Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KOUZELNÝ SVĚT NEJEN HARRYHO POTTERA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KOUZELNÝ SVĚT NEJEN HARRYHO POTTERA"— Transkript prezentace:

1 KOUZELNÝ SVĚT NEJEN HARRYHO POTTERA
Fantasy literatura pro děti a mládež

2 Fantasy je svět plný kouzel, čar a magie
Fantasy je svět plný kouzel, čar a magie. Prostřednictvím hrdinů z knih nebo filmů nám umožňuje prožít nejzajímavější dobrodružství. Tento žánr je založen na užití magie či jiných nadpřirozených prvků (bájné bytosti, démoni). Je příbuzný se sci-fi (žánr vymezený výskytem spekulativních teorií a přírodních jevů v díle. Děj bývá často zasazen do budoucnosti, vesmíru nebo alternativní historie .

3 Svět, ve kterém se fantasy odehrává, bývá často nazýván jako druhotný svět, je většinou nezávislý na našem , v některých případech ale bývá s našim světem nějak spojený (např. Letopisy Narnie).

4 Kde má fantasy svůj původ?
Jsou to pohádky, báje a mýty. Také sem patří středověké legendy a rytířské eposy. Klasické fantasy vzniklo v druhé polovině 19. století. Nejznámějším představitelem fantasy žánru je J. R. R. Tolkien, který se proslavil knihami Hobit a trilogií Pán prstenu.

5 Typické prostředí, ve kterém se fantasy odehrává, je inspirováno reálným starověkem a především středověkem.

6 Světem fantasy jsou inspirovány nejen knihy a filmy, ale také počítačové hry.
Do historických válečných her se začaly přidávat fantasy prvky. První takovou hrou byla Dungeons & Dragons. (českou obdobou této hry je Dračí doupě) Fantasy prostředí se objevuje i v dalších počítačových hrách, např. Warcraft, Heroes of Might and Magic.

7 Právě díky knihám můžeme co nejvíce popustit uzdu fantazii (literární popis nám umožňuje představit si vlastní pojetí fantasy světa), ve filmu jsou realizovány fantazie režiséra

8 NEJZNÁMĚJŠÍ PŘEDSTAVITELÉ
ŽÁNRU FANTASY

9 J. R. R. TOLKIEN narodil se v Oranžském svobodném státě – provincii JAR, zemřel v Anglii. Původem je jeho rodina ze Saska. Příjmení Tolkien je poangličtěnou verzí Tollkiehn, tj. německy Tolkühn, což znamená „šíleně smělý“ anglický spisovatel, filolog a univerzitní profesor. na oxfordské univerzitě působil jako profesor staré angličtiny, později jako profesor anglického jazyka a literatury. byl význačným jazykovědcem a znalcem staré angličtiny a severštiny. spolu s nejbližším přítelem C. S. Lewisem byl členem literárního diskusního klubu „Inklings“ (Tušitelé nebo Inkousťata) byl také zbožným katolíkem

10 Měl jednoho bratra, se kterým se kterým byli schopni hodiny zkoumat starý vodní mlýn a močál ve vsi, kde žili. Zážitky z dětství byly později zdrojem inspirace pro scenérie v jeho dílech. Jeho matka je oba učila a mladý John získával velké znalosti v botanice, v jazycích (uměl základy latiny). Ve čtyřech letech uměl již číst a brzy na to i psát. jeho celoživotní láska Edith Bratt, se kterou se přes různé překážky osudu oženil, byla předlohou pro postavu Lúthien z díla Sirmarillion. Měli 4 děti – 3 syny a dceru. Tolkien byl velmi milující otec, pro děti vytvářel pohádkové příběhy s ilustracemi /např. dobrodružství psíka Rovera, dobrodružství Toma Bombadila, historky o nezlomném darebákovi „Lepiči plakátů“ a každoroční dopisy od vánočního dědečka./

