Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRAVÝ LEPT.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRAVÝ LEPT."— Transkript prezentace:

1 PRAVÝ LEPT

2 Pravý lept je dekorační technika patřící do drahé dekorace.
Provádí se naleptáním glazury kyselinou fluorovodíkovou. Dekor je plastický, vystouplý a lesklý. Okolí dekoru je matné.

3 Příprava výrobku Výrobek určený pro tuto dekoraci musí být kvalitní a čistý. Nanesení dekoru na výrobek se může provádět několika způsoby:

4 I. Vyrývání dekoru horkou jehlou Na výrobek se nanese ochranný kryt, většinou asfaltový lak. Výrobek musí být pokrytý úplně celý, včetně spodní části. Po zaschnutí se horkou jehlou vyryje zvolený motiv.

5 II. Dekor se nanáší ručně: a) razítkováním b) ocelotiskem c) sítotiskem

6 a) razítkováním Na čistý výrobek se nanese páska asfaltovým lakem. K pásce z asfaltového laku se přisazují razítka keramickou barvou, utřenou s tiskařskou fermeží.Ty se zapráší práškovým asfaltem. Po začištění se v sušárně při teplotě °C asfalt roztaje a vytvoří hladký povrch Po retušování se zbývající část výrobku zakryje krycím lakem.

7 b) ocelotiskem Izolační pasta, která se skládá ze směsi asfaltu, včelího vosku, kalafuny, tuku, a terpentýnu, se nanese na ocelotiskovou desku plastovou stěrkou. Po očištění se přiloží cigaretový papír a deska se vloží mezi dva kusy plsti a prochází lisem. Zde je proveden otisk. Papír se z desky sejme, rozstřihá a usadí na výrobek. Namočenou houbičkou ve vodě se vyhladí. Pasta přilne na výrobek a papír se sejme.

8 c) sítotiskem Izolační pasta se sítotiskem tiskne na obtiskový papír a pokryje se snímacím lakem. Motiv se přenese na výrobek a vyhladí se. Po usušení se výrobek ohřeje na 60°C. Po ochlazení se lak stáhne. Přenesený asfaltový motiv je čistý a po novém zahřátí a ochlazení dobře drží na výrobku.

9 Postup pokrytí asfaltem vybrání místa pro dekor
vypálené matné zlato nanesení dekoru vyleptaný dekor připravený dekor pro leptání

10 Leptání výrobku Místa na výrobku, která nemá být leptána, musí být dobře přikryta ochranným krytem. Leptání se provádí kyselinou fluorovodíkovou, která leptá porcelánovou glazuru. Probíhá buď: ponořením výrobku do kyseliny, nebo pomocí leptací kaše (směs se nanáší pouze na leptaná místa) Po vyleptání se výrobky omyjí vodou, terpentýnem, nebo petrolejem a saponátem.

11 Vyleptaný dekor

12 Zlacení výrobku Čistý vyleptaný výrobek se dekoruje zlatem.
Nejprve se nanáší štětcem, páskovací technikou, lesklé zlato. Po vypálení se přezlacuje zlatem matným. Vypaluje se na 800°C. Pro konečný efekt se matné zlato leští kotouči z ekologických vláken.

13 Dekor nanesený ručně štětcem

14 Ukázky

15

16 Poučení Tato dekorace je velmi drahá a vyžaduje přísné dodržování bezpečnostních předpisů. S kyselinou fluorovodíkovou může pracovat pouze osoba k tomu pověřená a řádně proškolená.

17 KONTROLNÍ OTÁZKY

18 Otázka Co je pravý lept?

19 Odpověď Pravý lept je dekorační technika prováděná naleptáním glazury.

20 Otázka Čím se provádí leptání výrobku ?

21 Odpověď Leptání se provádí kyselinou fluorovodíkovou.

22 Otázka Čím se pokrývá výrobek před leptáním ?

23 Odpověď Výrobek se pokrývá ochranným krytem- asfaltem.

24 Otázka Kdo může pracovat s kyselinou fluorovodíkovou?

25 Odpověď S kyselinou fluorovodíkovou může pracovat pouze pracovník k tomu pověřený a řádně proškolený.


Stáhnout ppt "PRAVÝ LEPT."

Podobné prezentace


Reklamy Google