecný Řád: sovy Potrava: masožravec – hlodavci (hraboši, myši), ptáci, hmyz Stálý Zajímavosti: menší sova jako všechny sovy umí otočit hlavu o 270° (nepohyblivé oči) aktivní v noci i ve dne samice neodletí z hnízda ani při vyrušení (lze na ni sáhnout) dříve hojný, dnes kriticky ohrožený lidé si dříve mysleli, že přivolává smrt Pohlavní dvojtvárnost: ne Vzhled:

52 Sýček obecný

53

54

55 Sýček a hraboš

56 Sýček na hnízdě

57

58

59 Sova pálená Řád: sovy Potrava: masožravec – hlodavci (hraboši, myši)
Stálý Zajímavosti: typický vzhled (snadno rozpoznatelná) jako všechny sovy má vynikající sluch vyvrhuje zbytky potravy (kosti, chlupy) zobákem ve formě válečkovitých vývržků má husté prachové peří, které jí umožňuje téměř neslyšný let nesnáší velké mrazy nestaví hnízdo, mláďata se líhnou postupně – starší při nedostatku potravy sežerou mladší v době hnízdění má jedna rodina spotřebu 100 myší za měsíc pokud se cítí ohrožená, lehne si na záda a kope nohama s drápy Pohlavní dvojtvárnost: ne Vzhled:

60 Sova pálená

61

62

63

64

65 Hnízdo sovy pálené

66 Jiřička obecná Řád: pěvci
Potrava: hmyzožravec – létající hmyz (mouchy, mšice, komáři, létající mravenci..) tažná Zajímavosti: menší než vlaštovka létá a potravu loví ve větší výšce než vlaštovky žije ve velkých koloniích hnízdo je zvenčí na budovách, ve tvaru uzavřené polokoule s vletovým otvorem hnízdo staví z hrudek bláta a slin, zevnitř ho vystýlají peřím a trávou Pohlavní dvojtvárnost: ne Vzhled:

67 Jiřička obecná

68

69

70

71 Hnízdo jiřičky obecné

72

73 Vlaštovka obecná Řád: pěvci
Potrava: hmyzožravec – létající hmyz malé a střední velikosti tažná Zajímavosti: tak přizpůsobená letu, že se neumí pohybovat chůzí po zemi při déletrvajících deštích trpí hlady žije ve velkých koloniích hnízdí uvnitř budov (stáje, chlévy) , hnízdo tvaru otevříné misky z hrudek bláta a slin, zevnitř ho vystýlají peřím a trávou z afrických zimovišť se v březnu vrací první samečci, kteří obsazují loňská hnízda v září odlétají do jižní a tropické Afriky, před odletem tvoří obrovská hejna Pohlavní dvojtvárnost: ne Vzhled:

74 Vlaštovka obecná

75

76

77

78 Mláďata vlaštovky

79

80

81

82 jiřička Kdo je kdo? vlaštovka

83 Zvonek zelený Řád: pěvci
Potrava: býložravec – pupeny, květy, semena, plody Stálý Zajímavosti: velmi hojný, častý v zimě u krmítek často hnízdí v hejnech mláďata krmí rozměklými semeny z volátek z hnízda neodnáší trus, vytváří z něj zídku na okrajích hnízda samec po dobu sezení samice na vejcích zpívá poblíž hnízda Pohlavní dvojtvárnost: samice je méně zelená, více do hněda Vzhled:

84 Zvonek zelený

85 Zvonek zelený - samec

86 Zvonek zelený - samice

87

88 Souboj samců

89 Mláďata zvonka

90

91 samice samec Samec nebo samice?

92 zvonek stehlík Kdo je kdo???

93 Kavka obecná Řád: pěvci
Potrava: všežravec –hmyz, žížaly, plži, ptačí vejce, obilí, brambory, plody i odpadky Stálý Zajímavosti: žijí v hejnech, na zimu se připojují k havranům dá se snadno ochočit je bystrá, umí napodobovat je chráněná (nelze ji odchytit z přírody a odnést si domů) ráda hnízdí na hradech, zříceninách, věžích modrostříbrné oči Pohlavní dvojtvárnost: ne Vzhled:

94 Kavka obecná

95

96

97

98 Hnízdo kavky

99 Havrani a kavky si pochutnávají na mrtvém bažantovi.
Kde je kavka? Havrani a kavky si pochutnávají na mrtvém bažantovi.