11 Zúčastnil se bojů v I. světové válce jako nadporučík u letectva
Zúčastnil se bojů v I. světové válce jako nadporučík u letectva. Nakazil se zákopovou horečkou, poté se již bojů aktivně neúčastnil a působil jak důstojník v zázemí. Po válce pracoval na Novoanglickém slovníku a později byl na oxfordské univerzitě jmenován profesorem anglosaštiny. Tolkien byl profesionálním lingvistou a jazyky a mytologie, které studoval, přímo ovlivňovaly jeho tvorbu, spousta jmen a názvů byla převzata ze severské mytologie. Sám vynalezl několik umělých jazyků, kterými hovořili hrdinové jeho děl, např. elfí jazyky quenijština a sindarština Díky hluboké znalosti anglosaštiny a staré norštiny hovořil Tolkien např. velšsky, galsky, francouzsky, italsky, španělsky, německy, litevsky nebo i rusky. v roce 1972 obdržel od královny Alžběty II Řád britského impéria a oxfordská univerzita mu udělila čestný doktorát z literatury.

12 DÍLO Dopisy dědy Mráze: dopisy, které psal každé Vánoce pro pobavení svých dětí. Psal je typickým třaslavým písmem vánočního dědečka. Tyto dopisy pak byly souhrnně vydány jako krátké příběhy. Hobit: toto dílo psal původně taktéž pro své děti, na naléhání svého bývalého studenta ji publikoval i veřejně. Kniha měla velký úspěch i mezi dospělými a stala se natolik populární, že si nakladatel vyžádal pokračování. Pán prstenu: rozsáhlý román, který vyšel ve třech svazcích, je proto mylně nazýván trilogií. Důvodem byl nedostatek papíru v poválečné Anglii, proto byl Tolkien nucen vydat ho postupně, s čímž příliš nesouhlasil. To sebou přineslo problém, jak nazvat další části. Román pojednává o věčném boji dobra se zlem. Základním úkolem dobra je zničit jeden prsten, který ve spojení se svým pánem Sauronem představuje děsivou ničivou sílu pro celou Středozem

13 PÁN PRSTENU Společenstvo prstenu: První část románu.
Dvě věže: Tolkien nikdy neprozradil, které věže měl na mysli Návrat krále: s tímto názvem moc nesouhlasil, měl dojem, že až příliš naznačuje jak kniha skončí. K napsání Pána prstenu potřeboval Tolkien deset let. Román se stal velmi oblíbeným u studentů, kruh jeho obdivovatelů se začal významně rozšiřovat. Zákazníky internetového knihkupectví byl v roce 1999 vyhlášen nejvýznamnější knihou 20. století. Když začal Tolkien psát první kapitolu Pána prstenu, myslel, že to bude především pohádka pro děti. Postupem času se děj stával temnějším a vážnějším. Celé dílo bylo několikrát zfilmováno, poslední díl byl dokonce natočen jako animovaný film. Naposledy Pána prstenu natočil režisér Peter Jackson jako velkofilm (také rozdělený na tři části) Podle Pána prstenu vznikaly a vznikají i počítačové hry.

14 SILMARILLION Dílo pojednávající o dějinách Tolkienem vymyšleného světa Ardy a zejména jeho kontinentu Středozemě. Kniha obsahuje základní informace o světě jeho příběhů a dějiny jeho nejstarších období. Román je nabitý spoustou jmen, neklade důraz na příběh, má spíše charakter kroniky. Celý Sirmarillion se skládá z pěti částí, pouze jeden díl nese název Sirmarillion, protože se přímo zabývá historií sirmarilů. Další části popisují dějiny světa, do kterých jsou Tolkienovy příběhy zasazeny. - Ainulindale, -         Valaquenta -         Quenta Sirmarillion -         Akallabeth O prstenech moci a třetím věku

15 DALŠÍ DÍLO: Písně pro filology: sbírka humorných básní Tolkiena a lidových písní. Nimralův list, Sedlák Jiljí z Oujezda: (vyšlo ve sbírce Pohádky) Kovář z Velké Lesné Vědecké dílo: Slovník středověké angličtiny O pohádkách (vysvětlení Tolkienovy filozofie fantasy, přednáška o povaze a smyslu pohádek) a spousta dalších esejí .

