Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Rosice, okres Chrudim

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Rosice, okres Chrudim"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Rosice, okres Chrudim
Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Každý je jedinečný Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Název vzdělávacího materiálu: Oxidy - Opál, hnědel Číslo materiálu v sadě, (šablona, sada): 12, (III/2, sada A) Autor materiálu: Marek Odstrčil Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, vyučovací předmět, ročník/y: Člověk a příroda, Přírodopis, Přírodopis, 9. ročník Klíčová slova: Mineralogický systém, nerosty, vodnaté oxidy, opál, hnědel, limonit. Anotace: Žáci se seznámí s nejdůležitějšími vlastnostmi a příklady využití opálu a hnědelu. Materiál byl vytvořen (datum, období): Ověření ve výuce: Datum: Třída: 9. Ověřil: Marek Odstrčil Prohlášení Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál byl ověřen ve výuce a proveden o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/200 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno.

2 Mineralogický systém IV. Oxidy
Opál, hnědel (limonit) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

3 B. Vodnaté oxidy V krystalové mřížce obsahují proměnlivé množství vody (vyjadřuje se zápisem nH2O), netvoří krystalové tvary - jsou to nerosty beztvaré (amorfní). Minerály: opál, hnědel (limonit) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

4 Opál Složení: hydrát oxidu křemičitého, SiO2 . nH2O
Použití: klenotnictví a šperkařství Odrůdy: drahý opál, ohnivý opál, dřevitý opál, keříčkovitý opál Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

5 Drahý opál [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

6 Opál černý, neopalizující
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

7 Opál [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

8 [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Opál [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

9 Opál dřevitý a opál ohnivý
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

10 Hnědel (limonit) Složení: oxid železitý s proměnlivým množstvím vody (směs oxidů a hydroxidů železa). Popis: Má okrovou až rezavě hnědou barvu. Obsahuje 35-40% železa. Vzniká zvětráváním železných rud. Výskyt: běžný minerál i v půdách, tmel pískovců (např. tzv. „pokličky“ na Kokořínsku). Poznámka: Limonit není samostatný minerální druh, ale jedná se o jemnozrnnou směs více minerálů, převážně oxidů a hydroxidů železa. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

11 [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Hnědel (limonit) [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

12 [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Hnědel (limonit) [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

13 [cit. 2011-09-19]. Dostupný pod licencí Public Domain na www:
Mšenské pokličky na Kokořínsku – geologický útvar vzniklý zvětráváním vrstev pod odolnějšími železitými pískovci (tmel obsahuje limonit) [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

14 Kontrolní otázky Jak se nazývá nerost, jehož složení můžeme vyjádřit následovně: hydrát oxidu křemičitého, SiO2 . nH2O? Správná odpověď: Opál Jak se nazývají geologické útvary na Kokořínsku vzniklé zvětráváním vrstev pod odolnějšími železitými pískovci, jejichž tmel obsahuje limonit? Správná odpověď: Pokličky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

15 Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické:
Mineralogie pro školy [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Mineralogie pro školy [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Opál - Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Limonit - Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

16 Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické:
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.


Stáhnout ppt "Základní škola Rosice, okres Chrudim"

Podobné prezentace


Reklamy Google