100

101 Pěnkava obecná Řád: pěvci
Potrava: býložravec – hlavně semena, také plody; pro mláďata loví hmyz Stálý/tažný: samci stálí, samice a mláďata - tažné Zajímavosti: samci jsou stálí, samice s mláďaty odlétají na zimu na jih ve městech ztrácí plachost, zobe i z ruky samci v zimě vytváří hejna spolu s vrabci a dalšími pěnkavami hnízdo bývá zvenčí maskované lišejníky Pohlavní dvojtvárnost: ano Vzhled:

102 Pěnkava obecná

103 Pěnkava obecná - samec

104 Pěnkava obecná - samice

105

106 Hnízdo pěnkavy

107

108 samec samice Samec nebo samice?

109

110

111 v hejnech; rozšířen po celém světě pohlavní dvojtvárnost;
potrava zajímavost vrabec domácí PĚVCI všežravec, mláďata krmí hmyzem stálý v hejnech; rozšířen po celém světě pohlavní dvojtvárnost; zvonek zelený semena v zimě častý v krmítkách pěnkava obecná býložravec mláďata krmí hmyzem ♂stálí x ♀ a ml. tažní výrazná pohlavní dvojtvárnost hýl obecný býložravec mláďata krmí i hmyzem dá se ochočit, výrazná pohlavní dvojtvárnost

112 velmi pevné hnízdo, šnečí kovadliny v hejnech; dá se ochočit
potrava zajímavost drozd zpěvný PĚVCI všežravec tažný velmi pevné hnízdo, šnečí kovadliny v hejnech; dá se ochočit kavka obecná stálá (někdy tažná) chocholouš obecný PĚPĚVCI VCI stálý V ČR téměř vyhuben; chráněný

113 noční :velké oči, tichý let; silně ohrožená sýček obecný
holub domácí MĚKKO ZOBÍ semena stálý mnoho plemen, např. poštovní holubi; v hejnech; přemnožení zdivočelí holubi škodí ve městech hrdlička zahradní stálá z Asie sova pálená SOVY myši, hraboši noční :velké oči, tichý let; silně ohrožená sýček obecný hmyz, myši, drobní ptáci loví v noci i ve dne; nebojácný

114 při lovu – třepetavý let
poštolka obecná DRAVCI hraboši, myši, hmyz stálá při lovu – třepetavý let vlaštovka obecná PĚVCI létající hmyz tažná v hejnech; na budovách hnízda z hlíny a slin dlouhý ocas ve tvaru V; hnízdo –miska jiřička obecná kulovité hnízdo

115 Mezi dravce žijící v městské zeleni patří …. (který pták).
Mezi sovy patří …. (2 příklady). 3) Semenožraví ptáci v městské zeleni jsou …. (3 příklady). 4) Hnízdo vlaštovek a jiřiček je z …. (čeho). Liší se ….. (popiš čím). 5) Ptáci ve městech, kteří jsou tažní jsou např. …. (3 příklady).

116 Ptáci městské zeleně, u kterých je pohlavní dvojtvárnost, jsou …
Ptáci městské zeleně, u kterých je pohlavní dvojtvárnost, jsou …. ( 2 příklady). Ptáci živící se drobnými obratlovci jsou …… (3 příklady). 3) Ptáci městské zeleně žijící v hejnech jsou například…… . 4) Mezi měkkozobé ptáky žijící ve městech patří …. (2 příklady).

117 Mezi pěvce městské zeleně patří ….
(kteří ptáci; 4 příklady). 2) Do mnoha plemen byl vyšlechtěn….. (který pták). Vysvětli, proč a jaký to má dnes dopad. 3) Létajícím hmyzem se živí …. (2 příklady ptáků). 4) Stálí ptáci žijící v městské zeleni jsou např. …. (4 příklady).


Stáhnout ppt "Ptáci parků a sídlištní zeleně."

Podobné prezentace


Reklamy Google