16 LEWIS CARROL vlastním jménem Charles Lutwidge Dodgson, pseudonym vznikl poangličtěním prostředního jména na podobu Lewis a poangličtěním latinské podoby jeho křestního jména anglický spisovatel, matematik, logik, učenec a fotograf má anglické a irské kořeny, pochází z rodiny, která je činná v armádě a anglikánské církvi narodil se jako třetí z jedenácti dětí jeho otec byl velmi aktivní a konzervativní duchovní anglikánské církve, ke které vedl i své děti, Charles k ní a k otcovým hodnotám měl velice rozporuplný vztah. V raném dětství učili Charlese samotní rodiče, zachoval se čtenářský deník, který svědčil o velkém čtenářském rozhledu stejně jako jeho sourozenci, i on trpěl koktavostí, která často ovlivňovala jeho společenský život. I přesto byl výborným bavičem, dobře zpíval a skvěle imitoval. Začal studovat na univerzitě v Oxfordu, ze které musel odejít po smrti své matky. později pracoval jako učitel matematiky byl znám jako uživatel marihuany, což mohlo ovlivnit jeho tvorbu

17 DÍLO V raném věku psal poezii a povídky, které s průměrným úspěchem posílal do různých časopisů. Velký uspěch slavil s romantickou básní Solitude (Osamělost), kterou jako první vydal pod svým pseudonymem.

18 ALENKA V ŘÍŠI DIVŮ Příběh pojednává o dívence Alence, která se pádem do králičí nory dostává do říše divů, kde se setkává se spoustou oživlých předmětů a bytostí, např. s Bláznivým kloboukem nebo Srdcovou dámou příběh, který původně vyprávěl malé dívence Alici Liddellové, když se s ní a jejími sestrami plavil na loďce. Alici se příběh tak líbil, že Carrola poprosila, jestli by jí jej nesepsal, aby si ho mohla číst sama. Později jej rozšířil a spolu s profesionálními ilustracemi Johna Tenniela byl vydán knižně. Později sepsal jeho pokračování: Za zrcadlem a co tam Alenka našla, které je temnější než Alenka v říši divů, zrcadlí se v něm totiž změny v autorově životě, smrt jeho otce ho vrhla do velkých depresí.

19 DALŠÍ DÍLO: Lovení Snárka: fantaskní „nesmyslná“ báseň o dobrodružstvích skupiny bizardních a neschopných tvorů a jednoho bobra, kteří vyrazili lovit zmíněného Snárka.

20 J. K. ROWLINGOVÁ 31. 7. 1965, Velká Británie
už od dětství psala příběhy (pohádka o nemocném králíčkovi) na vysoké škole studovala na nátlak rodičů francouzštinu, což považovala za životní chybu nápad na psaní příběhu kouzelnického učně dostala při cestě vlakem. Na cílové zastávce již měla vymyšlené hlavní postavy a dějovou linii. Přestěhovala se do Portugalska, kde se vdala a porodila dcerku. Posléze se vrátila do Anglie a začala sepisovat příběhy o HP. Psala je po kavárnách, údajně kvůli toho, že chtěla utéct z nevytopeného bytu, autorka sama toto popírá HP nechtěl nikdo vydat, většině nakladatelů připadal příliš dlouhý

21 PŘÍBĚHY KOUZELNÉHO CHLAPCE HARRYHO POTTERA
Sedmidílná sága, která vypráví o osudech chlapce z kouzelnické rodiny. Harry Potter si získal čtenáře na celém světě. Do češtiny Harryho přeložili bratři Pavel a Vladimír Medkové.

