Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Státní symboly České republiky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Státní symboly České republiky"— Transkript prezentace:

1 Státní symboly České republiky
státní znak státní barvy státní vlajka prezidentská standarta státní pečeť státní hymna

2 Státní symboly Každý stát má své státní symboly.
Jsou to předměty, které si stát určuje, aby ho označovaly. Symboly vycházejí z tradic státu a každý stát reprezentují. Například symbolem královské moci byly korunovační klenoty.

3 Korunovační klenoty Karel IV. dal před svou korunovací zhotovit korunu českých králů. Byla použita při korunovaci 22 českých panovníků. Koruna je doplněna zlatou čelenkou, žezlem a jablkem. Korunovační klenoty jsou uloženy v komoře nad svatováclavskou kaplí chrámu svatého Víta. Celý soubor je národní kulturní památkou.

4 Co patří mezi státní symboly
Českých státních symbolů je celkem sedm: velký státní znak malý státní znak česká vlajka prezidentská standarta státní pečeť státní barvy (trikolóra) česká státní hymna.

5 Velký státní znak Je tvořen štítem se čtyřmi poli. Jednotlivá pole symbolizují historická území České republiky – Čechy, Moravu a Slezsko. V prvním a čtvrtém poli je vyobrazen český stříbrný dvouocasý lev se zlatou zbrojí a zlatou korunou. Ve druhém poli je na modrém podkladu umístěna moravská šachovaná orlice se zlatou korunou. Ve třetím poli se na zlatém podkladu nachází černá slezská orlice. Velký státní znak označuje budovy státních úřadů.

6 Malý státní znak Tvarem připomíná štít zakončený dole špičkou. Je tvořen jediným polem, v němž je umístěn na červeném podkladu stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou zbrojí a zlatou korunou. Malý státní znak se využívá pro razítka státních úřadů.

7 Státní barvy Státními barvami jsou bílá, červená a modrá.
Využívají se pro trikolóru, která vznikne tak, že se spojí tři stejně široké pruhy – bílý, červený a modrý.

8 Státní vlajka Skládá se z horního bílého pruhu a dolního červeného pruhu, do nichž je vsunut modrý klín. Ten zasahuje do poloviny šířky vlajky. Je to nejčastěji užívaný státní symbol. Vyvěšujeme ji při státních svátcích a jiných významných příležitostech.

9 Prezidentská standarta
Místo pobytu prezidenta je označováno vztyčením vlajky prezidenta republiky. Standarta je čtvercového tvaru s vyobrazením velkého státního znaku. Pod znakem je připojeno heslo Pravda vítězí.

10 Státní pečeť Písemnosti byly od středověku stvrzovány připojením pečetí. Každý český panovník měl vlastní pečeť. Již od 15. století se vyskytuje také pečeť Českého království. Dnes tvoří státní pečeť velký státní znak podložený lipovými ratolestmi. Okolo je umístěn nápis Česká republika. Pečeť je užívána k ověřování mezinárodních smluv. Opatruje ji prezident.

11 Státní hymna Hymnou České republiky je první sloka písně "Kde domov můj" z české hry Fidlovačka z roku Autorem textu je Josef Kajetán Tyl, autorem hudby František Škroup. Píseň se hned po prvním uvedení rozšířila po celé zemi. Státní hymna se hraje při významných státních a veřejných událostech. Vzdáváme jí čest tichem a uctivým postojem.

12 Zopakujeme si Které jsou státní symboly České republiky?
Vypište si je do svého sešitu. Některé si zakreslete. V týmu si zazpívejte hymnu České republiky. Zapište si, kde jste viděli velký a malý státní znak. Při jakých příležitostech se na naší škole vyvěšuje státní vlajka? Státní symboly mohou vhodným způsobem užívat také jednotliví občané. Jejich zneužití, například malování na různé předměty, je ovšem trestné.


Stáhnout ppt "Státní symboly České republiky"

Podobné prezentace


Reklamy Google