22 HLAVNÍ POSTAVY: Harry Potter Lord Voldemort Hermiona Grangeová
Ron Weasley Hagrid Albus Brumbál Severus Snape Minerva McGonagallová

23 DALŠÍ POSTAVY sourozenci Weasleyovi rodiče Weasleyovi teta Petunie
strýc Vernon Sirius Black Tonksová Remus Lupin Draco Malfoy Lucius Malfoy profesorka Trelawneyová profesorka Umbridgeová Neville Longbottom Cho Changová Cedric Diggory Pošuk Moody Lenka Láskorádová a další – kladné i záporné 

24 HARRY POTTER A KÁMEN MUDRCŮ
První z příběhů brýlatého chlapce s nachovou jizvou na čele. Harry vyrůstá v rodině své tety a netuší, že má kouzelnické schopnosti. Vše se změní, když jej o jeho 11. narozeninách navtštívil Hagrid – obr z Bradavic a sdělí mu, že je vše jinak než si Harry dosud myslel… Harry studuje v bradavické škole kouzel, získá nové přátele. Jeho nejlepšími kamarády jsou Hermiona a Ron. Bojuje se zlem, které ztělesňuje Voldemort – Harryho nepřítel.

25 HARRY POTTER A TAJEMNÁ KOMNATA
Druhý rok v Bradavicích. Harry se po prázdninách vrací do školy a netuší, že mu hrozí smrtelné nebezpečí. V Bradavicích se dějí prapodivné věci, při kterých tuhne krev v žilách. Harryho čeká další boj s Voldemortem.

26 HARRY POTTER A VĚZEŇ Z AZKABANU
Třetí rok studií v bradavické škole kouzel. Harryho čekají čím dál těžší boje se zlem. Kdo je záhadný vězeň v Azkabanu, který z tohoto vězení uprchl? Proč se vydal za Harrym?

27 HARRY POTTER A OHNIVÝ POHÁR
Harry se počtvrté vrací do Bradavic. Jeho jizva ho pálí čím dál víc…. Zúčastní se boje o Ohnivý pohár, netuší, že to není jen obyčejné sportovní klání, ale boj na život a na smrt. Život je krutý i v Bradavicích….

28 HARRY POTTER A FÉNIXŮV ŘÁD
Pátý ročník kouzelnických studií. Všem nastávají kruté časy... Zlo neznamená jen lord Voldemort, ale také jeden člen učitelského sboru. Harry a jeho přátelé mají co dělat, aby vše zvládli.

29 HARRY POTTER A PRINC DVOJÍ KRVE
Harryho šestý rok v Bradavicích. Zlo je záludné a skrývá se, jak nejdéle to jde. Životy všech jsou ohroženy, zlo se stupňuje a Voldemortova síla i krutost je větší.. Kdo je princ dvojí krve?

30 HARRY POTTER A RELIKVIE SMRTI
Posedmé a naposled v Bradavicích, ale studium se nekoná… Boj Harryho a jeho přátel proti Voldemortovi vrcholí. Poslední a nejsmutnější díl ságy o Harrym. Co se stane s Harrym a jeho přáteli když dospějí?

31 V současné době autorka další pokračování příběhů Harryho Pottera neplánuje.
Napsala povídku, jejíž děj předchází příběhu HP. Prodej z ní šel na charitu.

32 EOIN COLFER Irský spisovatel narodil se 14. 5. 1965 ve Wexfordu.
Vyrůstal s rodiči a čtyřmi bratry. Už na základní škole začal psát příběhy, např. o Vikinzích. Své spolužáky nutil, aby se za Vikingy převlékali  V psaní úspěšně pokračoval i v dospělosti, proslavily ho knihy o Artemisu Fowlovi

33 DÍLO: Seznam přání Artemis Fowl Artemis Fowl: Operace Arktida
Artemis Fowl: Věčná šifra Akta Fowl Artemis Fowl: Opalin podraz Artemis Fowl a ztracený ostrov Supervědátor Legenda o pistolnici Murphyové

34 ARTEMIS FOWL Artemis Fowl je nadprůměrně inteligentní čtrnáctiletý chlapec. Pochází z bohaté zločinecké rodiny, jeho otec je považován za mrtvého, matka se zhroutila a o Artyho se stará jeho osobní strážce Butler. Artemis vymyslí geniální plán na získání zlata. Jeho teorie se potvrdí, když najde vílu, která žije na povrchu Země a vymámí z ní knihu – bibli Národa skřítků.

35 PHILIP PULLMAN Narozen v roce 1946 ve Velké Británii.
Dětství strávil v Británii, v Zimbabwe a v Austrálii Více než dvacet let působil jako učitel na středních školách. Napsal přes dvacet knih, největší věhlas mu přinesla trilogie Jeho temné esence.

36 DÍLO: Zlatý kompas první díl trilogie.
vypráví o dvanáctileté dívce Lyře, která žije na univerzitní koleji. Jednoho dne se schová v kuřáckém salonku a je svědkem pokusu o otravu jejího strýčka. Důsledky toho činu ji zavedou až daleko na sever, kam se vydá hledat kamaráda Rogera a děti, které se záhadně ztratily. Na cestách se seznamuje s medvědím psancem Iorkem, se vzuchoplavcem Scoresbym a půvabnou královnou divoženek Serafinou Pekkalou. Velkým pomocníkem je Lyře alethion – neboli zlatý kompas, který umí odpovědět na každou otázku. Lyra se s ním musí ale nejprve naučit zacházet.

37 V roce 2007 byl Zlatý kompas zfilmován
V hlavních rolích se představili: Nicole Kidman, Daniel Craig, Dakota Blue Richards a další.

38 Jedinečný nůž, Jantarové kukátko
v druhém díle se setkáváme s Willym, který hledá svého otce. Náhodou objeví průchod do jiného světa a tam se setkává s Lyrou. Lyra zde pátrá po tajemství záhadného Prachu a Will se stává majitelem dokonalého nože, s jehož pomocí může procházet mezi světy. Obě děti se chystají na největší bitvu všech dob, která je čeká. Ve třetím díle musí Will najít Lyru, kterou její matka drží omámenou v odlehlé jeskyni. Vydávají se pak na cestu do říše mrtvých, kde se setkávají se svými blízkými a dokonce si potřásají rukou s vlastní smrtí. Pořád bojují s Vrahouny, zjišťují, že nad nimi stojí ještě ukrutný a zlý anděl, na kterého jim však síly už nestačí. K dětem se tedy přidávají i rozhádaní Lyřini rodiče.

39 C. S. LEWIS Narodil se v Belfastu (Severní Irsko) Znám byl pod přezdívkou Jack. Začal si tak říkat jako malý chlapec. Proslavil se sérií knih o bájné zemi Narnii – Letopisy Narnie Byl blízkým přítelem J.R.R. Tolkiena. Byl fascinován zvířaty, kterým byly přisuzovány lidské vlastnosti a jednání a také severskými ságami. Miloval přírodu Účastnil se bojů v I. světové válce, v jedné bitvě byl raněn. Zemřel na selhání ledvin a výročí jeho smrti si Angličané připomínají každoročně v církevním kalendáři anglikánské církve.

40 DÍLO Poutníkův návrat Kosmická trilogie Letopisy Narnie
Několik dalších knih s křesťanskou tématikou

41 LETOPISY NARNIE Celý komplet obsahuje sedm dílů.
Pojednávají o dobrodružství několika dětí, které se dostanou do fantastické země Narnie, kde žijí mluvící zvířata a vládne zlá Bílá čarodějnice.

42 Lev, čarodějnice a skříň: děti Petr, Zuzana, Edmund a Lucie, evakuované za 2. světové války na venkov, náhodou objeví starou skříň a projdou jí do Narnie. Tam s pomocí lva Aslana, ztělesňujícího svrchované dobro, vymaní zemi z krutovlády Bílé Čarodějnice a stávají se tam králi a královnami. Princ Kaspian: Petr, Zuzana, Edmund a Lucie se vrací po roce do Narnie, kde mezitím uběhlo asi 1000 let. Pomáhají princi Kaspianovi získat zpět trůn, který uchvátil jeho strýc Miraz, a obnovit práva mluvících zvířat

43 Plavba jitřního poutníka: Edmund a Lucie se naposledy vracejí do Narnie, s nimi i jejich zpočátku zkažený bratranec Eustác, který se napraví. Pomáhají Kaspianovi při hledání sedmi ztracených pánů, přátel jeho otce. Stříbrná židle: Eustác a jeho spolužačka Julie jsou přivoláni do Narnie, aby našli ztraceného prince Riliana, kterého unesla Zelená Čarodějnice.

44 Kůň a jeho chlapec: příběh z doby krále Petra: chlapec Šasta a mluvící kůň Brí utíkají z pseudo-arabského Kalormenu do Narnie a jejich cesta se promění v závod o záchranu Narnie a sousední země před kalormenským útokem. Čarodějův synovec: první díl podle vnitřní chronologie: Gabriela a Diviš jsou svědky stvoření Narnie Aslanem, zároveň do ní (i když nechtěně) přivedou zlou čarodějnici Jadis.

45 Poslední bitva: Eustác a Julie pomáhají při záchraně Narnie před silami zla. Ty nakonec porazí zásah Aslana, který zároveň přináší konec Narnie; postavy z předchozích dílů včetně těch mrtvých jsou souzeny a ty dobré jsou vpuštěny do další Aslanovy říše. ******************************************** V některých pozdějších vydáních (americké, třetí české) jsou knihy řazeny podle vnitřní chronologie (tj. Čarodějův synovec přesunut na začátek a Kůň a jeho chlapec za Lva, čarodějnici a skříň).

46 Narnie se dočkala filmového zpracování, v současné době do kin přichází už druhý film Princ Kaspian.

47 CHRISTOPHER PAOLINI Narozen 17. 11. 1983 v USA.
Jeden z nejmladších představitelů žánru fantasy. Autor knih Eragon a Eldest – dvou z plánovaného kompletu Odkaz dračích jezdců. Mimo jiné žil pár let na Ajlašce a v Montaně Ke psaní ho inspirovala nádherná příroda. Doma ho učili rodiče. Také rád chodil do knihovny, kde četl knihy žánru fantasy. Při psaní poslouchá vážnou hudbu. První verzi Eragona napsal v patnácti letech. Jeho nejbližším se dílo líbilo a vydali ho v rodinném nakladatelství. Později bylo vydáno znovu a úspěch má po celém světě.

48 ERAGON Vypráví o mladíkovi Eragonovi, který nanalezne kouzelný kámen, z něhož se vyklube dračí mládě a jeho obyčejný život se převrátí naruby ze dne na den. Je nucen převzít odpovědnost za osud království, v němž vládne zlý a krutý král Galbatorix . Vypravuje se na cestu se svým učitelem Bromem a zažívá spoustu dobrodružství. V prvé řadě hodlá vystopovat Ra'zaky(královy posluhovače), kteří zabili jeho strýce - vychovatele - a v neposlední řadě ochránit obyvatele tolik sužované země. Eragon má však před sebou dlouhou cestu, neboť jeho dosavadní schopnosti nejsou ještě tak velké, aby mohl vzdorovat takto silným nepřátelům...

49 ELDEST Eldest navazuje na příběh Eragona.Na začátku knížky je atmosféra po bitvě. Dny jdou zase dál. Šíří se temnota, přichází beznaděj, vládne zlo, Eragon se cítí nejistý a slabý… udrží se u moci ve svém království?

50 Také Eragon byl, stejně jako předchozí zmíněná díla, úspěšně zfilmován.

51 A PŘEJI PŘÍJEMNÉ ZÁŽITKY PŘI ČTENÍ FANTASY LITERATURY 
DĚKUJI ZA POZORNOST A PŘEJI PŘÍJEMNÉ ZÁŽITKY PŘI ČTENÍ FANTASY LITERATURY

52 Zpracovala: Barbora Javorková
Použité zdroje: Srpen 2008


Stáhnout ppt "KOUZELNÝ SVĚT NEJEN HARRYHO POTTERA"

Podobné prezentace


Reklamy Google